De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Hemingway House in Brazilië

CREATIEF PARADIJS WAAR JE BOVEN JEZELF UITSTIJGT

Welkom, creatieve geest, 

Er zijn heel bijzondere – je zou zelfs kunnen zeggen ‘magische’ – plekken op aarde waar de inspiratie bijna vanzelf boven komt drijven. Je hoeft er als het ware maar te zijn en het stroomt. Nóg meer bijzonder wordt het als mensen die ten diepste creatief zijn elkaar daar ontmoeten, beïnvloeden en inspireren en ze, gelijktijdig, hun eigen werkstuk kunnen creëren en bijschaven. En daarmee hun eigen wereld, evenals de wereld buiten hen, mooier maken.

Hemingway House is zo’n bijzondere plek. De geest en het werk van de schrijver Ernest Hemingway is voor mij niet alleen een belangrijke bron van inspiratie: hij zou mijns inziens ook een nagenoeg ideale gast zijn geweest om in Hemingway House iedereen van energie en creatieve suggesties te voorzien. Zelf had Hemingway een vergelijkbaar landgoed op Cuba, Finca Vigía, waar hij in een toren, met uitzicht over de oceaan, zijn boeken schreef. Ook zeer de moeite waard om te bezoeken!

In mijn gecombineerde hoedanigheid van academisch gevormd kunstenaar, gepromoveerd antropoloog en hotelier heb ik over de hele wereld rond gezworven alvorens ik dit bijzondere huis op deze magische plek vond. Na al die indrukken, dat rijke leven, was ik meteen op slag verliefd. De eerste keer dat ik het terrein op liep, zei ik direct tegen de eigenaresse: ‘Dit koop ik.’ Ze moest huilen, ooit was dit haar droom.

Nu ik Hemingway House heb mogen inrichten als creatieve broedplaats, deel ik het graag met iedereen die, net als ik, de aandrang voelt creatief bezig te zijn. 

Wandel met mij mee door het huis en zijn omgeving.

Martijn van Oorschot 

U wordt vorstelijk opgehaald…

Hemingway House is gelegen in Brazilië, direct aan de Atlantische Oceaan. Er zit een tuin aan vast van vier hectare, die tot langs het dorp Tibau do Sul reikt. Je vliegt op Fortaleza en van daaruit naar Natal, dat op circa honderd kilometer van het huis ligt. U wordt vorstelijk opgehaald met een SUV.

Kunstzinnige oase

Het Hemingway House is op zichzelf al een kunstproject. Het azuurblauwe huis van Yves Saint Laurent in Marrakesh verschafte mij de inspiratie om van het Hemingway House een kunstwerk te maken. Het huis is beschilderd volgens concepten van kunstenaars als Rothko (heel veel lagen) en Matisse (de organische vormen, verborgen in de lagen). Ook dat huis van Yves Saint Laurent is een bezoek meer dan waard.

Onvergetelijke route naar Hemingway House

Je rijdt eerst naar een dorp, twintig kilometer van de hoofdweg BR101. Het is een vergeten plek waar zelfs hippies hun neus voor optrekken. Zeg maar, vergane glorie die niet eens ooit glorie was. Eenmaal in het dorp ga je een pad op tussen twee huizen en dan, na het passeren van nog andere huizen, kom je bij de ingang van Hemingway House. Het pad is omringd door ruïnes, een vervallen paardenstal en bouwsels die nooit voltooid zijn. Je komt langs een trotse mangoboom, een haag met kokospalmen, planten en bougainville die het huis aan het zicht onttrekken – tót het moment dat je er vlak voor staat! Vervolgens ga je door een onooglijk houten deurtje. En dan… dán kom je in het paradijs: geluiden van vogels, het ruisen van de bomen, uitzicht op oceaan, lagune, duinen en de duizenden kleuren van de bloemen.

Diepe rust, rijke biodiversiteit

De lucht is de meest zuivere die de aarde nog kent, zodat er in de nacht vuurvliegjes dansen op de vide en je overdag een ongehinderd uitzicht hebt over oceaan en lagune. In dit veraf gelegen paradijs kom je tot diepe innerlijke rust. Het schitterende uitzicht wordt omlijst door geluiden van de vele soorten insecten en het zingen van de zestig soorten vogels die het terrein gebruiken om te foerageren. Wat een rijke biodiversiteit! En op afstand hoor je de oceaan ruisen. Die oerkracht van het oceaanwater, in combinatie met de rust van de omringende natuur, geeft je de ruimte om te scheppen. Zo gebeurde het althans met mij; mijn beste werk heb ik in het Hemingway House gemaakt. Gedichten, boeken, schilderijen en concepten…  

De poëzie van de klif

Via het zwembad arriveer je in de tuin. Omlaag lopend vanaf het huis, over het gazon, kom je bij een klif die twintig meter diep is. Eenmaal aangekomen bij de klif kun je de dolfijnen zien foerageren. Wist je dat er tussen eb en vloed een half uur bewegingloos water is? Na in stille verwondering over de oceaan gestaard te hebben, is het een optie weer terug te gaan naar het Hemingway House, opnieuw het gazon over, via de vlonder langs de waterval de trap op, onder het andere zwembad door, naar het terras.

Het verder ontwikkelen van de tuin is potentieel een van de meest ontspannende bezigheden die je je kunt voorstellen. Als je ervoor voelt, ben je altijd uitgenodigd om samen met de tuinmannen rond te trekken en hen te helpen in een tuin die alle aandacht verdient.

Variëteit aan fruitbomen

In de tuin groeien tientallen soorten fruitbomen.  Het landgoed was ooit een boomgaard; momenteel zijn we Tamarindes en Citrusbomen aan het kweken. In totaal kent het Amazonebekken minimaal vierduizend soorten fruitbomen. Op het landgoed groeien vanouds Cashew Bomen, naast de Papaya, naast de Gelapeno, naast de Goiaba en nog vele andere soorten. Geïnspireerd door Pieter Hoff – die als streefgetal een miljard bomen wilde kweken om de aarde te redden – willen ook wij met hetzelfde einddoel bomen planten. Daarbij heb ik de afgelopen jaren veel geleerd, want bomen kweken is een techniek en er valt daarom enorm veel te leren en te ontdekken.

Onbeperkt ontmoeten en creëren

Er is voldoende atelierruimte om te werken, zowel binnen als buiten. De benedenruimte van tweehonderd vierkante meter heeft hoge muren en daarnaast is er een andere werkruimte, onder de vide, die heel breed is en ook ooit werd gebruikt als atelier. Ook kan er in de schaduw van de vide gewerkt worden op het bordes. Buiten zijn is heel normaal. De werktafels zijn er om te schilderen of werkstukken te maken maar ook om gewoon met een computer aan de slag te zijn. In het orchidarium, direct aan de oceaan, staat eveneens een werktafel.

Hemingway House is, kortom, een zowat grenzeloze werk- en ontmoetingsplek voor mensen die van creëren een onderdeel hebben gemaakt van hun dagelijkse realiteit. Je ontmoet elkaar in het huis, maar dan vooral ‘ontmoeten’ in die zin dat er niets moet en des te meer kan! 

Lokale ingrediënten, verse vis

Via het bordes kom je binnen in de ruime keuken. Ontbijt is inbegrepen. De overige maaltijden kun je met lokale ingrediënten zelf bereiden in de ruime keuken. Zo wordt dagelijks vers lokale vis aangevoerd vanuit de haven. Uiteraard zijn er in de directe omgeving diverse restaurant waar je kunt lunchen of dineren. Mijn Favoriete restaurants zijn de Bar de Ostra van Mir en Cavalho do Fogo van de Argentijn aan het strand van Tibau do sul.

Heerlijk, ook een filmzaal

Wanneer je de trap oploopt kom je bij de Japanse bibliotheek en betreedt de filmzaal. Deze filmzaal biedt vijfduizend films aan uit de lange geschiedenis van de cinema. Van de eerste films van Alice Guy-Blaché, een baanbrekende vrouwelijke regisseur, tot bijvoorbeeld de fameuze horrorfilms van Jordan Peele.

Gediplomeerde masseuse

Je kunt nu een tweede trap op naar de vide en de gastverblijven. Je loopt langs de massagetafel waar een professioneel gediplomeerde masseuse, Gena, de massages verzorgt. Het huis heeft vier gastverblijven, zodat het intiem blijft. Maximaal acht gasten kunnen aanwezig zijn. Elke kamer heeft een tweepersoons bed, een eigen badkamer met toilet en de kamers liggen direct aan de vide op de tweede etage. Er is een suite van honderd vierkante meter met uitzicht over de lagune en de oceaan. Bad- en beddengoed zijn aanwezig en wordt dagelijks verschoond door het personeel, dat ook de rest van het hotel permanent schoonhoudt.

Kerkplein & dansfeesten

Vlakbij het huis kun je een kijkje nemen in het dorp Tibau do Sul. Het is een klein, kleurrijk, verstild dorp, waar de bejaarden op bankjes zitten en de kinderen op het kerkplein spelen. In de weekenden kan het levendiger zijn en geven lokale inwoners dansfeesten. Voor een antropoloog als ik is er heel veel te zien. Ik geef graag een rondleiding. Het toerisme heeft pogingen gedaan om hier aan te slaan, maar het beklijfde niet. Dat is gunstig: het blijft er rustig en er komen hooguit wat dagjesmensen. Mocht je toch behoefte aan wat meer drukte dan is Pipa, tien kilometer verderop, als meer mondaine badplaats de ideale plek om sociaal en met enige glamour te verpozen. 

Steentje bijdragen

Naast het produceren van creatief werk verblijf je deels, en ben je onderdeel ván, het dorp.  Je wordt dan ook bijna zeker uitgenodigd om naast je eigen werk iets bij te dragen aan de community. Denk aan samenwerken met lokale natuurprojecten, zoals het schoonhouden van de stranden of het preserveren van de zeeschildpadden. Maar ook de zorg en de aandacht voor de ouderen kan een leerzaam project zijn. De lokale bibliotheek wordt door het Hemingway House jaarlijks van een fonds voorzien om up-to-date en modern te zijn. Het is maar wat je mee wilt brengen. Als je architect bent, kun je meedenken bij de plannen van de gemeente.

Verstilling aan de oceaan

Zoals gezegd, tien kilometer verderop kom je via een ademloos mooie weg, langs het klif, bij het mondaine toeristendorp Pipa uit. Bij eb kun je er ook naartoe wandelen over het strand; met links langs de weg de oceaan en rechts de duinen en de natuur waar je kunt paardrijden en wandelen. Als je Pipa voorbijrijdt komt je uit bij zo’n beetje het einde van de wereld: Sibaúma. Het uitzicht over de oceaan is wonderschoon. Hier verstil je bijna vanzelf en kom je ‘jezelf tegen’. Voorspelling: het verlangen om hier naartoe terug te komen, steekt de kop op. 

Ons aanbod

Wat we bieden is een verblijf van minimaal zes weken om iets waardevols en creatiefs te produceren. Dat iets kan van alles zijn. Een langer verblijf is natuurlijk ook mogelijk. En een  ‘short stay’ ook, maar dan wel op basis van beschikbaarheid.

Vanuit een groot hart om te delen, nodig ik je uit om in het Hemingway Huis tot een diepe innerlijke rust te komen, iets te maken dat van jou is, in de prachtige omgeving van Rio Grande do Nord.

Vrijblijvende offerte

Neem contact met ons op voor meer informatie, tarieven en beschikbaarheid.