Overzicht

Amazing: Indianen woningen!

25 april 2017 door Elske Doets

Weleens in een appartementsgebouw geweest uit de 11e eeuw? Ja, wie zei er ook al weer dat de USA weinig geschiedenis heeft?

Wij bezochten in Zuidwest-Colorado het Mesa Verde National Park. Dit park is een ‘Unesco World Heritage Site’ waar je meer dan 1200 verlaten Indiaanse rotswoningen kunt bezichtigen. Het ligt hoog op een berg van circa 2450 meter waarin een canyon is uitgesleten. Hierin zijn rotswoningen gemaakt, zogenaamde ‘Cliff Dwellings’. Eigenlijk een soort appartementengebouw uit de 11e en 13e eeuw. Daar kunnen zelfs de grachtenpanden in Amsterdam niet tegenop! 


Wij bezochten er het ‘Balcony House’. Meteen het meest spannende huis, want je komt er via een 10 meter hoge ladder en kruipend door een tunnel. Eruit moet via een 12 meter hoge ladder en dat met die enorme canyon achter je! Een tocht die dan ook niet zonder gevaar is en alleen onder begeleiding van een park ranger gemaakt kan worden.

Maar dan zie je ook wat! Als je in dit huis staat heb je een ‘kiva’, een ronde ruimte in de grond waar ceremonies werden uitgevoerd. Je voelt er echt nog steeds een spirituele rust, die je in het woongedeelte oprecht niet voelt. Heel speciaal. Het bijzondere is dat deze ‘Cliff Dwellings’ kennelijk plotseling zijn verlaten. Het is nog steeds een raadsel wat de echte reden was.


Tijdens deze reis zagen wij nog meer indiaanse rotswoningen. Allemaal de moeite waard, want ze hebben allemaal weer een hele andere sfeer en opzet. Zo bezochten wij ook het Montezuma National Monument op weg naar Sedona in Arizona. Het Wupatki National Monument op weg naar de Grand Canyon in Arizona is bijzonder omdat je hier ook rond mag lopen in de rotswoningen. Er pal naast ligt Sunset Crater National Monument, waar je rond kunt wandelen in eeuwenoude versteende lavavelden.

In New Mexico wonen de Pueblo indianen nog steeds in de kubistische appartementen gebouwen ‘pueblo’s’ genaamd. Deze gebouwen zijn van rood/oranje leem gemaakt en maken met de helblauw gekleurde deuren en in de zon drogende, rode peper kettingen een bijzonder kleurenpalet. De Taos Pueblo is de meest indrukwekkende en ook een Unesco World Heritage Site. De San Ildefonso Pueblo en de Pojoaque Pueblo vind je op weg naar Santa Fe. Het is niet altijd gemakkelijk om deze Pueblo’s te zien omdat de First Nations strenge regels hebben rond bezoekers, foto’s en film. Respecteer dat dit hun culturele erfgoed is.

Na zoveel indianen woningen is het leuk om in sfeer te logeren. Dat kan in Hotel Inn at Loretto, dat is gebouwd als een Pueblo. Met dezelfde architectonische stijl, van kubistische vormen en roodbruine kleuren. Dat geeft een bijzondere sfeer en nog wel middenin het levendige centrum van Santa Fe. Een bijna on-Amerikaanse stad met veel invloeden van de Spaanse kolonisten en indianen.


Bekijk hier onze autorondreizen naar Zuid-West USA

Gerelateerde reizen