Overzicht

Heuvels beklimmen in San Francisco

28 maart 2017 door Elske Doets

Jaren terug liep ik door het Golden Gate Park tijdens Memorial Day en voelde de vibe en wind van San Francisco. Het park is ontworpen als romantisch park waarbij de woeste zandduinen getemd zijn door prachtige Monterey Cipressen, eucalyptus bomen en andere naaldbomen. Tijdens die Memorial Day werd het park gebruikt als tuin door vele locals die hier honkbal speelden en natuurlijk een BBQ waarop oversized hamburgers werden gebakken. Typisch Amerikaans.


De geur van de bomen in dit park staan wat mij betreft synoniem voor de noordelijke kust van California. Niet veel reizigers doen de moeite om helemaal naar hat Golden Gate Park te wandelen. Een gemiste kans wat mij betreft. Zo kom je vanaf Union Square na Vanness Avenue in het meer historische San Francisco waar nog vele originele Victoriaanse houten huizen staan. Alamo Square ligt hier en heeft een postkaartachtig prachtig rijtje gekleurde huizen. Verrassend is Japantown, wat hier ook ligt, heel authentiek met de beste sushi die ik ooit gegeten heb. Via Haight Street loop je naar het Golden Gate Park. Haight Street ligt in de wijk Haight Ashbury,  bekend vanwege de hippies van eind jaren 60 van de vorige eeuw. Deze straat is nog steeds heel kleurrijk en met een beetje fantasie waan je nog in de tijd van ‘Love, Peace, Happiness & Harmony’. Ik dronk hier heerlijke espresso bij een prachtige Perzische Heer met grote snor, tijdens mijn kopje koffie vertelde hij verhalen over Perzië, zijn geboorteland. In San Francisco heerst een zeer on-Amerikaanse liberale sfeer, dat maakt de stad heel kleurrijk met onder andere een levendige Gay Scene. In de wijk Gastro iets verder kun je je ’s avonds vermaken met hilarische ‘Drag Queen’ optredens.  


Door de warme winters trekt San Francisco ook veel daklozen. Veel Nederlanders schrikken hiervan, aangezien in Nederland er altijd ruimte is bij het Leger des Heils voor daklozen. Dat is in San Francisco helaas niet het geval, hier zie je soms lange rijen staan bij kerken die maaltijden aan daklozen aanbieden. Even slikken, Amerika is het land van extremen dat is heeft duidelijk een keerzijde.


In het Golden Gate Park vond ik de Conservatory of Flowers een wat klassieke verrassing in deze vrijzinnige stad. Onlangs heb ik enorm genoten met mijn kinderen in de iets verder gelegen Academy of Sciences in het park.  In dit hyper moderne gebouw maak je kennis met bijzondere flora en fauna van onze aarde maar ook met het heelal. Amerikanen maken van musea echt een feest, waardoor het voor kleuters en iedereen die ouder is interessant is. Als je helemaal door het park heen loopt tot het einde kom je bij de Pacific Ocean met een prachtig strand met wilde golven en rotspunten.


Na alle heuvels en uitspattingen onderweg is een lunch in het legendarische Cliff House Restaurant een fijn rust moment. Terug ging ik per taxi via de California Palace Legion of Honor. Hier ligt een golfbaan en vanaf Eagle Point heb je bij helder weer een fenomenaal uitzicht over de Golden Gate Bridge. Een must om even te stoppen. 

Natuurlijk zijn Chinatown en Fishermans Wharf must-do’s. Wie het echte San Francisco wil proeven adviseer ik iets verder te lopen en meer heuvels te beklimmen.

Bekijk hier onze stedentrips naar San Francisco

Gerelateerde reizen