Overzicht

SoHo, TriBeCa & Greenwich Village

15 april 2016 door Melvin Malepaard

3 unieke buurtjes die Times Square overschaduwen

De meeste toeristen in New York richten zich op bekende hoogtepunten zoals Times Square en het Vrijheidsbeeld. Hoe dol ik ook op New York ben, sommige buurten zijn echt heel druk en dat werkt verstikkend. Aan de andere kant, je bezoekt New York niet om tot rust te komen… Toch zoek ik altijd de massadrukte van Times Square op want een iconische beeld van New York krijg je immers niet! Daarom focuste ik tijdens mijn eerste bezoeken aan New York altijd op hotels aan Times Square. Ik dacht immers dat dit veruit de beste plek was om te verblijven. Nu, weet ik wel beter. Times Square bezoek je hooguit 2 keer tijdens je bezoek aan The Big Apple. Het is er in mijn ogen te druk, hysterisch en schreeuwerig. Het ontbreekt er aan sfeer en gezelligheid. Ik verblijf liever in andere wijken, die ook ’s avonds veel te bieden hebben op het gebied van leuke restaurantjes en uitgaansgelegenheden. Bijvoorbeeld in SoHo, TriBeCa of Greenwich Village. En ik zie je denken, ben je dan niet veel langer onderweg om alle hoogtepunten van de stad te zien? Nee, beslist niet! Laat me je meenemen naar drie geweldige plekken om te verblijven:  SoHo, TriBeCa en Greenwich Village.

Greenwich Village, is als het ware een dorp in Manhattan. De wijk was ooit het thuis van het linkse geweten van Amerika. Van bohemiens en avant-gardisten, van wereldverbeteraars en anarchisten als Edgar Allen Poe, Norman Mailer, Mark Twain en Allen Ginsberg. Greenwich Village vormt een soort spinnenweb van straatjes, steegjes, pleintjes en hofjes. Opgeluisterd met  – vooral in Washington Square Park – straatmuzikanten, tekenaars en schilders. Dit is hetzelfde Washington Square als waar volgens de legende vroeger hartstochtelijk werd geduelleerd en waar misdadigers werden opgehangen. In de noordwesthoek van het park vind je dan ook nog steeds de Hanging Tree. Nu wordt er in het park niet meer gevochten, maar nog slechts gedamd, geschaakt, muziek gemaakt en gezongen. Daarmee is Greenwich Village de ultieme wandelwijk van New York.


Doets HotelTip: Washington Square Hotel

Een andere buurt die ik lief heb is SoHo. Het had weinig gescheeld of SoHo (South of Houston – spreek je uit als House-Ton) was in de jaren zestig platgegooid. Iemand had bedacht dat er een snelweg dwars door Manhattan moest komen. Gelukkig is niet gebeurd en wie nu nog een appartementje wil scoren in deze voormalige industriewijk, opgesloten tussen Houston Street, Crosby Street, Canal Street en Broadway, moet minstens vele malen miljonair zijn. De huizen zijn hier namelijk zo goed als onbetaalbaar geworden. De wijk wordt gekenmerkt door de vele gietijzeren puien uit het midden van de 19e eeuw. In Greene Street staan naar mijn mening heel wat pareltjes uit de tijd van de bouw met gietijzer.

SoHo bloeide op toen artiesten in de jaren zestig ontdekten dat de voor een groot deel leegstaande huizen met hun hoge plafonds heel geschikt waren als atelier. Ze trokken er massaal in, op de voet gevolgd door ander artistiek volk als galeriehouders, modeontwerpers, binnenhuisarchitecten en keramisten. Die zijn inmiddels wel weer zo’n beetje verdwenen, omdat de huren en de prijzen van de huizen nauwelijks meer op te brengen zijn. Zo bood de Australische mediamagnaat Rupert Murdoch  onlangs zijn loft nog aan voor 28 miljoen dollar. Niet voor iedereen weggelegd dus. Gelukkig is de buurt nog steeds authentiek gebleven en nog steeds the place to be als het gaat om kunst en mode. Je kunt er perfect shoppen bij boetiekjes van de bekende merken maar ook zelfstandige ontwerpers en retailers.

Doets HotelTip: SoHo Grand Hotel

Het naburige TriBeCa is een afkorting van Triangle Below Canal Street. Net als SoHo heeft TriBeCa zich ontpopt tot één van de leukste wijken op Manhattan. Ooit was TriBeCa niet meer dan een rommelig industrieterrein langs de oever van de Hudson, tegenwoordig is het een levendige buurt waar de oude pakhuizen zijn omgebouwd tot appartementen, studio’s, restaurants en winkels. Heel sfeervol is het bazaarachtige rijtje winkels aan Chambers Street. TriBeCa kreeg een enorme boost toen Robert de Niro hier in 2002 het eerste Tribeca Film Festival organiseerde. Dit evenement groeide in no time uit tot een van de grootste filmfestivals ter wereld. Overigens is De Niro in de wijk ook nog op een ander gebied actief: Op de eerste twee verdiepingen van het Tribeca Film Center (375 Greenwich Street), hoofdkwartier van zijn bedrijf, bezit hij een drukbezocht restaurant. De kunstwerken die je hier kunt bewonderen zijn van Robert de Niro senior, zijn vader.


Doets HotelTip: Roxy Tribeca Hotel

Wie de aantrekkingskracht van Times Square toch niet kan weerstaan heb ik nog wat leuke aanraders. Mijn advies is altijd om de grote hotelketens die op Times Square te vinden zijn te vermijden. De hotels liggen pal aan Times Square en zijn gigantisch groot met vaak duizenden hotelkamers. Ik voel mij altijd wat eenzaam in dit soort hotelfabrieken en krijg er een opgefokt gevoel van. In een relatief rustig zijstraatje van Times Square ligt een verborgen hoteljuweeltje: het Washington Jefferson Hotel. Je verblijft dan alsnog zeer centraal maar in een sfeervolle en rustigere setting. Voor wie niet al te veel geld wil spenderen aan het hotel is ook het Skyline Hotel een leuke aanrader. Je staat dan vanaf het hotel binnen 10 minuten lopen op Times Square.
Bekijk hier onze Stedentrips naar New York

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook