Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

De voetafdruk van vakantievervoer

Hoe je op je vakantiebestemming belandt, bepaalt in grote mate wat de klimaatimpact van die vakantie is. Je kunt de voetafdruk van je vakantie beperken, door te kiezen voor klimaatvriendelijk vervoer. Samen met Milieu Centraal zetten we de opties op een rij.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoe langer je vakantie is, hoe kleiner het aandeel van de reis naar de bestemming in je voetafdruk is. Ga dus liever minder vaak, maar langer op vakantie. Denk ook na over wat je wilt doen op vakantie: moet je voor een strandvakantie de halve wereld rondvliegen of kun je het ook dichterbij huis vinden?

In dat laatste geval heb je veel meer keuze in welk vervoer je kiest. Naar de Franse kust kun je met de auto, trein of het vliegtuig, in Canada of de Verenigde Staten kom je praktisch gezien alleen met het vliegtuig. Dat maakt een flink verschil. Een vakantie met z’n tweeën in Frankrijk is met de trein bijna vier keer minder vervuilend dan met het vliegtuig.

Trein: steeds meer opties

Binnen Europa wordt een vakantie met de trein steeds aantrekkelijker. Er zijn steeds meer (nacht)treinen die je naar mooie vakantiebestemmingen brengen. Een reis met de trein is comfortabel en neemt je vaak mee door prachtige landschappen. Op sommige plekken in Europa is de trein de mooiste manier om een land goed te ontdekken.

Auto: liefst elektrisch en nooit alleen

Ga je met de auto op vakantie, dan is elektrisch de milieuvriendelijkste optie. In Europa breidt het aantal laadpunten snel uit, zodat je ook met de elektrische auto probleemloos op je bestemming komt. Elektrisch rijden is per kilometer bovendien goedkoper dan benzine.

Of je nou met een elektrische of brandstofauto op vakantie gaat: zorg dat je niet alleen reist. Hoe meer mensen er in de auto zitten, hoe lager de CO2-uitstoot per persoon. Haal ook dakkoffers of fietsenrekken van de auto af als je deze niet gebruikt. Hoe zwaarder de auto is belast, hoe hoger het verbruik.

Wil je een auto huren op je bestemming? Bedenk of je de auto echt nodig hebt. Dagtripjes zijn vaak ook goed te maken met het openbaar vervoer. Toch een auto? Ga na of je een elektrische auto kunt huren. Elektrische auto’s worden momenteel nog weinig verhuurd, maar naar verwachting gaat dit de komende jaren wel opkomen.

Vliegen: geen tussenstops, langer op reis

Probeer alleen te vliegen naar bestemmingen die je niet met een ander vervoersmiddel kunt bereiken. Als je kiest voor een vlucht, probeer er dan één te boeken zonder tussenstops. Dat scheelt je niet alleen tijd, het is ook beter voor het klimaat. En de regel om minder vaak, maar langer op vakantie gaan, gaat vooral bij vliegen op. Vlieg niet drie keer per jaar voor een weekje naar Noorwegen, maar liever één keer voor drie weken of een maand.

Cruise: erg vervuilend

Een cruise maken heeft veel klimaatimpact. Veel cruiseschepen gebruiken stookolie als brandstof, waardoor ze een flinke bijdrage leveren aan CO2-uitstoot en luchtvervuiling. Een 14-daagse zeecruise voor 2 personen stoot al snel 4.700 kilo CO2 uit. Bovendien dragen cruises door het lozen van (afval)water bij aan vervuiling van de zeeën en oceanen. Hou je toch erg van een boottocht? Een zeiltocht of riviercruise heeft een aanzienlijk lagere impact dan een cruise op zee: zo’n drie keer lager.