Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Whistler is een bekend wintersportplaatje wat gebouwd is naar Europees model. Het centrum is autovrij en er zijn winkelstraten voorzien van boetieks en bars. In de zomermaanden is Whistler minstens zo populair en bruisend. Whistler wordt namelijk omsloten door waanzinnige natuur in de vorm van ruige bergen, gletsjers, meren en regenwoud. Blackcomb is het skigebied en bestaat uit steilste afdalingen.

Ligging 

Whistler is een stadje en ligt 125 kilometer ten noorden van Vancouver. Het ligt in de Canadese Coast Mountains. 

Inwoners 

Whistler heeft zelf slechts 1200 inwoners, maar in de winter wordt het plaatsje bezocht door een veelvoud daarvan. Het is het grootste skiresort van Canada. 

Klimaat 

Whistler kent twee soorten klimaten. Allereerst het subarctische klimaat met neerslag gedurende het hele jaar en daarnaast het koel elandklimaat met droge zomers. De gemiddelde jaartemperatuur voor Whistler is 10° graden. 

Geschiedenis 

Zoʼn 45 jaar geleden bestond de enige toeristische ontwikkeling hier uit een aantal eenvoudige blokhutten die aan de voet van London Mountain lagen. Het gebied was toen met Vancouver verbonden door een slechte, onverharde en verraderlijke weg. In 1966 werd het eerste liftje gebouwd en London Mountain werd omgedoopt tot Mount Whistler, naar het fluitende geluid van de bergmarmotten die op de berg zaten. De weg werd verbeterd, er kwamen meer liften en in 1980 werd Whistler Village gebouwd, waarna de eerste lift op Blackcomb Mountain werd geopend. Nu is Whistler het grootste Canadese skiresort en is er alles mogelijk; wandelen, langlaufers, zomerskiën, heliskiënen, etc.  Ook in de zomer is er genoeg vertier. Het Centrum van Whistler is autovrij.

In de winter 

De Olympische Spelen van 2010 hebben Whistler een nieuwe "boost" gegeven. Meer faciliteiten, accommodaties, restaurants, etc. En natuurlijk een uitstekende, verbeterde vierbaans Highway naar Vancouver. Eén van de nieuwe faciliteiten is de Peak to Peak gondel die je in 11 minuten van Blackcomb Mountain naar Whistler Mountain brengt, of andersom natuurlijk. Op het hoogste punt ben je 436 boven de grond. Enkele van de gondels hebben deels een glasbodem. Dat maakt het uitzicht helemaal spectaculair! Jaarlijks vinden er aan het begin van het seizoen op Whistler Mountain Worldcup wedstrijden plaats. Er zijn in feite drie centra: Whistler Village, Blackcomb Mountain en Whistler South Side. Het laatste is het minst duur. Tegenwoordig geniet Whistler vooral belangstelling van Aziatische en Amerikaanse skiërs, maar ook Nederlandse wintersporters gaan steeds vaker deze kant op.   

In de zomer

Ook in de zomer doet Whistler het goed. Je kunt wandelen, moutain biken, raften, quad rijden  en er is een prachtig First Nation Museum. Dit museum draagt de naam Squamish Liwat Cultural Center. Het is een modern, interactief museum met veel respect voor de cultuur en leefwijze van de First Nations. Verder heeft Whistler een viertal schitterend gelegen golfbanen, waaronder Nicklaus North, genoemd naar de legendarische golflegende, Jack Nicklaus, die de baan heeft aangelegd.  In Whistler zijn talloze galeries, boetieks, restaurants, cafés en terrassen en in de zomermaanden live music in het dorp 


Reizen naar Whistler

Logo Doets Reizen Canada

Whistler