Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

New York, New York… Welkom in de #1 stedentrip-bestemming van Amerika! Wolkenkrabbers, gele taxi’s en hotdogs. Deze Amerikaanse metropool is non-stop in beweging, trendy en toonaangevend. Bekend geworden door foto, film en televisie en klaar om door eigen ogen gezien te worden. Door jou! New York is 'the City That Never Sleeps', waar het straatbeeld met de dag verandert. Vanuit het niets is een bepaalde wijk ineens megahip en trendy. Juist dat maakt New York een stad om vaker te bezoeken. Wij houden van New York. Van haar talloze topmusea en haar trendy winkels tot haar artistieke wijken. Maar ook van haar bekende trekpleisters als het Vrijheidsbeeld, Times Square en Central Park. New York is dé stedentripbestemming die keer op keer blijft verrassen. Geen wonder dat The Big Apple miljoenen fans heeft die hier graag op vakantie gaan.

 

De buurten van New York City

New York City, of kortweg NYC, ligt in de gelijknamige staat, waarvan Albany de huidige hoofdstad is. De stad heeft een oppervlakte van ongeveer 1.000 vierkante kilometer en is daarmee de grootste stad van de Verenigde Staten. De metropool telt acht miljoen inwoners. Inclusief de voorsteden van ‘Greater New York’ zijn dat er zelfs zo’n 15 miljoen. Er worden in de stad ruim 180 verschillende talen gesproken. De stad bestaat uit vijf districten, boroughs genoemd: Manhattan, Staten Island, The Bronx, Brooklyn en Queens. Manhattan is de bekendste wijk, het New York dat we kennen uit films en tijdschriften. Het snel en luidruchtig kloppende hart. De districten zijn onderling goed verbonden, waardoor zelfs de verste uithoeken van de stad vrij goed te bereiken zijn. Op deze informatie pagina over New York zullen we ons vooral richten op Manhattan, want daar staan de hoogste wolkenkrabbers, rijden meer dan 12.000 taxi’s, wonen 400.000 miljonairs, kun je slapen in 100.000 hotelkamers, eten in 17.000 restaurants en kun je kunst met grote en kleine K bewonderen in 240 theaters en 150 musea. 


Manhattan is een eiland van zo’n 21 kilometer lang en op het breedste stuk 3,2 meter breed. In het westen stroomt de Hudson River, in het noorden en noordoosten de Harlem River, in het oosten de East River en het zuiden grenst aan de Atlantische Oceaan. Op Manhattan wonen ongeveer 1,7 miljoen mensen, maar overdag verblijven er door forensen ongeveer 2,5 miljoen op het eiland. Gevolg: tijdens de spits zijn er regelmatig enorme verkeersopstoppingen. Manhattan is de drukst bezochte plek in de VS. Jaarlijks komen er ongeveer 40 miljoen bezoekers, waarvan zo’n vier miljoen uit het buitenland. Logisch, want Manhattan is het financiële hart van de wereld, heeft de duurste winkels op aarde, de grootste warenhuizen, de prachtigste musea en de spraakmakendste theatervoorstellingen.

Uptown Manhattan

Als een New Yorker het over de wijken van Manhattan heeft, gebruikt hij het woord ‘villages’, ofwel dorpen. Logisch, want elke wijk heeft zijn eigen geur, kleur en sfeer. Soms heeft de naam van een village een historische oorsprong (Harlem), maar vaker berusten ze op de activiteiten die er plaatsvinden of in het verleden plaatsvonden, zoals het Financial District, Meatpacking District, en Theater District. Ook zegt de naam van een village vaak iets over de etnische samenstelling van de bewoners (Little Italy, Chinatown). 

Midtown Manhattan

Het meest iconische deel van de stad! Je komt er tal van bekende toeristische hoogtepunten tegen zoals Broadway, het Empire State Building, Chrysler Building, Grand Central Station, Radio City Music Hall, Rockefeller Center (met Top of the Rock) en natuurlijk Times Square. 

Downtown Manhattan

De meest sfeervolle buurtjes van Manhattan zijn te vinden in het zuiden van Manhattan. Naast bekende wijken zoals SoHo en Meatpacking tref je er ook het Financial District. 

De weg vinden op Manhattan

Veel mensen die voor het eerst naar New York gaan zijn bang te verdwalen op Manhattan en ook zijn ze wel eens angstig voor criminaliteit. Om met dat laatste te beginnen: natuurlijk heeft ook The Big Apple te maken met criminaliteit, maar van alle grote steden in de VS is New York zonder meer de veiligste. Als je met gezond verstand gebruik maakt van het openbaar vervoer en bepaalde wijken en plaatsen (zeker als het donker is) mijdt, zal je echt niet in de problemen raken. Het wemelt in de straten van de politieagenten. De vrees om te verdwalen is eveneens ongegrond, het stratenplan van New York is namelijk uiterst simpel. Bovendien kent de stad nauwelijks moeilijke, niet te onthouden straatnamen. Als je de hierna volgende uitleg even doorleest, zal je niet snel verdwalen tijdens je wandelingen door New York. Ja, we schrijven expres ‘wandelen’. Lopend zie je namelijk het meest van Manhattan. De stad is ervoor geschapen.

 • Avenues
  De straten in de lengterichting (noord-zuidas), worden Avenues (Ave) genoemd. De meesten worden aangeduid met een getal en zijn genummerd van uiterst rechts (First Ave) tot uiterst links (Eleventh Ave). Uitzondering hierop zijn Lexington, Park en Madison Avenue. De 6th Avenue staat ook wel bekend als de Avenue of the Americas. 4th Avenue bestaat niet. Broadway, de bekendste noord-zuidstraat van Manhattan, kronkelt 24 kilometer lang door de stad en snijdt daarbij verschillende andere Avenues. De huizen worden genummerd van zuid naar noord en staan in het adres vóór de naam van de straat of Avenue. Omdat de meeste Avenues nogal lang zijn, wordt in het adres vaak ook de dichtstbijzijnde straat aangegeven. Een winkel op 600 6th Avenue is een stuk makkelijker te vinden als je weet dat die vlakbij 18th Street ligt. Verder is het belangrijk te weten dat het stadsdeel links van Fifth Avenue de West Side wordt genoemd en het rechter deel de East Side.
 • Streets
  De straten, ofwel Streets, lopen van oost naar west (crosstown). De nummering begint in het zuiden met 1st Street en loopt door tot het noorden, naar 215th Street. De straten in het zuidelijke deel van Manhattan hebben geen nummers, maar namen (zoals Wall Street). Zoals eerder vermeld, verdeelt Fifth Ave Manhattan in de East Side en de West Side, dus liggen de straten voor een deel in west en voor een deel in oost. In het adres wordt eerst het huisnummer vermeld, daarna het deel van de stad en de straat. Bijvoorbeeld 156 West 47th Street. In het oosten is dus nóg een 156 47th Street, maar dan de 156 East 47th Street. De huisnummering begint bij Fifth Avenue. Hoe dichterbij de Avenue, hoe lager de nummers.
 • Blocks
  Wie tijdens een ontdekkingstocht door New York even stilstaat en om zich heen kijkt, wordt niet zelden meteen te hulp geschoten door een Amerikaan. Die zal, als hij de wegwijst, ongetwijfeld het woord ‘blocks’ gebruiken. Zegt hij ‘3 blocks up’, dan betekent dat drie straten naar het noorden (Uptown), ‘4 blocks down’ wil zeggen dat je vier straten naar het zuiden (Downtown) moet.
 • Uptown, midtown en downtown
  Het eiland Manhattan is horizontaal in drie delen verdeeld: Uptown, Midtown en Downtown. Uptown is het stadsdeel ten noorden van 59th Street. In dit deel worden de Upper East Side en Upper West Side van elkaar gescheiden door het immense Central Park. Midtown is het gebied tussen 59th Street en 34th Street. Bekende wijken hier zijn onder andere het Theater District en het Garment District. Hier liggen ook de meeste hotels waar Jan Doets America Tours mee samenwerkt. Downtown wordt ook wel Lower Manhattan genoemd en ligt ten zuiden van 34th Street, met bekende wijken als Chinatown, Financial District, Little Italy, Greenwich Village, Meatpacking District, SoHo en TriBeCa.

Top 5 Musea in New York City

Meest populaire bezienswaardigheden in New York City

High Line Park, een absolute aanrader tijdens jouw bezoek aan New York City

High Line Park is een fraai aangelegd stadspark, ontworpen door de Nederlandse tuinarchitect Piet Oudolf en is aangelegd op een ongebruikte, verhoogde spoorweglijn. Het park begint ten zuiden van het Garment District in de wijk Chelsea. Het eindpunt is het Meatpacking District, tegenwoordig een van the places to be in New York. De spoorweglijn werd in 1934 geopend en liep op verschillende plekken dwars door gebouwen en fabrieken heen. Zo konden producten als vlees, melk en katoen makkelijk en ongestoord worden in- en uitgeladen. Door de toename van vrachtwagens nam het belang van de spoorlijn echter af  en sinds de jaren tachtig reed er geen trein meer over het viaduct. Al na enkele jaren ontstonden er plannen van de restanten een groen strook op hoogte te maken. Deze plannen werden concreet door het oprichten van de Friends of the High Line. In 2004 stelde het stadsbestuur een bedrag van 50 miljoen dollar beschikbaar om de verlaten spoorlijn dan eindelijk om te toveren in een geliefd stadspark. Met nog een flinke injectie aan particulier kapitaal is dat uiteindelijk meer dan goed gelukt! High Line Park is inmiddels bijna drie kilometer lang en loopt vanaf Gansevoort Street tot West 30th Street, tussen 10th en 11th Avenue. Het park is een verademing voor voetgangers. Het is er autovrij, het uitzicht is prachtig en het is er erg fijn toeven tussen het groen, de bankjes en terrasjes. Je kunt op verschillende plekken met een trap of lift naar boven. De vele planten- en bloemensoorten die in het park te zien zijn, zijn uniek en geïnspireerd op begroeiing die van oudsher rond Manhattan voorkomt. Onderweg kom je veel kunstobjecten en kleurrijke billboards tegen. In de lente, zomer en herfst vind je hier en daar stalletjes waar ze makkelijke maaltijden en snacks verkopen en is openluchtcafé The Porch geopend.

De nieuwe buurt: Hudson Yards

New York is 24/7 in beweging, zo ook haar stedelijke ontwikkeling. De Hudson Yards is een nieuwe moderne stadsbuurt op Manhattan met talloze architectonische hoogstandjes. Het project is naar verwachting in 2024 afgerond en zal een nieuwe stad binnen de stad worden. Het terrein van totaal 11 hectaren groot is voorzien van moderne glazen wolkenkrabbers, theaters, winkelcentra, restaurants, hotels, luxe appartementen en kantoren. Een groot deel van deze nieuwe wijk is gebouw boven de West Side Rail Yard. Uiteindelijk komen er 16 wolkenkrabbers en zullen er diverse pleinen komen waar gerecreëerd kan worden. Ook de High Line zal door dit gebied lopen en wurmt zich door een aantal imposante wolkenkrabbers heen. Het nieuwe parade paartje van de stad New York heeft/krijgt er een nieuwe landmark bij. The Vessel, ontworpen door Thomas Heatherwick, is een futuristisch kunstwerk bestaande uit 150 trappen die samen een soort bloem vormen. Door het ontstaan van de Hudson Yards heeft de skyline van New York een nieuw gezicht gekregen.


Beste reistijd stedentrip New York

Wanneer kun je New York nu het best bezoeken als het om het weer gaat? Daar valt eigenlijk geen peil op te trekken. De stad ligt op gelijke hoogte met Madrid en heeft een gematigd zeeklimaat, maar net als in Nederland kun je er regelmatig voor verrassingen komen te staan. Over het algemeen zijn april, mei, september en oktober met temperaturen tussen de 20 en 24 graden de aangenaamste maanden van het jaar. In januari en februari kan het flink vriezen, tot ongeveer -10 graden, daarbuiten gebeurt dat zelden. 

Reizen naar New York City

Logo Doets Reizen Amerika

New York City