Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Calgary is vaak het begin- en/of eindpunt van een rondreis door West-Canada. De stad heeft een indrukwekkende skyline bestaande uit grote glazen wolkenkrabbers en de Calgary Tower. Het is een echte cowboy en oliestad met als jaarlijks hoogtepunt de Calgary Stampede. Dit is een rodeo evenement die iedere zomer duizenden mensen aantrekt. Niet ver van Calgary beginnen ten westen de machtige Canadian Rockies en in het oosten liggen de uitgestrekte prairies.

Calgary als begin- of eindpunt van jouw Canada vakantie

Calgary is de grootste stad van de Canadese provincie Alberta, gelegen op ongeveer 80 kilometer afstand van de Rocky Mountains en telt ruim ruim 1 miljoen inwoners. De stad heeft een droog landklimaat met lange, wisselvallige winters en korte warme zomers. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging van de stad aan de voet van de Rocky Mountains. Calgary heeft een indrukwekkende skyline bestaande uit grote glazen wolkenkrabbers en de Calgary Tower. Het is een echte cowboy- en oliestad met als jaarlijks hoogtepunt de Calgary Stampede. Dit is een rodeo evenement dat iedere zomer duizenden mensen aantrekt. Niet ver van Calgary beginnen ten westen de machtige Canadian Rockies en in het oosten liggen de uitgestrekte prairies.

Calgary is vaak het begin- en/of eindpunt van een rondreis door West-Canada. De stad heeft een indrukwekkende skyline bestaande uit grote glazen wolkenkrabbers en de Calgary Tower. Het is een echte cowboy en oliestad met als jaarlijks hoogtepunt de Calgary Stampede. Dit is een rodeo evenement die iedere zomer duizenden mensen aantrekt. Niet ver van Calgary beginnen ten westen de machtige Canadian Rockies en in het oosten liggen de uitgestrekte prairies.

Ligging

Calgary is de grootste stad van de Canadese provincie Alberta, gelegen op ongeveer 80 kilometer afstand van de Rocky Mountains.

Inwoners

Calgary telt ruim 1 miljoen inwoners.

Klimaat

Calgary heeft een droog landklimaat met lange, wisselvallige winters en korte zomers. Het klimaat wordt sterk beïnvloed door de hoge ligging van de stad aan de voet van de Rocky Mountains. Het is daardoor in de winter vrij koud in Calgary. In de zomer is het aangenaam.

Geschiedenis

Rond 1875 drongen gewetenloze Amerikaanse whisky handelaren vanuit Montana het gebied binnen en gingen ruilhandel aan met Indianen: vuurwater voor bizonhuiden. Ordebeschermers van de pas opgerichte Northwest Mounted Police onder leiding van Kolonel James MacLeod kwam tussenbeide en richtte een post op bij de samenvloeiing van de Bow- en Elbow River. De Schotse commandant noemde dit Fort Calgary, naar het Gaelic dat hoeve aan de oever betekent.

Later is dit korps de Royal Canadian Mounted Police genaamd. Dit is afgekort de RCMP, ofwel Mounties. Deze bereden politie voor heel Canada kenmerkt zich door een een felrood jasje en karakteristieke bruine hoed. De ‘Mounties’ zijn een icoon voor Canada.

De mogelijkheden van de vruchtbare gronden voor boeren werden al snel ingezien en toen de Canadian Pacific Railroad van oost naar west Canada in 1883 de spoorlijn had aangelegd, nam het aantal kolonisten sterk toe. Men legde zich toe op het verbouwen van tarwe en de rundveehouderij. Met name het belang van dit laatste gaf Calgary de bijnaam van Cowtown. Alberta is befaamd om het malse ‘Alberta Beef’. Als je vlees kunt appreciëren is dit een fijne lokale delicatesse.  Sinds 1912 wordt jaarlijks begin juli de Stampede gehouden. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een evenement van wereld niveau waar je op het hoogste niveau rodeo’s en andere cowboy festiviteiten kunt meemaken. Komt op het 1e oog wat tuttig over maar is het verre van, het is juist heel stoer.

Nadat in 1914 ten zuidwesten van Calgary bij de Turner Valley olie was gevonden, groeide de stad sterk en kon de olie-industrie zich gedurende 30 jaar ontwikkelen, tot in 1947 bij Edmonton eveneens olie werd gevonden. Ondanks deze overeenkomst hebben hoofdkwartieren van oliemaatschappijen en afgeleide industrie zich grotendeels in Calgary gevestigd. De moderne hoogbouw in het centrum van de stad dateert uit de zeventiger jaren, na de oliecrisis. In de tachtiger jaren was Calgary de snelst groeiende stad in het land. En nu maakt Calgary, net als hoofdstad van Alberta, Edmonton, een verdere ontwikkeling door vanwege de exploitatie van de gigantische Athabasca Oil Sands (teerzanden) in het noorden van de provincie. De nieuwe golf van hoogbouw kenmerkt zich door een aantal “twin buildings”, identieke gebouwen die de kosten van de architect wat reduceren. Door deze groei van Calgary zijn er veel sfeervolle restaurants en bars geopend en vind je in het voetgangersgedeelte van de stad veel openbare kunst op straat.

Things to do

 • Calgary Tower (lokaal ook bekend als de ”Husky Tower”)
 • Glenbow Art & History Museum
 • Stampede Park
 • Olympic Plaza
 • Calgary Zoo
 • Bow River
 • Heritage Park Historical Village
 • Devonian Gardens
 • Calgary Chinese Cultural Centre
 • Eau Claire Market
 • Fort Calgary Historic Park
 • SaddledomeReizen naar Calgary

Logo Doets Reizen Canada

Calgary