Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Bestemmingen

Noorwegen

6 Actueel reisaanbod

Noorwegen is een ruig en reusachtig land. Of je nu uitkijkt op de adembenemende fjorden of op het dunbevolkte platteland, de natuur heeft maar één boodschap: ze is sterker dan jij. Veel reizigers raken na één bezoek verslingerd aan het uitgestrekte land, kopen er een huis of pakken elke kans om terug te gaan naar Noorwegen. Anders dan de lieve, flexibele Zweden zijn Noren eigenwijs, donker en vasthoudend. Noorwegen is puur.

Fantastische fjorden

De steile, tot ver in zee reikende fjorden zijn een belevenis op zichzelf. Niet alleen is het geweldig om, al rijdend, de steeds veranderende vergezichten aan je voorbij te laten trekken; net zo spannend is het om bovenop een fjord uit te stappen en de enorme diepte te ervaren. Nergens ter wereld ‘botsen’ land en zee zó spectaculair ‘tegen elkaar op’. De fjorden laten zich op een net zo schilderachtige manier berijden als bewandelen – kies zelf wat jouw voorkeur heeft.  

Sublieme stadjes

Aangezien Oslo amper 500.000 inwoners telt en de andere steden in Noorwegen aanmerkelijk kleiner zijn, hoef je voor drukte nergens te vrezen. In sublieme, schilderachtige stadjes als Stavanger, Trondheim, Bergen en Alesund kun je nog denken ‘hé, daar loopt iemand’ of ‘hé, daar rijdt een auto’. Omdat Noorwegen ook nog eens een bijzonder rijk land is, zijn openbare voorzieningen (parken, theaters, bibliotheken) extreem goed geregeld. Ook in de winkels ontbreekt het niet aan ruimte, kwaliteit en service. In Noorse steden waan je jezelf soms in een bijna perfecte speelgoedwereld. 

Dwars-door-Noorwegen

Voor de reiziger die de tijd heeft en niet op een paar kilometers meer of minder kijkt, is er de zogenaamde ‘Noordkaaproute’. Als je daar aan begint weet je één ding zeker: onderweg kom je alle soorten landschap tegen. Bergen, vlakten, fjorden, dorpen en steden volgen elkaar op. Als je denkt dat je alles gehad hebt, volgt er aan het eind de schitterende Noordkaaptunnel van 6,9 kilometer, alvorens je uitkomt bij het noordelijkste puntje van Europa.

Noorse poëzie

Om echt van Noorwegen te houden, moet je op zijn minst tegen stilte kunnen. Of beter nog: de stilte omarmen. Niet  voor niets speelt de verbeeldingskracht, het zelf creëren van een wereld die aan je eigen wetten voldoet, een grote rol in de Noorse literatuur. Met een beetje fantasie kun je zelf ontworpen figuren in de verlaten bossen, bergen en stadjes laten rondlopen. Noorwegen ademt, naast rust, ook vrijheid.

Reizen naar Noorwegen