Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Reykjavik, de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. Het moderne Reykjavík biedt een breed scala aan spannende activiteiten en bezienswaardigheden. De stad is puur, schoon en levendig en de perfecte locatie voor een ontspannende en inspirerende vakantie.

Reykjavik is een stad van gewaagde contrasten: het is zowel een wereldstad als kleine stad; levendig en energiek; jong op het hart en toch vol geschiedenis. Reykjavik is het natuurlijke startpunt voor elk bezoek aan IJsland, en niet onterecht. De hoofdstad is beroemd om zijn cultuur, geschiedenis en natuurschoon op alle fronten. In de musea, galerijen, theaters, cafés, winkels en zwembaden van de stad barsten zowel de lokale bevolking als de bezoekers van de stad van de onuitputtelijke energie. Vanuit de stad kunnen talloze dagtochten worden gemaakt naar de omliggende bergen, gletsjers, vulkanen en warmwaterbronnen. 

Hoewel de stad Reykjavik in alle opzichten een metropool is, is het zorgvuldig ontwikkeld en aangelegd rond een aantal gemakkelijk toegankelijke recreatiegebieden en parken. De natuur van Reykjavik is niet alleen beschermd, maar ook duurzaam, uitgebreid en aangemoedigd om te ontwikkelen. Voor iedere outdoor liefhebber zijn er verschillende mogelijkheden. Een ritme van natuurlijke en creatieve energie houdt Reykjavik levendig en opwindend. Je zou je kunnen verbazen over hoeveel cultuur, kunst en activiteiten er in deze dorpsachtige stad te vinden zijn.

Inwoners

Reykjavík is de grootste gemeente in IJsland en de meest noordelijk gelegen hoofdstad ter wereld. De stad is de thuisbasis voor twee derde van de IJslandse bevolking. Dit zijn in totaal 330.000 inwoners.

Geschiedenis

Ingólfur Amarson was de eerste kolonist van IJsland. Hij bouwde zijn boerderij op het schiereiland waar Reykjavík zich nu bevindt. Reykjavík betekent ‘rookbaai’. Deze naam kreeg de stad, omdat Amarson de stoompluimen van de hete bronnen aanzag voor rook. Skúli Magnússon, de ‘Vader van Reykjavík’, heeft de stedelijke ontwikkeling gestimuleerd. Dit deed hij door in de 18e eeuw industriële workshops te starten, als poging om de IJslandse economie te moderniseren. In 1786 kreeg Reykjavík zijn stadsrechten.

Bezienswaardigheden

  • Hallgrimskirkja

In 1945 begon de bouw van de grootste en hoogste kerk van IJsland: de Hallgrimskirkja. Deze kerk is 74.5 meter hoog en werd ontworpen door de architect Guðjón Samuelsson. De kerk is geïnspireerd op de basaltformaties gevormd door afkoelende lava. In 1986 werd de kerk geopend en werd hij vernoemd naar dominee Hallgrímur Pétursson, IJsland’s meest gerespecteerde psalmen dichter.

De kerk is het belangrijkste monument van Reykjavík en in vanuit bijna de hele stad te zien. Door zijn hoogte krijg je vanaf de toren een prachtig uitzicht over de hele stad. Je kunt tegen een kleine betaling met een lift het grootste gedeelte omhoog.

De kerk heeft prachtige bronzen deuren, met rood getinte glazen, die in 2010 werden ontworpen door Leifur Breiðfjörð. Deze deuren leiden tot een gotisch interieur met hoge puntige gewelven en lange, smalle ramen.

De kerk beschikt met trots over een prachtige orgel die werd gemaakt door de bekende Duitse orgelbouwer Johannes Klais. Het is een enorme 15-meter, 2-tons orgel met 72 stoppen, 102 rangen en 5.275 pijpen. Deze orgel wordt gebruikt bij de regelmatige concerten die worden gehouden in de kerk.

Toen het IJslandse parlement 1000 jaar bestond, werd er een standbeeld van Leifur Eiriksson (Leifur de Lucky) geplaatst voor de kerk. Eiriksson was de eerste Europeaan die rond het jaar 1000 Amerika ontdekte. Het standbeeld is een geschenk van de Verenigde Staten om het 1000 jarig bestaan van het IJslandse parlement te herdenken. 

  • Einar Jónsson Museum

In het Einar Jónsson Museum krijg je de mogelijkheid om het voormalige huis en atelier van de eerste en bekendste beeldhouwer van IJsland Einar Jónsson te bezoeken. Einar Jónsson (1874 – 1954) studeerde van 1896 tot 1899  aan de Koninklijke Deense Academie voor Schone Kunsten in Kopenhagen. Jónsson heeft een grote invloed gehad op de beeldende kunst in IJsland. Zijn werk verbeeldt de IJslandse folklore en klassieke menselijke en mythische figuren. In 1909 schonk Jónsson al zijn werk aan de IJslandse bevolking. Dit deed hij onder de voorwaarde dat er een museum gebouwd zou worden voor zijn kunstwerken.

Het museum is gebouwd naar zijn eigen ontwerp. Daarom wordt het ook wel zijn grootste kunstwerk genoemd. Het museum werd in 1923 officieel geopend en is zeker een bezoek waard. Aan de achterkant van het gebouw is een klein park met 26 brozen afgietsels van zijn beeldhouwwerken.

  • ASI Art Museum

Net om de hoek van het Einar Jónsson Museum bevind zich het ASI Art Museum, die wordt gerund door de IJslandse vakbond. Het ASI Art Museum  is een galerie voor hedendaagse kunst. De galerie exposeert werken van hedendaagse kunstenaars en selecties uit de vaste collectie.

Reykjavík beschikt over veel goede restaurants. Het zijn er teveel om op te noemen, maar het restaurant Þrír Frakkar (wat zowel ‘drie jassen’ als ‘drie Fransen’ betekent) is zeker een bezoek waard. Het is een stijlvol en gezellig restaurant en is een paar minuten lopen van de hoofdstraat.

  • Het Parlement

In 930 werd bij Þingvellir het IJslandse Parlement, het Alþing opgericht. Hier werden zittingen gehouden tot 1799, waarna het tijdelijk inactief werd. Het parlement in Reykjavík werd in 1844 weer hervat en trok in 1881 in het nieuwe Alþingishús (parlementsgebouw). Dit is nu één van de oudste stenen gebouwen van IJsland. Achter het gebouw in de parlementstuin te vinden. Dit is de oudste aangelegde tuin van Reykjavík.

Tijdens een wandeling door de tuinen en om het meer Tjörnin (betekent ‘de vijver’) vind je verschillende gebouwen. Zo vind je het Listasafn Íslands. Dit is een Nationaal Museum voor Schone Kunsten. Het Ráðhús, dit is het Stadhuis van Reykjavík en de Fríkirkja-kerk. Uit het meer stroomt een beek die vroeger onbedekt was. Deze beek loopt nu onder de Lækjargata-straat. Voor gezinnen is een bezoek aan het meer heel leuk. Er zijn vele nestelende zwanen, eenden en noordse sterns, maar Tjörnin trekt ook tientallen vogelsoorten aan.

In de winter bevriest het meer vaak en komt iedereen bij elkaar om te schaatsen en ijshockeyen. Omdat Tjörnin graag zijn vogels behoudt, wordt er tijdens de winter  in een klein gedeelte van het meer warm geothermisch water gepompt. Zo blijft er een wak open voor alle vogels.

  • Het stadhuis

 In 1992 werd het Ráðhús (Het stadhuis van Reykjavík) ingewijd. Het stadhuis is het resultaat van een internationale architectuur wedstrijd. Het is een modern grijs gebouw en is omringd door water en met mos bedekte muren. Het gebouw dat Reykjavík’s status als hoofdstad van IJsland symboliseert ligt aan een meer en dit werd als een waardig decor gezien.

Binnen in het stadhuis is de prachtige 3D kaart van IJsland te zien. Doormiddel van deze 3D kaart met alle bergen, gletsjers, valleien en fjorden krijg je een gevoel van perspectief voor het land. Verder beschikt het stadhuis over een balie voor toeristische informatie en een café met ramen van de vloer tot aan het plafond en uitzicht op het meer.

  • National Heritage Museum

In 1884 werd door Björn Bjarnason het National Heritage Museum (Listasafn Íslands) opgericht. Dit is het Nationale Museum voor Schone Kunsten. De collectie bestond voornamelijk uit geschonken kunstwerken van Deense kunstenaars. Sinds 1987 is het museum te vinden op de huidige locatie en beschikt hij over de meest waardevolle werken van IJslandse kunstenaars. De nadruk van de tentoonstelling ligt op de 19e en 20e eeuwse IJslandse kunst, maar er worden ook werken van internationale gerenommeerde kunstenaars als Pablo Picasso, Edward Munch, Karel Appel, Hans Hartung, Victor Vasarely, Richard Serra en Richard Tuttle getoond.

Het National Heritgage Museum heeft verspreid over de stad drie vestigingen. De eerste vestiging is het Harbour House Museum. Dit museum werd in 1973 opgericht en is de grootste beeldende kunstinstelling in IJsland. Ze hebben als doel om hedendaagse kunst in zijn vele uitingsvormen te tonen. Het museum is te vinden in een gerenoveerd pakhuis in het centrum en heeft een uitzicht op de haven. Het tweede museum is Hafnarhús (Havenhuis Museum). De collectie van IJsland’s populairste moderne kunstenaar Erro is hier te vinden. Hij is bekend om zijn grote en vaak politiek getinte collages in cartoonstijl. Het museum heeft een mooie leeszaal met honderden kunstboeken, kinderspeelgoed, een groot schaakspel en heeft ook uitzicht over de haven. Het derde museum is het National Museum Þjóðminjasafn (Nationaal Historisch Museum). In 2004 werden na een uitgebreide renovatie en modernisering de deuren van dit museum opnieuw geopend. Het museum wil de bezoeker op een levendige, interactieve wijze meenemen door de geschiedenis van IJsland, van de kolonisatie tot moderne tijd. Dit wordt gedaan doormiddel van de tentoonstelling: ‘Het onstaan van een Natie’. Op de begane grond van het museum vind je het Nationale Fotomuseum. De nadruk ligt hier op de IJslanders uit de oude tijd. Ook in dit museum is een café en een museumwinkel met leuke, interessante souvenirs.

  • Reykjavík City Museum

Reykjavík City Museum, Minjasafn Reykjavíkur (Het Stadsmuseum van Reykjavík) heeft twee locaties: Het Árbær Openlucht Museum in een buitenwijk en Reykjavík 871 ± 2 Settlement Exhibition in het centrum van de stad.

Tijdens de renovatie van een hotel is 2001 vonden bouwvakkers toevallig de overblijfselen van een Viking- langhuis. De overblijfselen zijn gedateerd op het jaar 872 of min 2 jaar en zijn daarmee het oudste bewijs van menselijke bewoning in Reykjavík. Doordat deze overblijfselen waren gevonden is het Reykjavík 871 ± 2 Settlement Exhibition opgericht. De naam van het museum komt van de datering van de overblijfselen. Met behulp van digitale projecties wordt het Viking-langhuis weer tot leven gebracht. De tentoonstelling zorgt ervoor dat de bezoekers meer leren over de geschiedenis en de leefomstandigheden van de mensen in Reykjavík.

  • HARPA Concert- en Conferentiegebouw

In het centrum van Reykjavík werd in 2011 een opvallende nieuwkomer geopend: HARPA, het Concert- en Conferentiegebouw van Reykjavík. Het motto van Harpa is: ‘Harpa is voor iedereen’. En dit klopt, want het is de thuisbasis voor het IJslands Symfonieorkest, de IJslandse Opera en het Reykjavík Groot Orkest, maar er worden ook rock- pop- en jazzconcerten gehouden en worden er (internationale) toeristische en zakelijke evenementen georganiseerd. De prachtige glazen gevel is ontworpen door de Deens IJslandse kunstenaar Ólafur Eliasson. Velen beschouwen het gebouw als een symbool voor IJsland’s vernieuwde dynamiek na de financiële crisis.

  • De Oude Haven

Er zijn heel veel aanraders bij de Oude Haven. Zo is de overdekte markt van Kolaportid een aanrader. Hier krijg je de mogelijkheid om onder andere eieren van de noordse stormvogel, zalm en gefermenteerde haai te eten.

Het gratis toegankelijke Fotografiemuseum boven de stadsbibliotheek is ook leuk om te bezoeken.

Ook is er een klein authentiek restaurant, die de lekkerste kreeftensoep van IJsland serveert: het Víkin Scheepvaartmuseum; de Zeebaron.

Het Saga Museum laat je op een vermakelijke en educatieve manier de geschiedenis van IJsland zien. Er wordt gebruik gemaakt van een audio tour die je langs de Viking vetes, heksen op de brandstapel en de onthoofding van de laatste katholieke bisschop van IJsland brengt.

Vlakbij het centrum is een opvallende sculptuur van Jón Gunnar Árnason te vinden: Sun Voyager, Sólfarið (De Zonnevaarder). De Zonnevaarder stelt een droomboot voor en is een ode aan de zon. Er is geen betere plek om van de middernachtzon te genieten!

  • Net buiten het centrum van Reykjavík

Het Höfði Huis werd in losse delen uit Noorwegen ingevoerd en werd in 1909 gereconstrueerd op de huidige locatie. Er zijn in deze tijd meerdere bouwpakket huizen naar IJsland geïmporteerd, maar het Höfði Huis is één van de mooiste en best bewaarde exemplaren.  Om de belangen van de Franse vissers te behartigen, werd Paul Brilloin naar Reykjavík gestuurd. Zij waren in de 19e en 20e eeuw aanwezig op de IJslandse visgronden. Brillouin wilde niet in het centrum van de stad wonen, door de vislucht. Maar hij beleefde toch slapeloze nachten in het  Höfði door een rondwarend spook.

Boven op de binnendeur hangen de letters FR (Franse Republiek). Deze duiden op de oorspronkelijke bedoeling van het gebouw. Ondanks dat Het Höfði Huis alleen geopend is voor officiële recepties en ontmoetingen, is alleen de buitenkant ook een bezoek waard.

De bekendste bezoeker van Het Höfði Huis is waarschijnlijk Sir Winston Churchill in 1941 geweest. Er zijn meerdere Europese staatshoofden en regeringsleiders in het Höfði Huis geweest. Marlène Dietrich logeerde tijdens haar bezoek in de Tweede Wereldoorlog. En in 1986 hadden Mikail Gorbachov en Ronald Reagan hier hun ontmoeting. Door deze ontmoeting werd Höfði zo bekend dat een Japanse miljonair een replica van het Höfði Huis heeft gebouwd in Japan.

Op de Öskjuhlíð heuvel staat sinds 1991 Perlan, een cultureel centrum met een kenmerkende glazen koepel. Perlan is bovenop zes heetwatertanks van elk 4 miljoen liter gebouwd. Het idee voor Perlan is van de meesterschilder Jóhannes Kjarval Sveinsson.  Het gebouw heeft een parelachtig uiterlijk door de glazen koepel, onder deze koepel bevindt zich een vijf sterren restaurant dat langzaam 360º ronddraait. Op de vierde verdieping van het gebouw vind je een café-restaurant met buiten rondom een panorama platform. In de zomer is er beneden naast Perlan een kunstmatige geiser die elke 15 minuten spuit.

Op de Öskjuhlíð heuvel zijn ook heel veel wandelpaden te vinden en is erg populair onder de lokale bevolking.

Aan de kust ten zuiden van Perlan is bij Nautholtsvík een strandje gemaakt met speciaal ingevoerd geel zand. Het water ter plekke is tussen de 15 en 19 graden. Dit komt doordat warm water van het geothermische verwarmingssysteem  van Reykjavík in de oceaan gepompt wordt. Dit is een ideale plek voor gezinnen om op een warme dag te komen zonnen en zwemmen. Het strand is altijd geopend. De douches en kluisjes kun je tijdens openingstijden gebruiken.

Als je vanuit Perlan naar het zuidwesten kijkt, over Skerjafjörður fjord, zie je een schiereiland met een paar indrukwekkende gebouwen. Dit is Bessastaðir, de officiële woonplaats van de IJslandse president. Het hoofdgebouw is ontstaan in 1760 en werd tot 1867 als school gebruikt. Tot 1941 werd het schiereiland door veel rijke families bewoond. Hierna werd het aan de IJslandse staat geschonken. Het eiland is zelden open voor publiek.

In Kjarvalstaðir is een tentoonstelling van de belangrijkste werken van één van de meest geliefde IJslandse landschapschilders: Johannes Kjarval Sveinsson. Deze tentoonstelling is permanent, maar het gebouw heeft ook tijdelijke tentoonstellingen waarbij je de IJsland kust verkent doormiddel van verschillende thematische en historische aspecten . Verder toont het museum werken van buitenlandse en IJslandse schilders en beeldhouwers.


Reizen naar Reykjavik

Logo Doets Reizen IJsland

Reykjavik