Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Enterprise Iceland

Deze informatie is van toepassing wanneer je een huurauto hebt geboekt (of gaat boeken) bij Doets Reizen. Doets Reizen heeft een samenwerking met Enterprise Iceland. Er zijn een aantal handige en belangrijke tips die we graag met je delen, op deze manier ga je zorgeloos op reis. Mocht er dan toch nog iets mis gaan, dan weet je wat je moet doen.

Huurauto IJsland Enterprise

Bekijk hier de keuze aan huurauto's die je bij Doets Reizen kunt boeken (in combinatie met een pakketreis) en informatie over bagage- en stoelcapaciteit. 

Autohuur Enterpise Iceland & Doets Reizen is inclusief: 

 • Extra bestuurder (in totaal 2 bestuurders)
 • Navigatiesysteem (GPS)
 • Unlimited mileage
 • 24/7 pechhulp
 • Collision waiver (CDW)

Let op: eigen risico is 500.000 ISK circa 3.500 EUR.

Optionele Verzekeringen

DOETS PLUS HUURAUTOVERZEKERING: Zorgeloos op reis met de optionele Doets Plus Huurautoverzekering. Deze huurauto verzekering kost € 4,- per dag (+ 21% assurantiebelasting). Dit bedrag is aanzienlijk voordeliger dan verzekeringen die worden aangeboden vanuit de verhuurmaatschappij(en).

In het kort de belangrijkste kenmerken voor Doets Plus Autohuurverzekering in IJsland:

 • Dekking voor repatriëring – max € 3.500,-
 • Dekking voor casco schade – max € 3.500,-
 • Dekking voor uitgesloten casco schade – max € 7.000,-
 • Geen dekking voor rechtsbijstand
 • Geen dekking aanvullende bestuurdersaansprakelijkheid.
 • Bekijk de informatie: www.doetsreizen.nl/voorwaarden...

Verzekeringsadvies van Doets Reizen: 

Sluit optioneel bij het ophalen van de huurauto de Roadside Assistance Protection verzekering af. Je kunt dit afnemen tijdens het ophalen van de huurauto en het tekenen van de huurovereenkomst. Circa 9 euro per huurdag (circa 1000 ISK per huurdag). Geef bij het ophalen van de huurauto duidelijk aan dat extra aanvullende verzekeringen niet nodig zijn, omdat je dit (indien afgesloten) al hebt geregeld met de reisorganisatie. Wil je aanvullend verzekerd zijn dan ben je vrij om het aanbod van Enterprise te accepteren. Kosten van additionele verzekeringen zijn niet inbegrepen en voor rekening van u, de reiziger.

Roadside Assistance Protection: Basic road assistance protection such as assistance with mechanical failure to the car is covered at no additional cost. Additional roadside assistance protection that covers tire change, empty tank, locked in keys etc is also available for a daily fee of 806.45 isk plus vat. Please note that this service does not cover self-inflicted situations such as wrong refueling of the car and cannot remove the renters excess in case of damage and/or theft regardless of the insurance coverage chosen at time of pick up. To reach someone in the event of need, please contact +354 519 9300 24/7.

Enterprise Iceland & Doets Reizen

Doets Reizen werkt samen met Enterprise Iceland. In dit document geven wij informatie, handige tips en uitleg over verschillende veelvoorkomende autohuur types. IJsland is door haar unieke ligging aan de rand van de Noordpool een land als geen ander. Er zijn actieve vulkanen te vinden en de winters kunnen ontzettend streng zijn. Maar hier in IJsland zijn wonderen te vinden die nergens anders gezien kunnen worden. Door een auto te huren in IJsland kun je de woeste natuur verkennen met je partner, vrienden of familie. De toeristische trekpleisters zijn de vulkanen, geisers (heetwater bronnen), nationale parken en het spotten van Puffins, ook wel papegaaiduikers genoemd. Het mooiste aan IJsland is de prachtige, ongerepte natuur die in overvloed te vinden is. Veel toeristen kiezen voor bus tours maar het is natuurlijk veel avontuurlijker om zelf per huurauto op pad te gaan. Het is echter wel heel belangrijk dat je goed bekend bent met de rijomstandigheden op het eiland. Zo kunnen verhardde wegen plots overgaan in onverharde grintwegen. Veel van het natuurschoon wordt beschermd door de regering. Het is daarom strikt verboden om buiten de weg te rijden. Ga respectvol op met de natuur en kies voor een ontspannen manier van rijden. Dan geniet je nog meer van de prachtige natuur.

Ophalen huurauto Enterprise Iceland

De huurauto haal je op en lever je weer in op de luchthaven van Reykjavik. Deze airport heet Keflavík en is gelegen in het zuidwesten van IJsland in de buurt van de hoofdstad Reykjavik. Keflavík heeft zijn bekende naam te danken aan de belangrijke internationale luchthaven. Eenmaal na aankomst volg je de borden RENTAL CARS. Vervolgens ga je naar het ENTERPRISE loket en toont hier het autohuurvoucher. Indien nodig, maakt de medewerker van Enterprise een kopie. Geef het originele voucher nooit af, want u heeft dit later tijdens de reis wellicht nog nodig. Besef goed dat u na het tekenen van de huurovereenkomst niet zomaar extra bijgeboekte diensten kunt annuleren. Wees dus kritisch met het bijboeken van extra diensten die worden aangeboden(!). Restituties zijn niet mogelijk, u tekent immers een huurcontract met bindende voorwaarden. Ons advies, neem de tijd om de overeenkomst te lezen en stel vragen indien iets uit het contract niet duidelijk is. 

Waar je op moet letten en aan denken bij het ophalen van de huurauto

Zorg dat je tijdens de vlucht geen (of bijna geen) alcohol gedronken hebt als je nog moet rijden. Bereid je goed voor waar je heen moet rijden aangezien je door het tijdverschil en de mogelijk onverwachte duisternis toch wat gedesoriënteerd bent. Ga van tevoren na hoe lang het ongeveer rijden is naar je eerste verblijfsplek. Een internationaal rijbewijs is niet nodig om een auto te mogen huren in IJsland. 

Waar kun je op de luchthaven de autoverhuurder vinden?

Loop dan via de aankomsthal naar buiten en volg de borden Rental Cars. Enterprise Iceland heeft een loket en is te herkennen aan de groene kleur. Verdere instructies krijgt u van de medewerker van Enterprise. 

Wat is nodig bij het ophalen van de huurauto en het afsluiten van de huurovereenkomst: 

 • De rijbewijzen van alle bestuurders en een geldige creditcard. De creditcard dient op naam te staan van de hoofdbestuurder. Zonder geldig rijbewijs en geldige creditcard kun je geen huurauto ophalen. 
 • Je dient minimaal één jaar in het bezit te zijn van je rijbewijs om een huurauto te huren. 
 • De creditcard heeft de autoverhuurder nodig voor mogelijk extra kosten en de borg. De borgsom wordt niet daadwerkelijk afgeschreven maar gereserveerd op je creditcard. Het nummer van je creditcard wordt geregistreerd om zo de kaart te kunnen gebruiken voor extra kosten waarvoor je echt getekend hebt en eventuele kosten in geval van eigen risico bij schade.

Denk goed na bij upgraden

Het is goed mogelijk dat de medewerker van Enterprise een voorstel doet om de geboekte huurauto te upgraden. Als je ter plekke gaat upgraden, kost dat je altijd meer geld dan je zou denken. Overweeg daarom goed of je hier op in gaat. De aanvullende / extra kosten zijn voor uw rekening. Eenmaal gekozen voor een upgrade, is dit besluit niet terug te draaien. Doets Reizen kan op geen enkele manier bemiddelen of het terugdraaien van gemaakte beslissingen. Is de geboekte huurauto om onvoorziene redenen niet beschikbaar, dan zal de verhuurmaatschappij een alternatief aanbieden. Ga alleen akkoord als het alternatief naar wens is en pas goed op voor additionele kosten. Luister dus goed naar het voorstel en bekijk het contract zorgvuldig voor je het ondertekent. 

Levering van de auto

Het autoverhuurbedrijf zal zijn uiterste best doen om de auto op de afgesproken tijd en volgens de gestelde eisen te leveren. Het autoverhuurbedrijf kan echter geen schadevergoeding bieden als de auto later wordt geleverd dan vermeld op de reservering. Ook is er geen compensatie of vergoedingen mogelijk via Doets Reizen. 

Ongeval of schade

In het geval van pech, diefstal of een ongeluk/ongeluk, belt u meteen het autoverhuur alarmnummer (bereikbaar 24 uur per dag, 7 dagen per week). In het geval van een ongeluk, moet de politie naar de plaats van het ongeluk komen om een officieel politie rapport op te maken. Als er schade aan de auto ontstaat als de auto stationair draait of geparkeerd staat, moet u naar het dichtstbijzijnde politiekantoor gaan en de schade rapporteren. Ditzelfde geldt als de auto gestolen is. Het meest actuele nummer is te vinden in de huurovereenkomst die je hebt meegekregen bij het ophalen van de huurauto. Heb je de Doets Plus Autoverzekering afgesloten neem dan ook contact op met de noodcentrale van de Europeesche Verzekeringen. 

Autorijbewijs

De bestuurder moet een geldig rijbewijs hebben van minimaal 1 jaar oud. Een international rijbewijs is vereist als uw nationaal rijbewijs niet geschreven is in het Latijnse alfabet. Voor voertuigen voor 9 of meer personen is een rijbewijs D of B noodzakelijk die is afgegeven vóór maart 1988.

Rijbeperkingen

2WD voertuigen mogen niet rijden op wegen die gemarkeerd zijn met F op de officiële kaarten. Ook mogen ze niet rijden op Kjölur (weg nr. 35) en Kaldidalur (weg nr. 550). Als u deze beperkingen negeert, worden alle aansprakelijkheidsverzekeringen (wettelijke aansprakelijkheid, CDW) nietig verklaard. De bestuurder zal dan volledig aansprakelijk worden gehouden in geval van ongelukken of botsingen. Dit met inbegrip van de kosten van reparatie van het beschadigd voertuig of de kosten van het wegslepen.

Vullen brandstoftank

Als de auto teruggebracht wordt met een lege tank, zal hij worden bijgevuld met een navul prijs die 70% hoger ligt dan benzine prijs bij normale tankstations. Lever de huurauto dus in met een volle tank benzine!

Hoofdwegen

Ongevallen kunnen sneller ontstaan bij het rijden door beken en rivieren en worden niet door de verzekering gedekt. Rijden buiten de hoofdwegen en op wegen gemarkeerd met een F (Fjalla = berg) is voor eigen verantwoordelijkheid en valt buiten de dekking van de verzekering(en). Bij het rijden op dergelijke sporen wordt de huurder volledig aansprakelijk gesteld voor schade die kan optreden. De huurder zal ook aansprakelijk worden gesteld voor eventuele kosten als gevolg van het slepen en transporteren van een voertuig, als het beschadigd is in rijomstandigheden zoals hierboven vermeld. Raadpleeg uw huurovereenkomst voor meer informatie. 

Belangrijk om te weten: 

De onderstaande informatie is handig voor reizigers die een autoreis maken in IJsland. Hierbij een aantal handige tips wat het rijden nog plezieriger maakt. Houdt in gedachten dat rijden op de ruige IJslandse wegen door weerinvloeden uitdagend kan zijn. IJsland is een ongerept land en heeft een kwetsbare natuur. Rij en wandel daarom voorzichtig en met aandacht door het land. Wij geven graag enkele tips:

 • De maximum snelheid in de bewoonde gebieden is meestal 50 km/u. Binnen de bebouwde kom kan dit ook 30 km/u zijn. Let daarom goed op de verkeersborden om eventuele boetes of ongelukken te voorkomen. 
 • De bergwegen zijn vaak erg smal en niet geschikt voor snel rijden. Hetzelfde geldt voor veel bruggen die maar breed genoeg zijn voor één auto tegelijk.
 • Er zijn geen snelheid beperkende borden geplaatst, tenzij het anders is dan 50 km/u.
 • Speciale waarschuwingsborden geven gevaren aan, zoals scherpe bochten, maar over het algemeen zijn er geen aparte aanwijzingen om de vaart te verminderen.
 • De belangrijkste regel op de autowegen is dat op onverharde wegen een maximum snelheid van 80 km/u geldt en op verharde wegen 90 km/u.
 • Kies een veilige snelheid, aangepast aan de omstandigheden.
 • Andere snelheidsbepalingen worden door verkeersborden aangegeven.
 • Kijk uit voor dieren op of langs de weg.
 • Overtreding van de maximum snelheid wordt streng bekeurd.
 • Schapen en paarden kunnen in de zomer vrij rondlopen en u kunt ze tegenkomen bij de landelijke wegen.
 • Alle passagiers zijn wettelijk verplicht de veiligheidsgordels te gebruiken en bij overtreding van deze wet kunnen boetes worden opgelegd.
 • Rij nooit buiten de gemarkeerde weg. Het kan eeuwen duren voor de natuur de door onvoorzichtig rijden veroorzaakte wonden hersteld heeft.
 • Rijden onder invloed van alcohol wordt beschouwd als een ernstig misdrijf in IJsland.
 • Off the road rijden is bij de wet verboden in IJsland.
 • Het toegestane alcoholpercentage in het bloed is zeer laag en er zijn zware straffen voor het overtreden van deze wet.
 • Neem uw afval mee, laat het nooit achter in de ongerepte natuur.
 • De bovenlaag van de gravelwegen is vaak erg los, vooral langs de kant van de weg. Bij een tegenligger moet men voorzichtig rijden en vaart minderen.

Het wegen netwerk van IJsland

De Ringweg (weg nr. 1) van IJsland is 1400 km lang en ligt rond het hele land. Vele bezienswaardigheden en accommodaties liggen aan deze ringweg of er vlakbij. Dat maakt de ringweg tot de ideale keuze als u voor het eerst in IJsland bent. U kunt de ringweg rijden in een week, maar met 10 dagen of meer heeft u extra tijd om te genieten van de mooie plekken die u onderweg tegenkomt.

Buiten de Ringweg: Wegen door bewoonde gebieden zijn meestal van redelijke kwaliteit, maar zijn vaak wel smaller dan in België en Nederland. Velen zijn verhard, maar sommige wegen zijn van gravel en bij het rijden op deze wegen moet men voorzichtig zijn. Bij het plannen van uw route, moet u rekening houden met een langere reistijd op de gravelwegen, want u mag hier maar 70 km/u rijden.

Rijden buiten het seizoen

Rijomstandigheden in de winter verschillen nogal van die in de zomer. Weersomstandigheden veranderen snel en kunnen een belangrijke rol spelen. Wegen kunnen ijzig zijn of bedekt met sneeuw en de frequentie waarmee de wegen worden schoongemaakt varieert. Het is belangrijk dat u weg- en weersomstandigheden vóór vertrek controleert door te bellen naar 1777 of 522 6300 of kijk op de volgende websites: road.is of vedur.is.  Doets Reizen raadt self-drive arrangementen rond het eiland in de winter af. We benadrukken dat álle routes buiten de ringweg nr. 1 gesloten kunnen zijn in de winter en dat al onze routes gewijzigd en aangepast kunnen worden als dat nodig is door de weer- en wegomstandigheden. De wegen in het binnenland zijn naar verwachting niet open tot half juni en sommigen zelfs nog later. Voor self-drive buiten het zomerseizoen, raden wij aan om met een SUV 4X4 te rijden.

Uitgebreide voorwaarden Enterprise Iceland

GENERAL TERM AND CONDITIONS – ENTERPRISE RENT A CAR ICELAND

ROADSIDE ASSITANCE
24/7 roadside assistance is available by calling +354 519 9300. Let op, kosten van toepassing (zie Roadside Assistance Protection)  

MILEAGE
All rentals include unlimited mileage.

SMOKING
Smoking is strictly prohibited in the rental vehicle.

RENTAL PERIOD
Minimum rental period is 24 hours. Grace period for drop-off is 60 minutes.

TAX
Value added tax (VAT) is 24% and is included in the price.

CROSS BORDER TRAVEL
Cross border travel is not allowed under any circumstances.

TERRITORIAL RESTRICTIONS
Mini, Economy, Compact, Intermediate & Full Size categories – NOT allowed to be driven on F roads, Kjölur (road 35) and Kaldidalur (road 550). SUVs – Allowed to be driven on F roads, Kjölur (road 35) and Kaldidalur (road 550).

The driving of rental vehicles in prohibited areas is not covered by insurance. Driving on ice, unbridged rivers and streams, foreshores and other off-road terrains is also not covered by insurance. See this official regulation for an outline.

CAR TYPES
Enterprise, reserves the right to substitute the reserved vehicle with a similar vehicle in same vehicle group or in a higher vehicle group.

DRIVING LICENSE
The renter and each additional driver must be in possession and present a full valid driving license held for a minimum of one year at the day of rental. If renter's national driving license is not printed in Roman script (I.e. Arabic, Greek, Russian, Chinese, Japanese etc.) an International Driving Permit (IDP) or International Driving License (IDL) is required. A valid passport is requested at time of pick up.

AGE RESTRICTIONS
Passenger cars: Minimum age of a driver is 20 years of age as indicated by date of birth on the driving license and the driver must also have been in possession of a driving license for at least 1 year at the day of rental. SUVs: Minimum age of a driver is 25 years of age as indicated by date of birth on the driving license and the driver must also have been in possession of a driving license for at least 2 years at the day of rental.

METHODS OF PAYMENT
The renter is required to present a credit card for booking and renting a vehicle. All major international credit cards such as American Express, Mastercard, Visa, JCB and Diners Club are accepted. Prepaid cards or debit cards are not accepted. Prepaid bookings are charged as soon as the reservation is confirmed.

BOOKING CHANGES
Modifications to a booking can be made at any time. Differential amount is not refunded if the modification will lead to a lower rental cost.

CANCELLATION POLICY
Cancellation 48 hours before pickup will be refunded in full. Cancellation less than 48 hours before pickup will result in charge of rental days, for a maximum of two days.

NO SHOW POLICY
In case of no show the renter will be charged for the first 48 hours of the reservation.

INSURANCES
Please note: All insurances included in the rental contract will become void if:

1. An unauthorized driver has used the vehicle.

2. If the driver of the vehicle does not possess a valid driving license at a time of an event giving rise to a claim.

3. In case of consumption of alcohol or use of mind-altering drugs.

Third Party Liability Insurances (TPL): All of our vehicles are covered by a mandatory Third Party Liability Insurance. This insurance compensates for damage caused by the rented vehicle to a Third Party.

As per article 91 of the Icelandic Road Traffic Act No. 50/1987, 3rd party liability has an upper limit depending on the damage inflicted. In regards to bodily injury or death, the coverage can amount to ISK 1.000.000.000,-, and in regards to damage of property the amount is ISK 175.000.000,- per individual case. This insurance is mandatory and is included with all rentals of vehicles.

Collision Damage Waiver (CDW): Collision Damage Waiver reduces the renter's financial responsibility to a fixed amount of the vehicle in case of damage or theft. If CDW is not included in the rental contract the renter will be held liable for the full value of the vehicle. If the renter accepts to include the CDW in the rental contract the renter can only be held responsible for a maximum amount as follows:

ISK 300.000: Mini, Economy, Compact, Intermediate & Full Size categories.

ISK 300.000: SUV categories.

Theft Protection (TP): Included in the Collision Damage Waiver.

SUPER COLLISION DAMAGE WAIVER (SCDW):
The renter can include a Super Collision Damage Waiver on the rental contract in order to reduce the financial responsibility even further. Super Collision Damage Waiver can only be added to the rental contract if Collision Damage has already been included on the rental contract.

If the renter accepts to include the CDW and the SCDW in the rental contract the renter can only be held responsible for a maximum amount as follows:

ISK 80.000: Mini, Economy, Compact, Intermediate & Full Size categories.

ISK 120.000: SUV categories.

SAND AND ASH PROTECTION (SAAP):
Sand and Ash Protection reduces the renter's financial responsibility to a part of the vehicle in case of permanent damages on the rental vehicles paint caused by erosion or ash. If the renter accepts to include the SAAP in the rental contract the renter can only be held responsible for maximum amount as follows.

ISK 150.000: Mini, Economy, Compact, Intermediate & Full Size categories.

ISK 170.000: SUV categories.

GRAVEL PROTECTION (GP):
Gravel Protection fully eliminates the renter's financial responsibility in case of damages to the windscreen, headlights and paint work of the rental vehicle caused by gravel or rocks thrown from other vehicles when passing them.

FEES 

OUT OF HOURS FEE
Enterprise offices at BSI Bus Terminal are open from 8:00 – 18:00. Offices at the Keflavík International Airport (KEF) are open 24/7. Out of hours fee is ISK 10.000.

ONE-WAY RENTALS
If the pickup location is not the same as the pick-up location, a one-way fee of ISK 5.000 will be added. Drop off outside of the greater Reykjavik area or Keflavik will result in a fee of up to ISK 80.000.

CREDIT CARD INFORMATION
Prior to handing a car over to a renter, Enterprise requires a valid major credit card in the renter´s name. The credit card number and expiry date will be kept in a secure and encrypted location. This is done to ensure that unexpected and unreported costs for damages, traffic violations, parking fines and any other misuse of the car caused by the renter during the rental period is paid by the renter.

SERVICE
For picking up a damaged vehicle whereby the damage is the cause of the renter by the renter outside the greater Reykjavik area, a fee of ISK 200 is charged for each kilometer driven. With a minimum charge of ISK 15.000.

REFUELING CHARGE
All vehicles have a tank full of fuel when rented and should be returned with a tank full of fuel. If the vehicle is not returned with a full a tank of fuel, a surcharge of ISK 3.000 is charged plus the price of missing gas.

EXTRA’S

Baby seat – ISK 2.000 per day.

Child seat – ISK 2.000 per day.

Booster seat – ISK 1.500 per day.

Luggage rack – ISK 2.200 per rental day.

Refuelling charge – ISK 3.000 per rental.

Prepaid fuel – 10% discount from market price.