Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Handige tips voor China

Visum aanvragen

Voor het bezoeken van China heb je een visum nodig. Via deze website kun je heel gemakkelijk digitaal een visum aanvragen. Houd in de gaten dat je visum ruim voor vertrek aangevraagd en binnen is. Uiterlijk twee voordat je in het vliegtuig stapt. 

Fooien 

De fooien zitten niet bij de prijs inbegrepen. De richtlijnen zijn ongeveer €10,- per dag voor de privé gids, €5,- per dag voor de chauffeur en €1,- voor de porters van het hotel (voor het dragen van de bagage). Dit is uiteraard een richtlijn, wij laten het volledig aan jouw over hoeveel je wilt uitgaven aan fooien. 

Gouden Weken

Twee weken in het jaar is het in China aanzienlijk drukker; dat zijn de ‘Gouden Weken’. Dan zijn de Chinezen zèlf vrij en gaan ze allemaal tegelijk, de meesten binnenlands, op vakantie. Voor sommigen is het een reden juist dan ‘ondergedompeld te raken’ in het moderne China, voor anderen om de reis eromheen te plannen. De eerste ‘Gouden Week’ valt altijd aan het begin van het nieuwe Chinese jaar, in januari of februari. De tweede is ergens begin oktober. 

Gebruik privétoilet

Probeer voor je naar buiten gaat in China altijd eerst even je privé toilet te bezoeken, want openbare toiletten zijn in China zó onhygiënisch dat je die liever overslaat. Het goede nieuws: modernisering van de openbare toiletten schijnt op komst te zijn.

Trek donkere kleding aan

Als je wilt voorkomen dat een maaltijd uitloopt op een ramp voor je kleding omdat je het eten met stokjes nog niet goed beheerst, kun je het beste donkere kleding aantrekken.

Leer wat belangrijke Chinese woorden

Vergeet het maar dat je jezelf in China met Engels kunt redden. Dat lukt je niet. Het overgrote deel van de Chinezen spreekt geen enkele Europese taal, ook geen Engels. Dus helpt het enorm als je een paar Chinese woorden uit je hoofd leert, zoals ‘links’, ‘rechts’, ‘hallo’. ‘bedankt’, ‘ik’, ‘jij’, ‘goed’ en ‘verkeerd’. Ook Google Translate en slimme apps kunnen goed van pas komen!