Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Deze 6 tips vergroten jouw kans op het zien van het Noorderlicht

7 februari 2020 door Jeremy Metselaar

Hoe kun je jouw kansen op het zien van het Noorderlicht vergroten? Geluk zal altijd meespelen, maar door onderstaande tips te volgen wordt jouw kans zeker vergroot!

1. Wacht tot het donker is
Het ligt misschien voor de hand om te zeggen dat het donker moet zijn, maar met donker bedoelen we écht donker. Populaire bestemmingen voor het bekijken van het Noorderlicht zijn onder andere IJsland, Canada en Alaska. Zelfs binnen die landen is het het beste om naar afgelegen gebieden te reizen, ver van de steden en de lichtvervuiling die ze met zich meebrengen. Je kunt overigens gerust het Noorderlicht in Reykjavik, IJsland, zien, maar het Noorderlicht is veel intenser in gebieden die verder van de stad liggen, zoals het populaire Thingvellir National Park. 

2. Ga naar plekken waar de lucht helder is
Heel helder. Het liefst hangt er geen enkele wolk in de lucht die jouw zicht kan ontnemen op het Noorderlicht. Overigens is het niet zo dat het Noorderlicht helemaal niet te zien is als er bewolking in de lucht hangt, maar hoe helderder de lucht, hoe mooier het licht te zien is.

3. Hou de voorspellingen voor het Noorderlicht goed in de gaten
Het echte, echt belangrijke ding om te weten over het Noorderlicht is waar ze het vaakst en het meest spectaculair verschijnen. Dit wordt bepaald door de kracht van de geomagnetische stormen die de lichten veroorzaken. De schaal die gebruikt wordt om geomagnetische stormen te meten wordt de 'Kp Index' genoemd en deze varieert van 0 (d.w.z. zeer weinig activiteit) tot 9 (heel intens!) en, als vuistregel, hoe groter het getal, hoe verder van de poolcirkel de lichten te zien zijn.

Op onderstaande websites kun je de voorspellingen voor IJsland zien. Voor het zien van het Noorderlicht is ons advies op pad te gaan, zodra de Kp 2 of hoger is.

4. Ga met een gids op pad
Om dit natuurwonder te zien en echt te waarnemen, moet je echt bij iemand zijn die veel ervaring heeft met het "achtervolgen" van het Noorderlicht. Iemand die het weerbericht kan uitpuzzelen, de KP index kan lezen en kan begrijpen wanneer je moet blijven zitten of wanneer je naar een andere locatie moet gaan, gaat zeker jouw kans vergroten.

Daarnaast hebben gidsen over het algemeen vrienden die ook gidsen zijn, en velen van hen praten wanneer ze op het noorderlicht jagen. Wat betekent dat als er ergens anders een goede waarneming is, de kans groot is dat je gids er over hoort en je er mee naar toeneemt.

5. Ga direct tijdens je eerste nacht op pad
Zodra je afreist naar een bestemming waar de kans op het zien van het Noorderlicht groot is, raden wij aan de 'jacht' direct te starten. Als de omstandigheden het een beetje toelaten, ga dan zeker op pad tijdens een excursie of met een ervaren gids. Mocht je het de eerste nacht niet zien, kun je de dagen erna de jacht voortzetten. Bij veel excursiemaatschappijen mag je, wanneer het niet gelukt is om het Noorderlicht te zien, de volgende dag gratis mee. Niet geschoten is altijd mis!

6. Reis tijdens de beste periode
Last but not least. Het is heel belangrijk om te weten wanneer je precies op reis moet gaan om het Noorderlicht te zien. Omdat het in de Noordelijke gebieden richting de poolcirkel in de zomermaanden bijna niet donker wordt, adviseren wij deze te vermijden als je écht puur voor het Noorderlicht gaat. Vanaf augustus worden de nachten langer en de dagen korter. Vervolgens wordt het vanaf april weer steeds lichter buiten. Ons advies is dus om tussen deze maanden te gaan reizen. De beste periode om af te reizen naar IJsland, Canada of Alaska voor het Noorderlicht is tussen oktober en maart.

Gerelateerde reizen