Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Elske Doets in eigenzinnig en opwindend Chicago!

22 augustus 2022 door Elske Doets

Eigenzinnig en opwindend Chicago!

Zo’n beetje halverwege Hawaï en Europa ligt de stad Chicago, onze laatste stop  tijdens deze vakantie. Voor mij was het een hernieuwde kennismaking met de stad, en voor mijn gezin ‘een debuut’. Het schone en verrassende Chicago voelde in mijn geval als het perfecte sluitstuk van deze Amerikareis, de eerste in drie jaar. De stad ‘leidde’ me bijna vanzelf naar plekken waar ik herinneringen heb liggen, en zo groeide het bezoek vanuit mijn perspectief uit tot een warmbloedige sentimental journey. Gevoelsmatig kwam alles er samen. 

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Majestueuze ligging

Chicago is majestueus gelegen aan het helblauwe Lake Michigan en de Chicago River. De  monumentale wolkenkrabbers alsook de bonte verzameling gebouwen die getuigen van een gewaagde architectuur, geven de stad iets hypermoderns en eigenzinnigs. De zogeheten ‘Prairie School’, met de illustere architecten als Goff en Frank Lloyd Wright, heeft Chicago flink opgestoten in de vaart de volkeren, met het Wrigley gebouw en de Tribune Tower als geweldige uitschieters. Beiden zijn ruim een eeuw geleden gebouwd en hebben accenten die onder meer aan de Giralda Kathedraal, Taj Mahal, de Chinese Muur en de Egyptische piramides zijn ontleend.

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Heerlijk onder je huid

Maar er is natuurlijk veel meer architectonische bravoure in Chicago! Denk alleen maar aan de Willis Tower, de Rookery, de Roney, de Hancock Tower en de twee ogenschijnlijk simpele maar o zo imponerende Marina Towers. Deze torens zien eruit alsof er honderd pizza’s zijn opgestapeld. Voeg daarbij de Chicago River die kronkelend het stadsbeeld domineert met prachtige ijzeren bruggen, inclusief monumentale brugwachtershuisjes plus de verhoogde Loop-metrolijn, en het kan niet anders of het avontuurlijke karakter van Chicago gaat op een heerlijke manier onder je huid zitten.  

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Uitbundig stadsleven

Tijdens onze eerste verkenning lopen we vanaf het Millennium Park, via Michigan Avenue, naar de Water Tower, ook wel Magnificent Mile genoemd. Onze puberzonen vinden het na al die indrukwekkende natuur heel lekker om hier wat typisch Amerikaanse winkels als Nike, Apple en Under Armor af te struinen. Hierna volgen wij de River Walk en genieten aan het begin van de avond van de locals, die uitbundig plezier maken op boten en terrassen.

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Méér Chicago wordt het niet…

Aangezien we de emotie van de Loop per se willen voelen, maken we een ritje met de krakende, zilveren metro op de bovengrondse spoorlijn, die in een lus door downtown loopt. Deze trein komt in bijna elke, zich in Chicago afspelende film en serie voor. Kortom, de ultiem local experience! Net, trouwens, als de prachtige Buckingham Fountain in Grant Park. Deze fontein was ooit wekelijks te zien in de intro van de wereldberoemde familiesoap ‘Married with Children’, één van dé tv-successen van jaren negentig.

Politieke geschiedenis

Grant Park grenst direct aan het Millennium Park, de eveneens wereldberoemde plek waar politieke geschiedenis is geschreven. Immers, Obama gaf er in 2008 zijn overwinningsspeech. Het Millennium Park biedt met onder meer het openluchttheater onderdak aan muziek en concerten, en beschikt daarnaast over een ijsbaan (in de winter), een botanische tuin en het Cloud Gate-standbeeld, in de volksmond ‘the Bean’ genoemd. Deze zilveren, fotogenieke boon in reuzenformaat biedt een prachtige weerspiegeling van lucht, wolken, mensen en wolkenkrabbers. De moderne rechthoekige fonteinen vlakbij ‘the Bean’ projecteren continue veranderende gezichten die af en toe water spuwen. Zeer vermakelijk voor jong en oud, die hier naar hartenlust in het water kunnen spelen.

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Fantastische ‘room with a view’

Wij logeren in de Chicago Athletic Club, met rooftop bar Cindy’s – letterlijk – als een van de hoogtepunten. Het is een schot in de roos, zowel qua locatie als qua uitzicht; de ‘room with a view’ is ronduit fantastisch! Vanaf rooftop bar kijk je uit op het Millennium Park met de zojuist al genoemde ‘Bean’, en verder op de spectaculaire wolkenkrabbers, op Lake Michigan en op Grant Park met haar museum tempels.

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Fascinerend Field Museum

In de morgen bezoeken wij verder Het Field Museum, waarbij de Dinosaurus tentoonstelling, over het ontstaan van leven op aarde, zeer indrukwekkend is. Ook bezichtigen we in dit museum een leerzame tentoonstelling over de diverse eiland archipels in de Pacific. In de jagen ‘60 van de vorige eeuw zijn hier verwoestende nucleaire testen gedaan, en nu bedreigt klimaatverandering deze eilanden in rap tempo. 

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Genieten van kunst

Van het Art Instute of Chicago krijg ik niet snel genoeg, dus dat ik het voor de derde keer bezoek maakt me niet uit. Deze kunsttempel is niet alleen bijzonder vanwege de zeer uitgebreide kunstcollectie, maar vooral vanwege het bijzondere licht waarin je de werken van onder meer Picasso, Monet, van Gogh, Mondriaan, Hopper en O’Keeffe kunt beleven. Zoiets verveelt simpelweg niet, ook de derde keer niet. En ook niet na drie weken intensief door de USA te zijn gereisd. De werken van de twee laatstgenoemde kunstenaars, Hopper en O’Keeffe zijn een permanente bron van herkenning. Zo lijken ‘De Hoodoos’ van Georgia O’Keeffe zo weggelopen uit ons uitzicht vanuit het Amangiri, in Utah, twee weken terug. 

Chicago - Stedentrip Chicago - Doets Reizen

Impulsieve keuze

En dan hebben we het, tot slot, nog niet eens gehad over de muziekscene en de culinaire verwennerij die zich in Chicago op een ongekend hoog niveau afspelen. Topacts in het blues- en jazzgenre zijn hier live te beluisteren. Vrij impulsief kiezen we voor de after dinner jazz in de Andy’s Jazz Club. Opnieuw – ik kan er ook niks aan doen – een schot in de roos! We genieten van een subliem jazztrio, waarin een briljante drummer de show steelt. Hun slotstuk van Duke Ellington raakt mij diep. En brengt een hele waaier aan emoties in mij tot een climax.

Liefde voor jazz

Deze jazz is zo verknoopt met mijn opvoeding, en haalt herinneringen boven over de tijd dat ik met mijn vader Jan door de USA reisde. Daarbij vloeide de liefde voor jazz en voor het avontuurlijke Amerika als het ware ineen. Geen wonder dat ik in de slotmomenten van deze vakantie emotioneel werd. En ongelofelijk genoot van mijn puberzonen, die, net als ik zoveel decennia terug, intens genoten van het jazzfestijn dat het trio opvoerde.

Chicago blijft – mijn leven lang, denk ik – my kind of town.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook