Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Toelichting alternatieve accommodaties en excursies

WE KUNNEN WEER REIZEN, MAAR GEOLIED NOG NIET…

De gehele toeristische sector heeft moeite om weer net zo geolied te opereren als voor COVID. Voor Doets Reizen geldt dat Amerika en Canada nog steeds de grootste en belangrijkste bestemmingen zijn, maar dat ook daar – door personeelstekort, logistieke gebreken, financiële beperkingen en nieuwe policies – het reizen minder soepel verloopt.

Het verhaal achter reizen na COVID

Om onze klanten goed te informeren vinden wij het belangrijk om kort en helder uit te leggen hoe het komt dat we regelmatig niet exact aan een reiswens kunnen voldoen. Waarom we in zo’n geval met alternatieven komen. En waarom we bepaalde diensten helaas niet kunnen leveren (omdat bedrijven en organisaties minder capaciteit en personeel hebben).

Exploderende reisbehoefte

Sinds medio februari is de animo om te reizen wereldwijd geëxplodeerd. Fantastisch nieuws, natuurlijk, voor onze branche. Maar in de USA en Canada kenden ze tijdens de COVID-periode geen overheid die steun gaf zoals we dat hier gewend zijn. Dit betekent dat camperverhuurders, autoverhuurbedrijven, accommodaties en excursie bedrijven tot voor kort in de overleef-stand hebben gestaan.

‘Eerst overleven, dan pas leveren’

In de eerste twee sectoren zijn grote delen van de vloot verkocht. Gewoon, om omvallen te voorkomen en genoeg cash te generen. De accommodaties hebben zich veelal van inkomsten verzekerd door zich voor 2 of 2,5 jaar te verhuren aan gemeentes, die er op hun beurt verplegend personeel of thuislozen in onderbrengen. Dit betekent dat deze accommodaties niet beschikbaar zijn. Bovendien: regelingen om personeel in dienst te houden, zoals bij ons de NOW-regeling, waren er in deze landen niet. Dit betekent dat dienstverleners (waaronder excursie bedrijven), soms helemaal ‘vanaf nul’, weer aan personeel moeten komen. Dit zorgt ervoor dat excursies dikwijls niet uitgevoerd kunnen worden. Dit probleem treft vooral grote Amerikaanse steden.

Kamers naar hoogst biedende

Omdat Amerikanen nog zeer beperkt buiten hun eigen land en Canada reizen, ligt er zeer veel druk op accommodaties rondom (en in) natuurgebieden en steden. Met als gevolg dat wij bovenop de afgesproken kamervoorraden nu vaak ‘vol’ te horen krijgen ondanks het feit dat accommodaties nog wel een aantal kamers over hebben. Die overgebleven kamers worden bewust ‘achter gehouden’ om last minute tegen veel hogere prijzen te worden aangeboden. Daar staan wij machteloos tegenover. Het prijsverschil wordt ook nog eens des te groter omdat veel Europeanen hun reis twee jaar terug tegen een veel vriendelijker prijsniveau hebben gereserveerd.

Wij doen er alles aan

Als reis specialist is het onze beroepseer om aan elke reiswens te voldoen, indien mogelijk. Daarbij gaan we tot het uiterste. Helaas is het onvermijdelijk dat we onze klant soms een minder fraai of veel duurder alternatief moeten aanbieden, of een bepaalde wens helemaal niet kunnen vervullen. Ik hoop dat bovenstaande uitleg inzicht geeft in de actuele situatie en de uitdagingen die er voor ons (en de hele branche) nog liggen. 

Met hartelijke groet,
Elske Doets