De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

De naam van deze stad komt van het Hebreeuwse Shalom – vrede. Salem heeft bijna 43.000 inwoners en werd in 1626 gesticht. Het is een stad met een groot maritiem verleden. Daarnaast is het vooral bekend om zijn rol in de heksenjacht. Het heeft een prachtig koloniaal centrum en een paar interessante musea. Ook komen veel mensen naar Salem voor de prachtige architectuur.

Koloniale huizen

Salem heeft nog een paar originele huizen in koloniale stijl. Een goed voorbeeld hiervan is het House of the Seven Gables, dat beroemd werd door het gelijknamige boek van de schrijver Nathaniel Hawthorne. Ook heeft Salem indrukwekkende gebouwen in Georgian- en Federal stijl. Het merendeel van deze gebouwen is ondergebracht in het Essex Institute, een historische instelling die in 1821 werd gesticht om al deze mooie architectuur voor het nageslacht te bewaren. Het Institute heeft ook een museum en een bibliotheek. In het Pioneer Village kun je replica’s van de eerste koloniale huizen bekijken.

De revolutie

Salem was al in de 17e eeuw een centrum van koloniale handel. Tijdens de Revolutie werd de haven van Salem gebruikt om het Revolutieleger met wapens te bevoorraden en was het tegelijkertijd een uitvalsbasis om piraterij te bedrijven tegen de Britse handelsvloot. Na de Revolutie had Salem een relatief korte periode van grote rijkdom toen er een bloeiende handel van luxe goederen op China en India ontstond. Maar in de loop van de 19e eeuw ging het bergafwaarts met de maritieme activiteiten omdat moderne schepen een te grote diepgang hadden voor Salem’s haven. Het waterfront ademt nog veel van het maritieme verleden uit. De Pickering Wharf is het gezelligtse gedeelte, waar ondermeer oude pakhuizen en loodsen zijn omgevormd tot leuke restaurants, boetieks en toeristenshops. Daar vlakbij ligt de Salem Maritime National Historic Site, geconcentreerd rond de Derby Wharf met de oude driemaster  Friendship als opvallend herkenningspunt. Het Custom House en ook het al eerder genoemde House of the Seven Gables maken allebei deel uit van de Historic Site. Bezoekers die alle details over de maritieme geschiedenis van Salem willen weten, kunnen een excursie maken in amfibievoertuigen die vanuit de haven vertrekken.

Peabody Essex Museum

Hoewel het niet aan het havenfront ligt, maakte ook het Peabody Essex Museum deel uit van de gouden tijden. Het pand is schitterend gerenoveerd en de belangrijkste collectie bestaat uit de kunstschatten die aan het einde van de 18e eeuw uit het Verre Oosten werden gehaald. Het museum is genoemd naar George Peabody, een door de handel met China rijk geworden filantroop die al in het begin van de 19e eeuw het initiatief nam om dit museum op te richten.

Wandelroutes

In de stad zijn een aantal interessante wandelroutes uitgezet zoals de Herritage Trail, the African American History Trail, the McIntire Historic Walking Trail en de Walking Tour of the Great Age of Sail. Meer informatie over deze trails is bij het Visitors Center van Salem te verkrijgen.

Heksenjacht

Op een aantal plaatsen in Salem is de geschiedenis van de heksenjacht nog terug te vinden. Zo is er het Salem Witch Museum waar je in een multimedia show de krankzinnige toestanden van 1692 en 1693 kunt zien. Ook is het Witch House  te bezoeken, het huis van Judge Corwin die de hoofdaanklager in de heksenprocessen was. En voor wie zich nog meer in de heksenwereld wil verdiepen zijn er nog het Salem Wax Museum of Wiches & Seafarers, het Salem Witch Village, het Witch Dungeon Museum en het Witch History Museum. 

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Salem gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Amerika

Salem