De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

De historische stad Vicksburg is erg belangrijk geweest tijdens de Burgeroorlog. Het hele downtowngebied is fraai gerestaureerd naar de Victoriaanse maatstaven. Bijzonder zijn de 'murals' (muurschilderingen) die lokale kunstenaars bij de rivier hebben aangebracht.

De plaats Vicksburg

Vicksburg is heel belangrijk geweest tijdens de Burgeroorlog. Omdat het zo'n strategische ligging had tijdens de Burgeroorlog konden alle scheepsbewegingen van de Union hier worden tegengehouden. President Lincoln noemde de stad zelfs de sleutel tot de Confederatie en daarom was het een van de belangrijkste doelen voor generaal Grant, commandant van de Union troepen en latere president. In de lente van 1863 werd Vicksburg aangevallen door de troepen van de Union en na een beleg van 47 dagen gaven de Confederates zich over. Dit gebeurde op 4 juli, Independence Day, de nationale feestdag van de Amerikanen.

Vicksburg National Military Park

In dit uitgestrekte park wordt de belangrijkste veldslag geconserveerd. Hier vind je nagebouwde geschutsopstellingen, contouren van de loopgraven van de Union en de Confederation, monumenten en andere authentieke en historische overblijfselen van de veldslag. Deze kun je bekijken via een route van 25 kilometer door het park. Bij de ingang ligt een Visitor Center, waar je onder andere een audiotour kunt huren die uitgebreide informatie geeft bij de bewegwijzerde tour. In het park staat ook de USS Caïro. Dit is een van de eerste, door een schoepenrad aangedreven kanonneerboten van de Confederates die in 1862 op een mijn liep (zonder dat er slachtoffers vielen). Een eeuw later werd de boot gelicht en nu wordt deze tentoongesteld onder een enorm baldakijn, met het Vicksburg Battlefield Museum ernaast. Dit museum heeft de Gray and Blue Naval Society (de kleuren van de Confederates) onder zijn dak, met een collectie scheepsmodellen.

Vicksburg National Military Cemetery

Dit is het op een na grootste kerkhof van de Verenigde Staten. Er liggen gesneuvelde Confederates en Unionists: in totaal 17.000, van wie 13.000 op hun kruis ‘unknown’ hebben staan.

Old Court House Museum

Dit museum gaat voor een groot deel over de Burgerloorlog, maar ook over de periode ervoor - vanaf de eerste kolonisatie in 1796 (Vicksburg heette toen Nogales) - en over de periode na de oorlog. Vanaf het balkon lanceerde de enige president van de Geconfedereerde Staten, Jefferson Davis, zijn politieke carrière. Vanaf hetzelfde balkon sprak president Ulysses Grant in 1869 een duizendkoppige menigte ex-slaven toe.

De Biedenharn Candy Company

Ook leuk om te bezoeken is het kleine museum de Biedenharn Candy Company. Hier kun je onder meer zien hoe de eerste Coca Cola werd gebotteld.

Port Gibson

Ongeveer halverwege Vicksburg en Natchez ligt het mooie plaatsje Port Gibson. General Grant vond deze plek tijdens zijn campagne te mooi om verwoest te worden. Het fraaiste gebouw van Port Gibson ging er echter in 1890 alsnog aan: door een onvoorzichtige roker vloog het in brand. De prachtige zuilen van Windsor staan nog wel overeind en geven een indruk van hoe mooi het er moet zijn geweest. Wel staat de Port Gibson City Hall uit 1840 nog overeind. Tijdens werkdagen kun je dit gebouw in Greek Revival-stijl gratis bezoeken. Ook de Oak Square Plantation uit 1850 is een bezoekje meer dan waard.

Reis naar Vicksburg

Logo Doets Reizen Amerika

Vicksburg