De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Chattanooga ontstond in 1838 als een handelspost aan de Tennessee rivier en ontwikkelde zich vooral nadat in 1850 de spoorweg tot deze stad was doorgetrokken. Tijdens de stadsvernieuwing in de vorige eeuw zijn de oevers van de Tennessee rivier flink opgeknapt. Zo is het Tennessee Riverpark ontstaan. Dit is een dertig kilometer lange groenstrook, dwars door het centrum. Met wandelpaden, historische plaatsen, parken en parkjes, vispieren en sportaccommodaties. Chattanooga beschikt ook over tal van leuke musea en andere attracties.

Lookout Mountain

Chattanooga en omgeving worden beheerst door de 732 meter hoge berg met de merkwaardige naam Lookout Mountain. Je kunt met de auto naar de top, maar een rit met de Incline Railway is spectaculairder. Dit treintje rijdt al sinds 1895. Op het steilste stuk is de hellingshoek 72.7 graden en daarmee de steilste bergbaan ter wereld. Eenmaal boven tref je een uitermate grillige verzameling rotsen aan, die tijdens een 200 miljoen jaar lange geologische geschiedenis zijn ontstaan. Die rotspartijen zijn omgedoopt tot Rock City Gardens. Vooral bij helder weer is het uitzicht fenomenaal. Het is tevens een populair ‘afstappunt’ voor hanggliders. Ook de binnenkant van de Lookout Mountain is geweldig met de Ruby Falls. Dit is een ondergrondse, mooi verlicht gangenstelsel met vijftig meter hoge waterval in de Lookout Mountain.

Chattanooga Choo Choo en Tennessee Valley Railroad Museum 

Dit was een internationale hit van het Glenn Miller Orchestra. Het ging over een trein die al vanaf 1900 van en naar het in Beaux-Arts stijl opgetrokken Terminal Station in Chattanooga reed. In de jaren zeventig raakte het station dat werkelijk bestond, ernstig in verval. Maar tijdens een omvangrijk stadsvernieuwingsproject werd het station flink onder handen genomen. Nu is Chattanooga Choo Choo een complex van 12 hectare groot, met het Terminal Station als centrum. Er zijn hier verder winkels, restaurants, sportaccommodaties en een hotel. Hier staan 45 antieke treinstellen, die als luxe hotelkamers zijn ingericht. In het complex staat verder een locomotief uit 1915 en een enorme modelspoorbaan. Echte treinliefhebbers kunnen zich vergapen in het net buiten de stad gelegen Tennessee Valley Railroad Museum. Daar is een indrukwekkende collectie locomotieven, Pullman slaapwagons en dinerwagons te zien. Er zijn ook trips met de oude treinen.

Kunst in Chattanooga

Kunstliefhebbers kunnen ook goed terecht in Chattanooga. Het Hunter Museum of American Art (10 Bluff View) heeft een prachtige collectie Amerikaanse kunst met werken van bekende schilders als Thomas Cole, Winslow Homer, Mary Cassatt, Childe Hassam en Andy Warhol. 

Tennessee Aquarium

Dit schitterende zoetwateraquarium is gebouwd rond diepe kloof van circa 18 meter diep. Bezoekers volgen de Tennessee rivier vanaf zijn oorsprong, tot de samenvloeiing met de Ohio River die op zijn beurt in de Mississippi stroomt. Uiteindelijk wordt de Golf van Mexico bereikt. Je kunt hier tal van dieren zien waaronder rivierotters, alligators, haaien en roggen. Allen zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat. 

Creative Discovery Museum

Vlakbij het Tennessee Aquarium staat dit op kinderen gerichte museum. Toekomstige Picasso’s en Michelangelo’s in de dop kunnen hier schilderen en beeldhouwen. Archeologen in spe kunnen graven naar dinosaurusbeenderen en er is een Musician’s Workshop waar toekomstige Beethovens of Beatles hun eigen muziek kunnen samenstellen en dit ook in een studio ten gehore kunnen brengen. het is niet uitsluitend leuk voor kinderen.

Ocee River

Deze rivier ligt iets ten oosten van Chattanooga. Hier vonden tijdens de Olympische Spelen van 1996 de wildwaterdisciplines plaats. Nu is het olympische gebied open voor het publiek. Er zijn diverse ‘outfitters’. Ofwel commerciële organisaties waar je alle benodigdheden kunt huren voor bijvoorbeeld een wilde tocht over het water. Zij kunnen desgewenst ook gidsen leveren. Enige wildwaterervaring is vereist. 

Overige bezienswaardigheden in Chattanooga

  • Hunter museum of American Art
  • Chattanooga Zoo
  • Chattanooga Whiskey Experimental Distillery
  • Falcon Rest Mansion & Gardens
  • Georgia Winery
  • Charles H. Coolidge National Medal of Honor Heritage Center
  • Point Park Battlefield
  • Cumberland Caverns
  • Bluff View Arts District
  • 6th Cavalry Museum

Reizen naar Chattanooga

Logo Doets Reizen Amerika

Chattanooga