De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Het oude, kleine Tibetaanse centrum van Shigatse staat midden in het groeiende Chinese stadsdeel. De stad, ook wel Xigatse genoemd, heeft een van de mooiste kloosters van Tibet: Tashilunpo. In het Tibetaans betekent Tashilunp ‘alle geluk en voorspoed verzameld’. Dat is precies de reden waarom velen dit wonder komen aanbidden.

Welvaart

Shigatse vormt het hart van de belangrijkste landgebouwgebieden in Tibet. Vruchtbare grond en landbouw zorgden eeuwen geleden al voor de welvaart die de streek heeft. De stad en regio ademen historie uit. Ervaar het zelf bij een bezoek aan Samdrubtse Dong, een kasteel uit de zeventiende eeuw of aan het Shalu-klooster uit de veertiende eeuw.

Horizontaal klooster

Het was Panchen Lama, tweede geestelijk leider van Tibet, die in het Tashilunpo-klooster woonde. Het klooster ligt in het oude gedeelde van de stad en werd in 1447 gesticht. De bijbehorende gebouwen zijn spectaculair, ze staan allemaal op één duidelijke, horizontale lijn. Er staat een tempel in het westen van de lijn, het paleis van Panchen Lama zit in het midden en een reeks gebouwen rond een binnenplaats staat aan de oostkant.

Mislukte reïncarnaties

Rond het klooster kun je zelf de pelgrimsroute (kora) wandelen of een van de vele gebedsmolens laten ronddraaien. Het is een stevige klim maar je krijgt er een fraai uitzicht over de stad en de groene vallei voor terug. De pelgrims op de route zijn vaak in gebed en gaan volledig op in hun mantra’s. Tip: wees vriendelijk voor de aanwezige zwerfhonden, het zijn volgens het geloof mislukte reïncarnaties van Tibetaanse monniken

Onze topbestemming in de buurt van Shigatse

Reis in de buurt van Shigatse

Logo Doets Reizen China

Shigatse