De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Zuid- en Oost-Finland worden gekenmerkt door eindeloze meren, grote en kleine eilanden en vormt een water labyrint door de natuur. Het Saimaameer is het grootste meer van Finland en is op zich al een bezoek waard. Er is zoveel te beleven dat we de beste tips voor je op een rij hebben gezet.

Een uniek meer

Het Saimaameer is door het brede wateren en duizenden eilanden niet meer een eenvoudig meerbassin te noemen. Het heeft 's werelds langste merenkust, 14.500 km lang, en het heeft 13.710 eilanden. Het Saimaameer is niet alleen het grootste meer van Finland, het behoort tot het op drie na grootste natuurlijke zoetwatermeer van Europa.

Puur natuur

De Finnen hebben een grote fascinatie voor de natuur en zorgen dat zij het dagelijkse leven en de natuur in harmonie laten samensmelten. Het stadscentrum van Savonlinna is daar een mooi voorbeeld van. De stad voelt als een natuurattractie waarbij koffie drinken aan een kabbelende oever een favoriete dagbesteding is. Het water van het meer is op veel plaatsen zo schoon dat je het kunt drinken. Grote natuurlijke, ongerepte bossen blijven onaangetast door de mens. Veel wilde dieren zoals de eland, vossen, kleine roofdieren, de blauwe haas en zelfs wolven en beren voelen zich hier thuis.

Unieke zeehondensoort

De Ringel Rob is een zeldzame en bijzondere inwoner van de Saimaa wateren. De zeehond komt alleen in deze regio voor, met een populatie van slechts 310 zeehonden. Houd oren en ogen dus goed open als je door het gebied kanoot. Wellicht spot je deze unieke zeehondensoort.

Wegdromen aan het water

Tijd spenderen in een zomerhuisje aan een meer is een essentieel onderdeel van de Finse levensstijl. Finland heeft ruim een half miljoen vakantiehuizen, waarvan meer dan 45.000 in de Saimaa-regio. De huizen zijn van alle gemakken voorzien, zodat je optimaal kunt genieten van de omgeving, de rust en je reisgezelschap. Zo beschikken de vakantiehuizen onder meer over een privé sauna, steiger en roeiboot.

Een deken van rust

Het leven in de kleine steden rondom het Saimaameer wordt gekenmerkt door een ontspannen tempo, volledig het tegenovergestelde van de drukte in een grote stad. De natuur is altijd om de hoek, dus trek je wandelschoenen aan of stap in de kano en laat de sores van de dag van je afglijden.

Kans op Noorderlicht

Wellicht voelt het niet zo, maar Finland ligt vrij noordelijk richting de Poolcirkel. Het contrast in daglicht en duisternis tussen de seizoenen is bijzonder sterk: in de zomer zijn de nachten licht, omdat de zon maar een paar uur onder de horizon staat, terwijl er in de winter maar een paar uur daglicht is. Zelfs in Zuid-Finland is de kans aanwezig om het bijzondere natuurverschijnsel – Aurora Borealis – te bewonderen. Een unieke ervaring die jouw vakantie door Finland compleet maakt.

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Saimaameer gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Finland

Saimaameer