De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Hout, wildernis en cultuur zijn de sterke punten van het Finse dorp Kuhmo. Deze stad ligt in het Finse merengebied, wordt doorkruist door de Pajakkajoki rivier en is in 2019 gekozen als UNESCO Literatuurstad. De stad staat niet alleen bekend vanwege de houtbouw, maar is ook een pionier in het gebruik van duurzame energie. De aantrekkingskracht van de stad is de combinatie van de wildernis en het culturele erfgoed. Kuhmo is klein maar fijn en groots in natuur!

Het hele jaar door plezier

Zoals je in Finland gewend bent, zijn de mens en natuur harmonieus met elkaar verbonden. De natuurlijke diversiteit in Kuhmo heeft te maken met de overgangszone tussen zuidelijke en noordelijke bosgebieden. Kuhmo is de leefomgeving van het zeldzame Finse bosrendier en vind je de echte wildernis met onbewoonde taiga en schitterende fauna. Niet zo gek dus dat de stad echte natuurliefhebbers aantrekt. Sportvissers en kanovaarders kunnen hier genieten van een uitgebreid netwerk van waterwegen die nog ongerept door de wildernis stromen. Zoek je een adrenaline kick, dan is het voorjaar hét seizoen voor wildwater rafting, wanneer het water het snelste stroomt. Vergeet vooral geen bezoek te brengen aan Kuhmo Visitor Centre Petola waar je alles leert over de wilde dieren zoals wolven, beren en lynxen die in de omgeving leven. Niet alleen ’s zomers is het een fijne plek om op ontdekking te gaan. De sprookjesachtige witte landschappen worden graag doorkruist door ervaren skiërs, hondensleeën en sneeuwscooters.

Bijzonder natuurreservaat

Authentieke landschappen zijn terug te vinden in het Friendship Park. Dit opmerkelijke park bestaat uit vijf afzonderlijke gebieden dat deel uitmaakt van een gezamenlijk Fins en Russisch reservaat. Het gebied betrekt een uitgestrekte wildernis met talrijke meren en oerbossen. Het beschermen van de landschappen en het leefgebied van de wilde dieren zijn de belangrijkste redenen voor de oprichting van het park in 1990. In totaal zijn er 5 verschillende gebieden, met elk een eigen karakter. Elimyssalo wordt gekenmerkt door diepe majestueuze oerbossen, terwijl Lentua een groot ongerept meer is. Iso-Palonen – Maariansärkät biedt adembenemende bergkammen, zanderige paden en dennenbos. Juortanansalo – Lapinsuo is bezaaid met eilandjes en moerassen en Ulvinsalo is een strikt natuurgebied dat wordt gebruikt voor onderzoek en natuurbehoud. Dit, als ook de Russische kant, laten beperkte bezoekers toe tijdens begeleide wandeltochten.

Moeilijk te spotten

Denk je aan beren spotten dan gaat je gedachte wellicht uit naar nationale parken in Canada en Amerika. Maar wist je dat er in Europa ook beren leven? Als je vandaag de dag in de meeste delen van Finland naar het bos gaat, is een ontmoeting met een beer zeer onwaarschijnlijk. Maar wie veel geduld heeft en met een ervaren gids de dichte bossen trotseert, wordt getrakteerd op het spotten van deze bijzondere dieren. Er leven ongeveer 2000 bruine beren in Finland die je tussen april en september kunt spotten. Beren zijn briljante dieren. Een mannetje kan tot 300 kilo wegen en jaagt graag op grote dieren zoals herten en elanden, maar er is ook iets vertederends aan deze haren wezens. Een nacht in het bos doorbrengen om een echte berenpicknick bij te wonen is een onvergetelijke ervaring voor elke natuurliefhebber.

Geschiedenis

Het lieflijke dorp kent ook een roerige tijd. In december 1939 waren alle ogen gericht op de onvermijdelijke confrontatie tussen de geallieerden en Asmogendheden in West-Europa. In het hoge noorden vond er een onverwachte afleiding plaats toen Stalin het Rode Leger inzette tegen de kleine en onvoldoende uitgeruste Finse strijdkrachten. De Sovjet Unie was al jaren bezig om delen van Finland over te nemen ter voorbereiding van het verdedigen van Leningrad. De Winteroorlog werd in 1940 na 105 dagen gestaakt. De oorlog werd onder extreme omstandigheden gestreden met bijtende vorst en een dik pak sneeuw. Je leert alles over deze barre tijd in het Winter War Museum. 

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Kuhmo gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Finland

Kuhmo