De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Net onder de “grens” van Fins Lapland vindt je Taivalkoski, een klein dorp met enkele winkels. Het dorp is misschien klein van stuk, het is groots in outdoor activiteiten en schitterende natuur. Je vindt hier de meest zuidelijke bergmassieven van Finland, Iso-Syöte en Pikku-Syöte. Syöte, wat "gezegend" betekent in de oude taal van de Sami bevolking, is vooral bekend als hét skigebied van Finland met de meeste sneeuwval. Daarnaast trekt deze regio jaarlijks steeds meer zomertoeristen aan, mede dankzij het uitstekende mountainbiketerrein.

Voor de waaghalzen

De mountainbikeroutes van Syöte zijn geschikt voor iedereen - als je maar bereid bent om je fiets over beekjes te dragen en de steilste heuvels op te gaan. Menig mountainbike hart gaat sneller kloppen bij het zien van alle route mogelijkheden. Een combinatie van veel hellingen, variërend terrein met kale rotsen en golvende zandgrond tussen oude sparrenbossen zijn de ingrediënten om het beste eruit te halen. De routes in het nationale park zijn duidelijk gemarkeerd en kent drie hoofdroutes van 17 km, 25 km en 36 km. Onderweg zijn er voldoende plekken om te pauzeren en te genieten van het prachtige uitzicht. 

Bind de latten maar onder

De echte wintersport fanaat zal Iso-Syöte op zijn of haar bucketlist hebben staan. Deze sneeuwzekere bestemming is uitstekend voor skiërs en snowboarders van alle niveaus. In totaal kent het gebied 17 pistes en 10 liften en kunnen zelfs de allerkleinste op de SnowWorld baan oefenen. Ga je liever voor de warme zomerzon, dan is Iso-Syöte ook de place to be. De zomer is dé ideale tijd om te genieten van eindeloze dagen, de rode middernachtzon reflecterend over de meren en bergtoppen en de groene wildernis. Trek er op uit met de kano of ontdek de omgeving te voet. 

Syöte National Park

Beboste groene heuvels, meren, een houten sauna midden in het park en eindeloos veel outdoor activiteiten dat is de kern van Syöte National Park. Wanneer je het nationale park bezoekt word je meegezogen in de rust en frisheid, het kan haast niet anders dat je lichaam en hoofd hier de kalmte ervaren. De omgeving is zeer kindvriendelijk en we adviseren zeker een stop te maken in het bezoekerscentrum waar je alles over het nationale park komt te weten. Wij hebben de echte highlights voor je op een rij gezet;

Ahmakallio

Een 12 kilometer lange wandelroute met een uitdagende klim brengen je naar het uitzichtpunt waar je wordt beloond op een schitterend kijk op beboste heuvels vanaf 400 meter boven zeespiegel. De route overlapt met een deel van de 17 kilometer lange Ahmankierros Trail. De andere optie is om vanuit Jaaskamo te komen (4 km van de parkeerplaats naar de uitkijktoren). Op de Ahmavaara heuvel zijn ook enkele vondsten van halfedelstenen gedaan.

Pytkynharju bergrug

Deze bergrug is aan het einde van de ijstijd ontstaan toen het smeltwater met zand en grind in de geopende kloof stortte. Tijdens een drie kilometer lange wandeling heb je vanaf de smalle bergkam een adembenemend uitzicht op 30 meter hoogte.  

Vattukuru ravijn

De ravijn is 10.000 jaar geleden ontstaan door de erosie van smeltwater van de ijskap.  De imposante rotshellingen die tientallen meters hoog uitstrekken zijn een contrast met het weelderige moerasland. Het gebied kun je via een natuurpad van 2.1 km ontdekken.

Kaunislampi

Kaunislampi betekent “Mooi Meer” en doet zeker zijn naam eer aan. Dit beschermde oerbosgebied ligt ongeveer 35 kilometer buiten het nationale park en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Ook dit meer is ontstaan door de oerkrachten van de smeltende ijskap en biedt eeuwenoude oeverrotsen en kraakhelder water.

Crown Farm op Rytivaara Hill

De gereconstrueerde boerderij is een uniek museum (in het Fins) midden in het Nationale Park. Het bied je een kijkje te nemen in de harde leefomstandigheden van de boeren uit de vroegere jaren. De boerderij werd, midden in de wildernis in 1852 gebouwd en werd bewoond door vele generaties boeren. 

Pyhitys

Met haar 422 meter hoogte is Pyhitys de hoogste heuvel van Syöte National Park. De tocht naar het uitzichtpunt is ongeveer twee kilometer lang, maar onderschat de steile klim niet. Met een stijging van 160 meter over een afstand van anderhalve kilometer is het aan te raden om je wandelschoenen uit het vet te halen. De naam van de heuvel verwijst naar de geschiedenis van deze bijzondere plek. De Sami bevolking bracht hier heilige offers van vissen en wilde dieren om een goede jacht en visserij te garanderen. Op de helling zijn nog overblijfselen van stenen tafels op kleinere stenen te vinden.

Soiperoinen

Deze steile heuvelrug met smalle toppen loopt tussen het heldere water van het Rääpysjärvi meer en het Soiperoinen meer. Langs de oevers zijn genoeg rustplekken waar je kunt zwemmen. Al eeuwen lang worden de bergkammen en de Soiperoinen meren bewandeld. Wie goed kijkt, ziet in het gebied een aantal rendiervangstplaatsen uit de Steentijd, turfgraven, houtskoolovens van krijt, resten van oude vis- en rendierhutten, weideschuren en een vissersvlot.

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Taivalkoski gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Finland

Taivalkoski