De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Porvoo is de op één na oudste stad van Finland en werd 800 jaar geleden gesticht. De lange geschiedenis is nog steeds te voelen en te zien als je door de charmante straatjes loopt. Eeuwenlang heeft Porvoo als thuisbasis en als inspiratiebron voor veel Finse kunstenaars gediend. De stad ligt op een kleine 50 kilometer ten oosten van Helsinki en is per auto goed te bereiken. ’s Zomers varen vanaf de hoofdstad stoomboten die je naar de idyllische stad brengen. Porvoo is een perfect voorbeeld van hoe sierlijk het oude met het nieuwe kan versmelten, terwijl het toch zijn eigen unieke sfeer behoudt.

Rode pakhuizen aan de oevers

Ook al is Porvoo geen kuststad, de verbinding van de Porvoonjoki met de Finse Golf was in vroegere jaren zeer belangrijk voor de stad. Het bekendste symbool uit die tijd zijn de houten oeverhuisjes waar handelswaren en exotische delicatessen werden opgeslagen en verhandeld. De huizen kregen de bekende rode Scandinavische kleur vanwege de komst van de Zweedse Koning Gustav III.

Verborgen plekken in Old Porvoo

Vandaag de dag zijn de rood geschilderde pakhuizen één van de meest gefotografeerde landschappen in Finland. Niet zo gek dus dat er jaarlijks veel reizigers op af komen en ronddwalen door de kronkelige geplaveide straten. Old Porvoo werd in de 18e eeuw gebouwd als pittoreske wijk op de heuvels van Porvoonjoki en staat vandaag de dag bol met bekroonde restaurants, gezellige café en eigenzinnige winkels. In het hart van Old Porvoo stuit je op de bijzondere kathedraal uit de 14e eeuw. De kathedraal kent een roerige geschiedenis en is in totaal vijf keer afgebrand. De laatste brandstichting was in 2006, waarna de kathedraal in twee jaar werd gerenoveerd.

Schat zoeken en wegdromen bij kunst

Dat Porvoo een uitvalsbasis was voor kunstenaars is terug te zien in de vele kunstgalerijen die de stad te bieden heeft. De collecties en tentoonstellingen wisselen regelmatig, waarbij de romantische invloeden van Porvoo direct zullen opvallen.  Naast het aanbod van galerijen is Porvoo ook groots in interieurwinkels en staat in Finland zelfs bekend als dé locatie voor het vinden van interieur schatten. De stijlen variëren van antiek en romantisch tot modern en hypermodern. Het oude spoorwegstation is een goed voorbeeld van een interessante combinatie van oud en nieuw. Je vindt er een oude ijzerhandel, kunstgalerie en zomercafé. Een perfecte combinatie als je na het “schat zoeken” toe bent aan een koffie break.

De natuur is dichtbij

De Finse balans van stad en natuur is ook in Porvoo goed te zien. De stad kent een heus Nationaal Urban Park, waarbij je fietsend, per sup of wandelend kunt genieten van schitterende uitzichten. Het stadspark is in 2010 opgericht en strekt zich uit over 10 kilometer ten zuiden, via de riviermonding naar de archipel.

Reuze ketels en kuilen

Verblijf je wat langer in Porvoo, ga er dan een dag op uit naar Askola, gelegen op 27 km ten noorden van de stad. Dit park staat bekend om haar reuze ketels en kuilen en zijn de meest omvangrijke geologische vondsten van het land. Tot in de jaren 1950 dacht men dat het een gewoon landschap van rotsen en keien was. De kuilen liggen verspreid in een verbazingwekkend bos op een rotsachtige helling, genaamd Kirnukallio. De grootste kuil heeft een diameter van 4.2 meter en is ruim 10 meter diep en zijn meer dan 10.000 jaar geleden gevormd aan het einde van de ijstijd. Trek je wandelschoenen aan en verwonder je over deze bijzondere landschappen. Houd er rekening mee dat het park een toegangsprijs rekent die ter plaatse contant betaald moet worden.

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Porvoo gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Finland

Porvoo