Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Diving Silfra Tour – Meet on Location

Þingvellir National Park - Zuidland

Als je op zoek bent naar een unieke ervaring in IJsland, dan is duiken in Silfra zeker een must-do! De Silfra kloof is een populaire plek voor toeristen, omdat hier de enige plek ter wereld is waar je kunt duiken tussen twee continenten in. Het is namelijk de breuklijn tussen het Noord-Amerikaanse en Euraziatische continent en daardoor dus een unieke plek om te duiken. De kloof ligt onder het water in het Þingvallavatn meer in het Þingvallavatn Nationaal Park.

Het is circa een uur rijden vanaf Reykjavik om bij de meeting point in Thingvellir National Park te komen. De auto kan de worden geparkeerd op parkeerplaats P5, waar je nog ongeveer 5 minuten moet lopen. Houd er wel rekening mee dat het Nationale Park geld vraagt voor het parkeren. Dit zal ongeveer €7,- bedragen (afhankelijk van de grootte van de auto). Eenmaal aangekomen bij de meeting point zal de gids klaarstaan met de snorkel uitrustingen en je alles uitleggen.

Dan gaat het duiken beginnnen! Je zal de vier hoofd delen van Silfra gaan ontdekken: Big Crack, Silfra Hall, Silfra Cathedral en Silfra Lagoon. Je begint bij de Big Crack, waar de platen zo dicht bij elkaar liggen dat je ze bijna kan aanraken. Daarna wordt het pad iets wijder en kom je in de Silfra Hall waar je boven je verschillende vogelsoorten kan spotten. Vervolgens ga je door naar de Silfra Cathedral en de Silfra Lagoon om deze ook nog verder te ontdekken. Tijdens de duiktocht zal er een duik tussen zitten die ongeveer 30-40 minuten duurt met een diepte van 18 meter.

Eenmaal klaar met duiken, ga je terug via een 250 meter lang wandelpad met je duikspullen. Daar kan je vervolgens jezelf opwarmen met warme chocolademelk en koekjes en je rustig omkleden in de verwarmde kleedkamers in de bus.

Verplicht: een duikbrevet van PADI Open Water Diver of een gelijkwaardig brevet. Ook een brevet van een droogpakduiker is vereist. Een alternatief kan zijn tenminste 10 droogpakduiken in de laatste twee jaar voor de datum van excursie (hiervoor is wel schriftelijk bewijs nodig van de duikinstructeur).

Veiligheid: de (online) medische verklaring voor het snorkelen bij Silfra moet gelezen en ondertekend zijn en opgevolgd worden. Zwangere vrouwen mogen niet deelnemen. Als je 60+ bent, is een ondertekend medisch formulier nodig, getekend door een arts. 

Minimale leeftijd: 17 jaar (onder 18 jaar is wel een handtekening van een ouder verplicht)

Belangrijk: een deelnemer moet minimaal 1.50 meter zijn en maximaal 2 meter met een gewicht van minimaal 45 kg tot maximaal 120 kg. Meer informatie over lengte en gewicht is hier te vinden. De tour heeft een maximum van 3 duikers.

Periode: dagelijks het hele jaar door.

Duur: circa 3 uur op locatie

Inclusief: uitrusting, versnapering na het duiken en toegangsprijs voor Silfra.

Meenemen: verplichte documenten (zie hierboven bij kopje ‘verplicht’), lange broek en shirt voor onder je wetsuit, dikke sokken en kleding die past bij het weer.

Reizen met deze excursie