Bosbranden Jasper Meer info

Handige tips voor een vakantie naar Finland

Een vakantie naar Finland moet goed worden voorbereid. Wij als Doets Reizen hebben dan ook de handigste tips voor jouw te gekke rondreis door Finland op een rij gezet.

Valuta Finland

In Finland werd voorheen betaald met de Markka, echter in 2002 is in Finland als enige Scandinavische land de Euro ingevoerd als wettelijk betaalmiddel. In Finland kun je dan ook gewoon met de Euro betalen. Hier worden net als in Nederland de 1 en 2 cent munten niet meer gebruikt.

Let op, als je graag geld opneemt in het buitenland is het belangrijk om te letten bij welke geldautomaat je dit doet. Er zijn namelijk in Finland enkele geldautomaten die een vast bedrag rekenen als extra kosten voor het opnemen van geld, ook al is het een Euroland. Het is dan ook zaak te zoeken naar een geldautomaat met het woord ‘OTTO’. Dit zijn namelijk geldautomaten waar het wel mogelijk is om gratis geld op te nemen.

Daarnaast is het in Finland niet altijd mogelijk om te betalen met een pinpas in de winkels. Veel Finnen zelf betalen namelijk met creditcard. Het is dan ook aan te raden om naast een pinpas ook een creditcard mee te nemen tijdens je reis. 

Rauma - Doets Reizen - Vakantie Finland - Credits VisitFinland

Prijsniveau Finland

Vroeger stond Finland bekend als een duur land, tegenwoordig valt dit na de invoeringen van Euro erg mee. De prijzen zijn redelijk vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Hierbij geldt dat vooral de prijzen van alcoholische dranken hoger gelegen zijn als in Nederland, gemiddeld is dit zelfs 42% duurder. De prijzen van alcohol zijn hoger gelegen als in Nederland aangezien hier hogere belastingen over betaald moeten worden.

Tijdens je reis in Finland wil je graag uiteten. Hiervoor dien je rekening te houden met een gemiddelde prijs voor een hoofdgerecht tussen de €20 en €25 per persoon. Ga je naar een pizzeria zal de gemiddelde prijs €15 voor een hoofdgerecht bedragen. Deze prijzen zijn dan ook vergelijkbaar met een diner in een restaurant in Nederland. 

Rauma - Doets Reizen - Vakantie Finland - Credits VisitFinland

Eten en drinken Finland

De Finse keuken kent veel verschillende invloeden. Deze zijn voornamelijk afkomstig uit Rusland en de rest van Scandinavië. In Finland staan lokale en verse producten centraal en het is hier dan ook gebruikelijk dat de producten direct vanuit de natuur op je bord belanden. In de Finse keuken is dan ook veel vis of zeevruchten terug te vinden die uit de ontelbare meren of de zee gevangen worden.

In het noordelijke gelegen deel van Finland, ook wel Lapland genaamd is het ook gebruikelijk om rendierenvlees te eten. Hier worden in Lapland dan ook directe schotels mee geserveerd. Dit traditionele eten van de Sami is zeker de moeite waard om te proberen.

Verder worden er in de Finse keuken veel bessen gebruikt in desserts. Dit aangezien deze bessen door het gehele land voorradig zijn en ze op een snelle manier een lekkere smaak aan gerechten te geven. 

Saariselkä - Doets Reizen - Vakantie Finland - Credits VisitFinland.com

Klimaat en weer Finland

Het klimaat in Finland is een gematigd landklimaat. Dit zorgt ervoor dat het land over het algemeen milde zomers kent met een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 17 graden, waarin de maanden juni tot augustus over het algemeen droog en zonnig zijn. De winters zijn vaak streng met soms wel Siberische temperaturen oplopend tot -35 graden. Dit is wel droge kou waardoor het veel minder koud zal aanvoelen. Daarnaast is er in de wintermaanden in het noordelijke deel van het land een periode waarin er geen daglicht is. Dit komt door de stand van de zon waardoor hij in Lapland gedurende dag niet opkomt. Dit is wel de perfecte periode om ook het Noorderlicht in Lapland te gaan spotten. 

Kilpisjärvi - Doets Reizen - Vakantie Finland - Credits Visit Fitland

Kleding Finland

In de zomer is het aan te raden om voor Finland vele verschillende soorten kleding mee te nemen, dit zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. In Finland kun je namelijk allerlei soorten weer tegen komen. Het is dan ook zeker aan te raden om een warme en waterdichte jas, trui of vest, t-shirts, lange en korte broeken mee te nemen.

Daarnaast geldt dat als je naar Finland afreist je voorzien moet zijn van goede wandelschoenen. Dit zodat je optimaal geniet van de prachtige natuur die dit land biedt.

In de winter kunnen de temperaturen zo sterk dalen tot onder het vriespunt dat het vooral zaak is om warm te blijven. Hiervoor is dan ook een warme winterjas en skipak geen overbodige luxe. Daarnaast is het ook aan te raden om thermo ondergoed, een muts, sjaal, handschoenen en Moon Boots mee te nemen. 

Oulanka National Park - Doets Reizen - Vakantie Finland - Credits VisitFinland

Vervoer in Finland

Tijdens je reis door Finland is het reizen met de huurauto geen enkel probleem. Het is dan ook zeer gemakkelijk rijden en navigeren door het land. Er zijn wel enkele regels die afwijken van de Nederlandse verkeersregels waar je rekening mee moet houden. Zo is het in Finland een verplichtingen om altijd de verlichting van de auto te voeren ongeacht het moment van de dag.

Nog wel een belangrijke factor om rekening mee te houden als je met de auto door Finland reist zijn de overstekende rendieren en elanden. Het is dan ook belangrijk om de borden van overstekende dieren serieus te nemen en rustig te rijden, zodat je in geval van overstekend wild op tijd kunt stoppen.

Reis je liever niet met eigen vervoer is het ook mogelijk om zeer comfortabel met de trein door Finland te reizen. Finland heeft meer dan 5500 kilometer aan spoorwegen en dit zorgt er dan ook voor om moeiteloos van plaats naar plaats te reizen. 

Turko - Doets Reizen - Vakantie Finland - Credits VisitFinland

Uitgelichte reis