Bosbranden Jasper Meer info

Handige tips voor een vakantie naar Noorwegen

Een vakantie naar Noorwegen wil je graag goed voorbereiden. Dit zodat je tijdens je reis niet voor verrassingen komt te staan. Doets Reizen geeft je dan ook graag enkele bruikbare tips waar je voor de reis op moet letten.

Valuta Noorwegen

In Noorwegen wordt er betaald met de Noorse Kroon. Een Euro staat ongeveer gelijk aan 9,6 Noorse Kronen. Hoewel het in Noorwegen eigenlijk overal mogelijk is om contact geld op te nemen, is het ook bijna in alle winkels en restaurants mogelijk om met een pinpas of creditcard te betalen. Het kan wel zijn dat de bank hiervoor extra kosten rekent, houdt hier dan ook rekening mee.

Een andere mogelijkheid om te betalen is via de telefoon. Dit is in Noorwegen zeer gebruikelijk en wordt dan ook door bijna alle pinautomaten ondersteund. Mocht je dan ook gebruik maken van Apple Pay of Google Pay kun je dit ook gewoon in Noorwegen gebruiken. 

Valuta Noorwegen - Vakantie Noorwegen - Doets Reizen

Prijsniveau Noorwegen

Wanneer je naar Noorwegen afreist zul je ongetwijfeld gehoord hebben dat de prijzen in Noorwegen een stuk hoger gelegen zijn als in andere Europese landen. Doordat Noorwegen een relatief rijk land is en de lonen een stuk hoger liggen als in de rest van Europa zijn de prijzen van de producten ook hoger gelegen. Hierbij geldt dat voornamelijk de alcoholische producten en verse groente en vlees hoog in prijs gelegen zijn. Het is dan ook wel belangrijk om hier rekening mee te houden.

Wanneer je tijdens de reis lekker uit eten wilt gaan en gaat genieten van een driegangen diner zullen de kosten hiervoor over het algemeen tussen de €80 en €100 per persoon bedragen. Kies je voor enkel een hoofdgerecht is dit uiteraard een mogelijkheid om de kosten van het diner te drukken. 

Foodtour Oslo - Doets Reizen - Vakantie Noorwegen - Credits to VisitNorway - 1

Eten en drinken Noorwegen

De afgelopen jaren is de Noorse keuken erg veranderd. Hierbij staan vooral lokale en biologische producten centraal. Door de stijging van de koopkracht van de gemiddelde Noor is de gewilligheid om kwalitatief hoogwaardige gerechten en producten aan te schaffen vergroot.

In Noorwegen geniet je van de meest verse gerechten die geserveerd worden in talloze restaurants van verse groentes tot aan zeevruchten. Alles is te vinden aangezien Noorwegen een uniek landbouwsysteem heeft en ook goed gedijt bij de zee die bij langs het gehele land terug te vinden is. In Noorwegen geniet je daarnaast van een simpele maaltijd maar hier wordt ook op hoog niveau gekookt in een van de meerdere Michelin sterren restaurants.

Daarnaast worden in de grote steden meerdere malen per jaar een foodfestival georganiseerd waar je geniet van de lekkerste maaltijd van lokale ondernemers, absoluut de moeite waard. 

Eten in Noorwegen - Vakantie Noorwegen - Doets Reizen

Klimaat en weer Noorwegen

Het klimaat in Noorwegen varieert sterk tussen verschillende gebieden in het land. Door de warme Golfstroom die aan de kust van Noorwegen ligt hebben de kustgebieden over het algemeen een mild klimaat. Hier is in de zomer altijd een aangename temperatuur terug te vinden door de wind die vaak vanaf de kust het land wordt ingevoerd. In de winter is dan de temperatuur ook aangenaam en zal deze zelden onder nul komen. In het binnenland zijn de zomers droog en warm maar kunnen de winters streng zijn met veel sneeuw.

In Noorwegen kan het weer vaak snel omslaan, om deze reden is het dan ook zaak om altijd de lokale weerberichten in de gaten te houden. Hiervoor is een goede website www.yr.no. Dit is de officiële weerpagina van Noorwegen. Check deze pagina dan ook voordat je aan een lange hike begint zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Svolvær - Doets Reizen - Vakantie Noorwegen - VisitNorway.com (2)

Kleding Noorwegen

In Noorwegen kunnen de temperaturen overdag en ’s avonds nogal van elkaar afwijken, het is dan ook zaak om bij het inpakken van de kleding rekening te houden met allerlei soorten weertypes. Het werken met laagjes kan dan ook zeer fijne manier zijn om op alles voorbereid te zijn. Hierbij kun je denken voor de koele ochtenden en avonden aan een warme en waterdichte jas, trui of vest en lange broek. Overdag is het wellicht fijner om een t-shirt en kortere broek te dragen.

In de winter is het zaak rekening te houden met de koude temperatuur. Het is ook dan ook aan te raden om bijvoorbeeld thermo ondergoed, handschoenen, sjaal, muts en natuurlijk een warme winterjas mee te nemen.

Voor zowel in de zomer als in de winter raden wij aan om goede wandelschoenen mee te nemen. Dit om comfortabel de prachtige wandelingen in Noorwegen te kunnen belopen. 

Trolltunga - Odda - Noorwegen - vakantie Noorwegen - Doets Reizen

Vervoer Noorwegen

Het reizen door Noorwegen kan met je eigen auto/huurauto, echter reizen met het openbaar vervoer is in Noorwegen ook zeer gemakkelijk. Zo is er meer dan 3000 kilometer aan spoorwegen aangelegd in Noorwegen waardoor het reizen met de trein zeer efficiënt is. Daarnaast is het reizen met de trein door Noorwegen ook nog eens heel erg mooi. Een van de meest bekende treinreizen is de reis van Oslo naar Bergen, deze haalde zelfs de Lonely Planet lijst met mooiste treinreizen ter wereld.

Het reizen met de auto is natuurlijk ook een hele goede optie in Noorwegen, houdt wel rekening met de grote afstanden tussen de verschillende plaatsen. De wegen zijn goed onderhouden en het is dan ook makkelijk rijden in Noorwegen. Houdt wel rekening met enkele tolwegen die je onderweg tegen komt. 

Uitgelichte reizen