Bosbranden Jasper Meer info

Handige tips voor een vakantie naar Zweden

Je gaat op vakantie naar Zweden, dan wil je natuurlijk voorbereid op pad. Wij als Doets Reizen hebben de beste tips voor jouw fantastische rondreis door Zweden op een rij gezet.

Valuta Zweden

In Zweden wordt er betaald met de Zweedse Kroon ook als is Zweden lid van de Europese Unie. Al hoewel er nog voldoende mogelijkheden in het land zijn om geld op te nemen is ook in Zweden betalen met een pinpas zeer gebruikelijk. Wanneer je reist met het openbaar vervoer in Zweden zal je veelal moeten betalen met een betaalpas. Dit aangezien de overheid in Zweden net als in Nederland het contante geld probeert te beperken. In enkele gemeentes wordt ook de Euro als officieel betaalmiddel geaccepteerd. Echter de betalingen per Zweedse Kroon zijn over het algemeen voordeliger.

Handig weetje, betaal jij in Nederland eigenlijk altijd contactloos? Dit kan ook in Zweden! Bijna alle pinautomaten zijn namelijk net als in Nederland uitgerust met de mogelijkheid om contactloos te betalen. Daarnaast is betalen met de telefoon ook een optie. 

Elske Doets in Zweden - Doets Reizen - Vakantie Zweden - Rondreis Zweden

Prijsniveau Zweden

Wanneer je aan landen in Scandinavië denkt is het eerste wat je denkt misschien dat het levensonderhoud hier duur is. Maar niets is minder waar in Zweden. Het prijsniveau van Zweden is redelijk gelijk aan Nederland. Enkel alcohol en kleding zijn in Zweden hoger geprijsd als in Nederland. Echter bijvoorbeeld brandstof is bij het tanken dan weer voordeliger dan in Nederland.

Wanneer je bijvoorbeeld lekker uit eten wilt gaan kost een gemiddeld driegangen diner met een glas wijn tussen de €25 en €50 per persoon. Dit is dan ook vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Wanneer je na een lange dag wandelen lekker op een terrasje gaat zitten en geniet van een Fika (koffie met iets lekkers erbij) zal dit ongeveer €6 kosten. Let wel als je uit eten gaat wordt er wel gerekend op een fooi. Hiervoor wordt een percentage van 7% tot 10% van de rekening als gebruikelijk gehanteerd. Na een overnachting in een hotel is het uiteraard mogelijk om een fooi te geven, echter dit is niet gebruikelijk.

Culinair Zweeds Lapland - Doets Reizen - Vakantie Zweden - Credits Swedislapland.com

Eten en drinken Zweden

In Zweden draait de nationale keuken om gezonde en lokaal geproduceerde producten en gerechten. Wat de Zweedse keuken heel bijzonder maakt is dat hoewel de gerechten vaak eigentijds zijn er wel nog gebruik wordt gemaakt van bereidingswijzen die dateren uit het Vikingtijdperk.

In Zweden hebben veel gerechten en roots die internationaal terug is te leiden. De Zweden vinden het namelijk van nature fijn om nieuwe smaken en gerechten uit te proberen. Hierin is het Zweedse volk zeer vooruitstrevend. Gerechten die bijvoorbeeld een weg hebben weten te vinden in de eet cultuur van Zweden zijn pizza, kebab maar ook de taco. Dit laatste gerecht is zelfs voor veel Zweden een standaard gerecht gewoon wat elke vrijdag gegeten wordt tijdens de fredagsmys, wat gezelligheid op de vrijdag betekend.

In Zweden vinden ze het belangrijk om zo gezond mogelijk te eten, niet alleen voor zich zelf maar ook voor de planeet. Zij werken dan ook veelal met de van boer tot tafel techniek waarbij vele restaurants maar ook zelfs supermarkten hun producten lokaal inkopen en vaak op dezelfde dag nog belanden op het bord van de consument. De Zweden vinden het daarnaast heel belangrijk om biologisch te eten. 

Fika Stockholm - Doets Reizen - Vakantie Zweden- Credit Visit Sweden

Klimaat en weer Zweden

Zweden is een zeer groot land waarbij er dan ook verschillende klimaten zijn terug te vinden in het land. Het grootste deel van Zweden heeft een heel mild klimaat, Dit heeft te maken met de golfstroom (een warme stroming in de oceaan) die invloed uitoefent op het klimaat. Door de vele meren die in Zweden gelegen zijn heeft het land in de zomer een relatief warm klimaat waarbij de avonden wel koeler zijn. In de zomermaanden variëren de temperaturen gemiddeld tussen de 13 graden in het uiterste noorden van het land en 17 graden in de omgeving van Stockholm. In de winter is er wel sprake van veel sneeuwval, dit kan vallen tussen december en april. De meeste sneeuw valt in het noorden van het land, echter ook in de omgeving van Stockholm is midwinter een wit sneeuwdek terug te vinden.

Het weer in Zweden is in de zomermaanden over het algemeen zeer stabiel en goed, dit heeft namelijk te maken met de bergketen in Noorwegen die de vele neerslag tegenhoudt. Neerslag valt in Zweden het meeste in het zuidwestelijke deel van het land.

In de wintermaanden wordt het aantal lichturen in het noordelijke deel van het land beperkt. Dit komt door de stand van de zon. Wanneer je dichtbij of boven de poolcirkel verblijft kan het beperkt worden tot nog maar drie uur daglicht op een dag. De lichturen worden vanaf september elke dag minder en in januari wordt het sommige plaatsen in het land helemaal niet licht. Wanneer je naar Zweden afreist is het dan belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Abisko National Park - Doets Reizen - Vakantie in Zweden - Credits Visit Sweden

Kleding Zweden

Omdat het kan gebeuren dat je allerlei soorten weertypes tegen kunt komen tijdens de reis is het aan te raden voor alle weertypes kleding mee te nemen. Overdag kan in de zomermaanden de temperatuur oplopen en is luchtere kleding gewenst. In de avond kan de temperatuur echter wel sterk dalen, hierdoor is het aan te raden om naast luchtige kleding ook een warme trui en/of jas mee te nemen. Dit zorgt er dan ook voor dat ons algemene advies is om laagjes te dragen, waarbij je bij hitte een laag kunt uittrekken en bij kou een warmere laag kunt aantrekken. Houdt er wel rekening mee dat in de zomermaanden er ook een grote muggenvegetatie in Zweden terug te vinden is. Hiervoor kan het ook aan te raden zijn om lichte kleding te dragen en jezelf in te smeren met DEET.

Wanneer je naar Zweden gaat zult u ongetwijfeld willen genieten van de prachtige natuur die Zweden rijk is. Hiervoor zijn goede wandelschoenen dan ook zeker een must.

In de wintermaanden is het voornamelijk zaak om warme kleding mee te nemen naar Zweden. Hierbij kan het dan ook zeer lonen om thermo ondergoed, warme truien, water- en winddichte jassen, muts, handsschoenen en een goede sjaal mee te nemen. 

Asnen National Park Småland - Doets Reizen - Vakantie in Zweden - Credits Visit Sweden

Vervoer Zweden

In Zweden is het openbaar vervoer zeer goed geregeld. In de grote steden is het dan ook niet noodzakelijk om een huurauto tot je beschikking te hebben. Dit komt omdat veel grote steden een centrum hebben die je prima te voet kunt bekijken aangezien ze vrij kleinschalig zijn. Wil je wel reizen met het openbaar vervoer in de stad kan je gebruik maken van het uitstekende metro, bussen of tramstelsel.

Tussen verschillende steden in Zweden is het ook mogelijk om te reizen met het openbaar vervoer. Aangezien het land zeer uitgestrekt is kan het zijn dat je best lange afstanden moet afleggen. Dit kan in Zweden heel gemakkelijk door aan boord te stappen van een van de nachttreinen, waarbij je terwijl je geniet van het prachtige uitzicht en een heerlijke nachtrust naar je plaats van bestemming reist.

In Zweden is het wegennetwerk zeer goed onderhouden en is het dan ook gemakkelijk autorijden. In Zweden zijn er in de omgeving van Stockholm en Göteborg enkele tolwegen waar je voor dient te betalen als je hierover heen wilt reizen. Dit wordt door Zweden de Congestion tax genoemd, dit is een verplichte tol. Het voordeel is wel dat je in Zweden niet hoeft te stoppen bij de tol poortjes maar dat je voor deze tax als je deze moet betalen een rekening thuis gestuurd krijgt die je kunt betalen. Het is dan ook niet noodzakelijk om de tol ter plaatse te betalen.

Nog wel een belangrijke factor om rekening mee te houden als je met de auto door Zweden reist is het overstekend wild. Dit gebeurt vooral in de ochtend en de avond en zorgt voor ruim de helft van alle ongelukken in Zweden. Het is dan ook belangrijk om de borden van overstekende borden serieus te nemen en rustig te rijden, zodat je in geval van overstekend wild op tijd kunt stoppen.

Metro Stockholm - Metro Stockholm Zweden - Vakantie Zweden - Doets Reizen

Uitgelichte reizen