Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Deze 8 dingen kun je doen tijdens jouw verblijf in Reykjavik

13 februari 2020 door Melvin Malepaard

Museums bezoeken

Reykjavik is een stad vol geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat. Het heeft een scala aan musea die het hele jaar door geopend zijn. Musea die de cultuur, de natuur en de geschiedenis van zowel de stad als het land in het algemeen bewaren. Onze musea bewaren zowel het culturele erfgoed van de stad als dat van de nederzetting tot op heden en brengen het op een levendige en boeiende manier over op de bezoekers. Gelukkig is alles in Reykjavik in de buurt, waardoor het gemakkelijk is om verschillende attracties in één dag te bezoeken.


Een middag zwemmen en relaxen

Warm water is er in overvloed in IJsland en de inwoners van het land hebben sinds de nederzetting manieren gevonden om het te gebruiken. Zwemmen is meer dan alleen een sport in IJsland; het is een manier van leven. Na een paar verfrissende rondjes te hebben gezwommen, waggelen de inwoners naar de hottubs om zich te laten verwennen en een praatje te maken. Zwembaden in IJsland zijn niet zoals in de meeste Europese steden. Als u echt in de voetsporen van de lokale bevolking wilt treden, moet u ten minste een van de vele zwembaden in Reykjavik bezoeken. Je zou kunnen zeggen dat onze zwembaden een mix zijn van een sportcentrum, een waterglijbaanpark en een spa met bubbelbaden en stoombaden. Het zwembad loopt op geothermisch water uit boorgaten, dit is waar de IJslandse warmwaterbronnen de stadscultuur ontmoeten. 

Blue Lagoon - IJsland - Doets Reizen

Livemuziek in gezellige bars

Lokale muziek is een van de steunpilaren van het reykjaviks-cultuurleven. De reykjaviks-muziekacts vertegenwoordigen een breed spectrum aan muikale genres: van bluegrass-folk tot death metal, van rap tot lo-fi, van punkrock tot reggae. Platenwinkels staan te trappelen om de ijver van de IJslandse muzikanten te tonen, maar het is net zo makkelijk om acts uit de eerste hand te ervaren tijdens live-concerten.

Bars en clubs organiseren regelmatig live shows die een grote menigte fans en vrienden, de lokale bevolking en bezoekers kunnen trekken. Het luisteren naar live muziek is in feite een uitstekende manier om te beginnen en de avond in de stad door te brengen.

Shoppen in Reykjavik

De naam IJsland kan net zo goed verwijzen naar de frisheid van het hedendaagse IJslandse design. Ijslanders zijn een creatief stel, en gelukkig ongeremd door de traditie. Dit heeft geresulteerd in een levendige scène die je winkelervaring in IJsland zowel aangenaam als vol verrassingen zal maken. De winkelstraten van Reykjavik zijn namelijk gevuld met luxe designhuizen, met het nieuwste van de wereldmode, gemengd met kleine winkeltjes van lokale ontwerpers. Daarnaast vind je een bijzondere mix van souvenirwinkels, juweliers en outdoorkledingwinkels.

Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Proef de IJslandse cultuur

De eetcultuur in Reykjavik is booming, met vernieuwende restaurants die lokale ingrediënten naar duizelingwekkende nieuwe hoogten brengen. Overdag houdt het gestage gezoem van gesprekken de verschillende cafés in de stad levendig. De cafés in Reykjavik hebben gratis Wi-Fi en hervullen van druppelkoffie zijn gemeengoed. De cafégangers in Reykjavik houden ervan om te lunchen tot ze voldoende gezoem hebben van het sterke, donkere elixer.

Als de dag overgaat in de nacht, beginnen de mensen zich te vullen in veel van de uitstekende restaurants van de stad. Reykjavik heeft een indrukwekkend aantal kwaliteitsrestaurants, bemand met bekroonde chef-koks die zowel een creatieve als een overheerlijke keuken creëren. We raden alle bezoekers aan om de IJslandse keuken uit te proberen, maar we moedigen je ook aan om wat IJslandse 'street food' uit te proberen, zoals de fantastische IJslandse duo koffie, zelfgemaakt ijs, ijskoud ambachtelijk bier en natuurlijk de beroemde hotdog.

Festivals in de buurt van Reykjavik

Er is nooit een saaie dag in Reykjavik, zelfs niet als de dagen donker zijn. Onze kalender staat vol met culturele evenementen met veel festiviteiten, concerten, toneelstukken en vele seizoensgebonden tentoonstellingen. De grootste is de Cultuurnacht in augustus, waar een derde van de bevolking van het land opduikt voor honderden culturele activiteiten die worden afgesloten met een groot vuurwerk. In de zomermaanden worden ook The Icelandic National Day en Reykjavik Pride gehouden, die beide enorm populair zijn. 

Ondertussen vinden het Reykjavik International Film Festival en Iceland Airwaves muziekfestival beide plaats in de herfst, terwijl Food and Fun, Winter Lights en DesignMarch de koudere maanden opvrolijken. Er zijn ook talloze andere festivals die allerlei dingen vieren, van bier tot wetenschap tot klassieke muziek, dus check de lokale gidsen om te zien wat er gebeurt wanneer je afreist naar Reykjavik!

Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Bezoeken van films 

In Reykjavik is de afgelopen decennia een omvangrijke filmindustrie tot bloei gekomen. De in Reykjavik gevestigde filmproductiebedrijven hebben ook deelgenomen aan vele grootschalige film- en commerciële projecten. De liefde van Reykjavik voor de bioscoop wordt weerspiegeld in het grote aantal filmtheaters en bioscopen in de stad. 

Daarnaast ondersteunt Reykjavik het 'Bio Paradis Art Cinema House'. Hier worden de nieuwste art-house releases, documentaires en IJslandse films met Engelse ondertiteling vertoond. Reykjavik ondersteunt ook een aantal jaarlijkse filmfestivals: Stockfish Filmfestival en het internationaal filmfestival van Reykjavik.

Klassieke en moderne kunst bekijken

Reykjavik is de place to be voor mensen die geïnteresseerd zijn in de wereld van kunst en cultuur; het is de thuisbasis van het merendeel van onze meest prestigieuze culturele instellingen, en van getalenteerde artiesten en kunstenaars. Onze musea zijn zowel vooruitstrevend als dynamisch, wat je de mogelijkheid biedt om te genieten van diverse tentoonstellingen en een dieper inzicht te krijgen in de historische, sociale, culturele en artistieke context van het kunstwerk.

Speelse muurschilderingen en straatkunst getuigen van het gevoel van creativiteit en plezier in de stad. Zowel stads- als nationale kunstgalerieën benadrukken de werken van klassieke en hedendaagse IJslandse en internationale kunstenaars, terwijl kleinere onafhankelijke galerieën overal in de stad de projecten van de modernste, eigentijdse kunstenaars tentoonstellen.

Reykjavik - IJsland - Doets Reizen

Gerelateerde reizen