Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

De veelzijdigheid van Amerika is ongekend

4 mei 2022 door Anouk Gortzak

De veelzijdigheid van West Amerika is ongekend!

Na een verplichte stop van twee jaar voelde onze reis naar West Amerika haast onwerkelijk. Met een mix van lichte zenuwen en opwinding stapten Marloes en ik op 3 april op het vliegtuig naar Salt Lake. Na aankomst konden we direct doorrijden naar Park City, een populaire outdoor locatie dat vooral bij skiërs zeer geliefd is. De sneeuw was supergoed, dus werd er nog fanatiek gebruik gemaakt van de pistes. Ons verblijf in het machtige Waldorf Astoria Hotel was een droomlocatie om tot rust te komen na de vliegreis. De eerste bestemming op onze route was Moab, vroeger een handelspost en tegenwoordig een bruisend stadje dat de perfecte uitvalsbasis is voor een bezoek aan Arches National Park, Canyonlands National Park en Dead Horse Point. Al lange tijd stond een verblijf in een Glamping tent van Under Canvas op mijn bucketlist. Over een geschikt verblijf in Moab hoefde ik dus niet lang na te denken. Under Canvas Moab ligt op ongeveer 20 minuten van het centrum en, extra fijn, op korte afstand van beide ingangen van de nationale parken. Alhoewel je in een tent verblijft, is de glamping voorzien van een eigen badkamer, kingsize bed en lever je niet in op comfort. ’s Avonds bij het kampvuur s’mores maken en verhalen delen met Amerikaanse glamping gasten, was een kers op de taart.

Glamping Moab - Utah - Doets Reizen

Immense stilte in Arches National Park

Vanaf april 2022 is Arches National Park gestart met toegangsbewijzen. Wanneer je tussen 06.00 en 17.00 uur een bezoek wilt brengen, heb je zo’n bewijs nodig. Het bewijs staat los van de algemene Nationale Parken-pas. Door bezoekers vooraf een tijdslot te laten boeken, wil het nationale park voorkomen dat er lange files ontstaan bij de highlights. Een uitstekende ambitie, en dus hadden Marloes en ik vooraf een ticket geboekt. Vanaf drie maanden voor jouw bezoek kun je reserveren, en het is dan ook sterk aan te raden dit inderdaad tijdig te doen. Een uitwijkmogelijkheid is het om een avond van tevoren vanaf 18.00 uur te reserveren, maar dan hengel je naar een beperkt aantal tickets dat snel is uitverkocht. Door onze jetlag was het overigens geen probleem om voor 06.00 uur het park te betreden. In het pikkedonker reden wij over de scenic route naar het uitzichtpunt van Delicate Arch. Voordeel van vroeg in het park zijn is de immense stilte die je ervaart bij het zien van de opkomende zon. Daarnaast vergaapten we ons aan de hoge bogen van The Windows en de Balanced Rock.

Arches National Park - Utah - Moab  - Delicate Arch - Doets Reizen - Vakantie West Amerika (3)

Extreme diepte in Canyonlands National Park

Canyonlands National Park zal niet bij iedereen “top of mind” zijn wanneer je een reis naar West Amerika plant. Hartstikke zonde, volgens mij, want de natuur is hier wonderschoon! De drie schitterende delen van het park – Island in the Sky, The Needles en The Maze - zijn via een scenic route te bekijken vanaf verschillende viewpoints. Wat mij direct op viel, is dat er geen afzettingen staan en de natuur haar gang kan gaan. Geen menselijke aanpassingen, maar gewoon je hersenen gebruiken en geen rare capriolen uithalen voor een mooi kiekje. De grootste verrassing vond ik Mesa Arch; wanneer je eropaan komt lopen word je al getrakteerd op een weids uitzicht. Maar zodra je bij de arch staat, zie je pas hoe extreem diep de canyon is. Steile wanden rijken tot diep het dal in. De viewpoints zijn van zichzelf al indrukwekkend, maar wil je de omgeving écht goed ontdekken dan is een tour met gids per boot en jeep zeker aan te raden. Je komt dan op plekken waar je met je eigen auto niet kunt komen.

Canyonlands National Park - Utah - Doets Reizen

Geniet van de ‘gekte’ in Las Vegas

Na het verblijf in de indrukwekkende natuur van Monument Valley, Bryce National Park en Zion National Park, maakten we ons op voor twee dagen “gekte” in Las Vegas. Een stad waar alles kan en alles mag. Sinds kort heeft Fly-Over Las Vegas een vestiging in de stad geopend. Ze zijn naast het MGM Grand Hotel te vinden en zorgen voor een prikkeling van al jouw zintuigen. Je leest mijn ervaring hier. Al het entertainment speelt zich af rond de Strip, waar ik werkelijk mijn ogen uitkeek vanwege alle lichteffecten en surreële themahotels. In feite kun je hier op één avond een stedentrip doen naar New York, Venetië en het Romeinse Rijk. De thema hotels zijn zo in gericht dat alles zich onder één dak bevindt. New York New York hotel is letterlijk de skyline van New York, inclusief rollercoaster en een promenade met winkels en restaurants. Het voelde alsof je werkelijk door de straten van ‘The Big Apple’ liep. Naast de vele restaurants, casino’s en clubs is het zeker de moeite waard om een show van Cirque du Soleil te boeken. Gegarandeerd een avond vertier met indrukwekkende acrobatiek. In plaats van een bezoek te brengen aan de Grand Canyon kozen we ervoor om vanuit Las Vegas een helikoptertour te doen, met nota bene een bodemlanding in de Grand Canyon! Écht een bucketlist excursie waar ik je alles over vertel in de experience.

Grand Celebration Helicopter Tour - Nevada - Grand Canyon landing - Doets Reizen - Vakantie West Amerika (13)

Van warm naar koud: Death Valley en Mammoth Lakes

De drukte van de stad lieten we achter ons en maakten ons op voor een stop in Death Valley - bekend om haar zoutvlakte, extreme warmte en prachtige kleuren en rotsen. We hebben een stuk van de Scenic Route gereden en maakten een stop bij Badwater Basin. Dit basin ligt ongeveer 86 meter onder zeeniveau en hoewel we nog in het voorseizoen waren, merkte je dat de temperatuur snel steeg. Van diepte en warmte, kwamen we diezelfde dag nog terecht op grote hoogte en sneeuw. Van 31 graden in Death Valley naar -1 in Mammoth Lakes. Mammoth Lakes is de achtertuin van Yosemite National Park. Het is ’s winters een populair skigebied en ’s zomers een geweldige plek voor outdoor activiteiten zoals wandelen, mountainbiken en paardrijden.

Death Valley National Park - Californië - Vakantie West Amerika - Doets Reizen (10)

Hoog op de wenslijst, Yosemite National Park

Hoog op mijn wensenlijst stond Yosemite National Park en toen ik er was, dacht ik: het stond er terecht! Omdat onze trip deels werk gerelateerd was, hebben we relatief kort de tijd om de waanzinnig mooie natuur echt goed te ontdekken, maar door verschillende stops en uitzichtpunten van Yosemite Valley loops hebben we toch kunnen genieten; een goed beeld gekregen van de natuurpracht en de talloze wandelmogelijkheden. Tunnel View is dé plek van waaruit je de bekendste plekken van het park kunt aanschouwen. Op een heldere dag zorgen de “bridal veil fall” en Half Dome voor unieke plaatjes. Door het smelten van de sneeuw denderde de upper en lower falls met een oerkracht naar beneden. Bij al deze highlights kun je ook weer wandelingen maken, zodat de natuur nog intensiever te ontdekken valt. Heb je minder tijd, dan zijn de viewpoints de beste optie. El Capitan is een feest van herkenning als je de documentaire van “free solo” hebt gekeken. Wanneer je onderaan de immense granieten wand staat, ervaar je hoe machtig de natuur is en hoe klein de mens. En dan te bedenken dat Alex Honnold in 2017 een vrije klim naar de top maakte (dat wil zeggen: zonder hulpmiddelen). Ongelofelijk… De veelzijdigheid van West Amerika is ongekend!

Yosemite National Park - Tunnel View point - El Capitan - Half Dome - Bridalveil Falls  - Doets Reizen - (7)

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook