Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Flaneren in Florida

30 oktober 2019 door Anouk Gortzak

Flaneren in Florida

Nergens is het beter flaneren dan langs de stranden van Florida. Je kijkt je ogen uit: Hagelwitte stranden, sfeervolle terrasjes, maar ook overdreven luxe is er te vinden. Wij delen de vier mooiste flaneer-plekken, waar natuurlijk nog veel meer te doen is dan alleen flaneren; hier zijn ook culturele must-see’s.

Clearwater Beach & St. Pete Beach in Florida

Clearwater Beach ligt aan de westkant van Florida en staat bekend om zijn hagelwitte meterslange stranden van wel 50 meter breed. Hier liggen prachtige onbewoonde eilanden voor de kust, een van de meest unieke is Caladesi Island, waar je dolfijnen kunt zien, echt een ongerept eiland. Daarnaast is Clearwater een plek waar een mooie slingerende boulevard loopt langs het strand met heel veel terrassen en sfeer. Als je iets noordelijker gaat naar Crystal River, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Je kunt hier, vooral in de winter (beste seizoen), zwemmen met manatees (zeekoeien), die in die rivier leven. Een unieke ervaring en natuur verantwoord, want je gaat onder begeleiding van een gids.

Je hebt er ook het Clearwater Marine Aquarium, een bijzondere plek, hier worden gewonden dieren opgevangen en indien dit mogelijk is weer uitgezet in de vrije natuur. Op deze locatie is de film the Dolphin Tale opgenomen. Over het waargebeurde verhaal van een dolfijn die door visnetten zijn staart heeft verloren, daar wordt een prothese voor gemaakt. Er wordt in de film een parallel gelegd tussen oorlogsveteranen die ledematen missen en deze dolfijn. De Dolphin Tale spreekt erg tot de verbeelding en kinderen met een prothese komen uit het hele land naar dit aquarium. Het is een aanrader om vooraf de film te kijken. 

Samen met Tampa vormt St. Petersburg de tweede metropool van Florida. Beide steden liggen aan de Tampabaai. In het door inwoners liefkozend genoemde ‘St. Pete’ wonen 2,8 miljoen mensen. St. Pete Beach heeft het allemaal; paradijselijke witte zandstranden, gezellige souvenirwinkeltjes bij John’s Pass Village. Downtown St. Petersburg is overdag een walhalla voor liefhebbers van musea en in de avonduren verandert deze plaats in een sfeervolle stad vol 'rooftopbars', restaurants en jazzclubs.

Hier zijn culturele toppers met als hoogtepunt het Salvador Dali Museum. Je vindt hier de grootste verzameling van Dali’s werk, buiten Spanje om. Een erg mooi interactief museum in een indrukwekkend gebouw met prachtige tuinen. Ook is er het Morean Arts Center, een museum vol moderne kunst van lokale en internationale kunstenaars. Een onderdeel van het Morean Arts Center is de Chihuly Collection. David Chihuly heeft een tiental prachtige en unieke creaties geheel van glas gemaakt, wat bijna niet voor te stellen is. Op dit moment heeft hij een tentoonstelling in Groningen.

Om Don Cesar Resort kun je niet heen. Als je op St. Pete Beach af rijdt, zie je vanaf de Pinellas Bayway een roze kasteel liggen. In 1942 kocht US Army het hotel om te worden gebruikt als een ziekenhuis. Later werd het een herstellingsoord voor vliegers die terugkeerden van hun uitzending tijdens de Tweede Wereldoorlog. Tegenwoordig is het een hotel waar je wordt ondergedompeld in luxe en op je wenken bediend door het personeel. Naast twee zwembaden heeft het hotel ook een groot stuk privéstrand (met luxe strandbedden en cabana’s), een goed restaurant, souvenirshop, fitnesscenter en spa. Voor wie goed verblijven en gevoel heeft voor sfeer en geschiedenis, is dit The place to be.

Fort Lauderdale in Florida

Fort Lauderdale ligt aan Atlantische kust ten noorden van Miami. Miami is het meest bekend, maar Fort Lauderdale is onterecht nog onbekend. Net als bij Clearwater is hier een prachtige slingerende boulevard langs het strand, met allerlei vertier. Maar je hebt ook Las Olas Boulevard, waar veel lokale mensen gaan eten. En een aanrader is de Intracoastal Waterway, met een watertaxi ontdek je de stad. In deze plaats vertrekken ook de vele cruise schepen. Je zit heel centraal ten opzichte van Miami en ten opzichte van The Keys om daarna naar te bezoeken.  Ook grenst het aan de Everglades National Park, het enige gebied ter wereld waar, door de samenstelling van zout en zoet water, zowel alligators als krokodillen leven. Vanuit Fort Lauderdale kun je een avontuurlijke airboat tour maken naar het wildlife van de Everglades.

Miami South Beach

South Beach (Miami) is sinds eind jaren ‘90 op de kaart gezet. Vooral door zangeres Gloria Estefan die daar het eerste Art deco pand ging restaureren. Voorheen was het een vervallen buurt waar allemaal lokale ouderen, vooral Cubaanse immigranten, woonden. De hele buurt staat vol gebouwen met prachtige art deco architectuur.

Het hele district is rond de eeuwwisseling helemaal over de top gegaan qua exclusiviteit. Versace had er bijvoorbeeld zijn huis, daar is hij ook vermoord, dat huis is nu open voor bezoek. Er is veel geschiedenis te vinden in deze buurt, vooral langs Ocean Boulevard, het is echt leuk om daar te flaneren. ’s Avonds rijden mensen met heel dure auto’s langs, in veel gevallen blijken ze die te hebben gehuurd om de show te stelen. Inmiddels is dit district minder schreeuwerig geworden.

Als je de zijstraten ingaat, kom je meer in het lokale gebeuren. Zoals Espanola Way; een klein straatje in Spaanse stijl met sfeervolle restaurants met terras. En de Lincoln Road Mall heeft veel uitstekende restaurants, middenin is een tropisch plantsoen met Art Deco-accenten uit steen en glas. 

Vooral het Wynwood Walls Art District is een opkomende buurt. Het is een oud industrieterrein dat ter beschikking is gesteld aan graffiti- en andere kunstenaars. Met als resultaat prachtige, kleurrijke muurschilderingen. Tijdens een begeleide tour leer je de verhalen achter deze kunstwerken kennen. Naast de muurschilderingen zijn hier pop-up restaurants en bars en alternatieve winkels met kunst en kleding. Een hele hippe plek, heel anders dan de rest van South Beach wat een beetje ‘over de top’ is.

Gerelateerde reizen