Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Historic Route 66: Pit Stops en Diners

10 augustus 2023 door Melvin Malepaard

Maak de roadtrip van je leven: Historic Route 66 in Amerika. 

Stap in de tijdmachine en reis mee over de legendarische Historic Route 66! Deze iconische route in Amerika doorkruist adembenemende landschappen en slingert door schilderachtige steden, terwijl je onderweg wordt getrakteerd op een dosis pure Americana-charme. Van vintage motels tot neonverlichte diners en onvergetelijke bezienswaardigheden, de Route 66 is niet alleen een weg, maar een betoverende reis terug naar de gouden dagen van Amerika. Dus zet je zonnebril op, zet de radio aan en laat je meeslepen door de onvergetelijke music-vibes van de Historic Route 66!

Handige routekaart met alle iconische Route 66 stops

Van Chicago naar Santa Monica

Chicago naar Springfield, Illinois

Begin vandaag met ontbijt bij Lou Mitchell's, een instituut in Chicago dat sinds 1923 beweert de beste koffie ter wereld te serveren. Er is enige discussie over waar Route 66 begint in Chicago, maar een goede plek om te beginnen is het Route 66-bord op Adams Street, net ten westen van de kruising met Michigan Avenue. Het direct herkenbare Route 66-insigne hangt boven een bord met de tekst "BEGIN," waardoor dit een perfecte plek is om je eerste reisselfie te maken. Een geweldige eerste stop is Joliet, Illinois, waar je het Route 66 Museum kunt verkennen om kennis te maken met de "Muffler Men," reusachtige glasvezel beelden die in de jaren '60 langs de Route werden gebruikt om autoreparatiewinkels, diners en andere attracties langs de weg te adverteren. Spot je eerste Muffler Man in Wilmington, de 9-meter hoge Gemini Giant die het Launching Pad Drive-In Restaurant promoot. Ga daarna naar Dwight voor een tussenstop bij Ambler's Texaco  Gas Station, ooit het oudste voortdurend in bedrijf zijnde tankstation op de route. Terwijl je door Pontiac rijdt, mag je zeker niet de verzameling muurschilderingen van President Abraham Lincoln missen. Zorg ervoor dat je het Route 66 Hall of Fame en Museum in Pontiac bezoekt, met zijn verzameling vintage advertenties, borden en memorabilia, voordat je aankomt op de bestemming van vanavond, Springfield.

Springfield, Illinois naar St. Louis. Missouri

Voor je vertrekt uit Springfield vandaag, breng een bezoek aan Oak Ridge Cemetery om het Lincoln Tomb te zien - de laatste rustplaats van President Lincoln. Het 35-meter hoge monument dat zijn graf markeert, is versierd met vier gedetailleerde sculpturen die eer betuigen aan de soldaten uit de Burgeroorlog. Vervolgens ga je naar Litchfield voor een korte stop bij het Litchfield Museum & Route 66 Welcome Center, gevolgd door lunch bij het Ariston Café. Dit café, geopend sinds 1935, behoort tot de oudste restaurants van Route 66. Na de lunch vervolg je je weg naar St. Louis, Missouri, waarbij je de machtige Mississippi River oversteekt via de New Chain of Rocks Bridge. Zorg ervoor dat je stopt om de nu voor voetgangers toegankelijke oude Chain of Rocks Bridge te verkennen en te genieten van de prachtige groene omgeving langs de rivier. Het opvallende Gateway Arch National Park is een perfecte eerste stop bij aankomst in St. Louis. Maak een tramrit van 190 meter naar de top van het hoogste monument in de Verenigde Staten en geniet van adembenemende uitzichten. Verken het Museum at Gateway Arch om meer te leren over de geschiedenis van de VS en misschien zelfs een rivierboottocht te maken op de Mississippi. Voor het diner kun je de restaurant scene van St. Louis verkennen. Beroemd om zijn ribbetjes, heeft de stad tal van uitstekende barbecueplekken.

St. Louis in Missouri - Vakantie Amerika - Route 66 - Doets Reizen - Photo credits Missouri Tourism

St. Louis naar Springfield, Missouri

Terwijl je St. Louis vanochtend verlaat, maak je een stop bij Ted Drewes en geniet je van frozen custard als ontbijt. Vervolgens ga je naar Stanton in de Missouri Ozarks om het Jesse James Wax Museum te bezoeken, waar je meer kunt leren over het leven en de carrière van een van de beruchtste bandieten van de VS, voordat je zijn vermeende schuilplaats bezoekt bij Meramec Caverns. Maak een rondleiding met gids door dit zeven verdiepingen tellende natuurlijke wonder, langs natuurlijke wandelpaden gevormd door kalksteenerosie over miljoenen jaren. Stop in Cuba om het oudste nog steeds operationele motel aan Route 66 te bekijken, The Wagon Wheel. Hoewel het is gerenoveerd met moderne luxe, heeft het nog steeds zijn originele neonreclame. Een uitstekende plek voor de lunch is Missouri Hick Bar-B-Que. Maak een laatste stop in St. Robert voor lekkernijen bij de beroemde Uranus Fudge Factory & General Store. Bij aankomst in Springfield, Missouri, bezoek je het Route 66 Car Museum, beroemd om zijn verzameling vintage auto's die ooit langs de route stonden. Probeer vanavond de Steak 'n Shake voor het diner; het gebouw behoudt veel van zijn oorspronkelijke borden en decorstukken uit 1962.

Ted Drewes Frozen Custard in St. Louis, Missouri - Route 66 - Vakantie Amerika - Doets Reizen - Credit: Brand USA

Springfield, Missouri naar Tulsa, Oklahoma

Vertrek uit Springfield en maak een korte stop in Carthage om het 66 Drive-In Theatre te zien voordat je naar Galena, Kansas gaat. Hoewel Route 66 slechts ongeveer 20 meter door de staat Kansas loopt, zul je enkele belangrijke haltes langs dat stuk vinden. Cars on the Route, voorheen bekend als Kan-O-Tex Service Station, is omgetoverd tot een speels eerbetoon aan de geanimeerde film "Cars." Bekijk de mijnbouw-boomtruck, die vermoedelijk de inspiratie was voor het takelwagenpersonage Tow Mater. Stop voor de lunch bij The Old Riverton Store, die al actief is sinds het begin van Route 66. Neem je broodjes mee naar Rainbow Bridge, die over Brush Creek gaat, om te genieten van de enige overgebleven Marsh-boogbrug op de route vandaag. Ga vervolgens naar Commerce, Oklahoma, voor een dessert bij Dairy King, een drive-through die eigendom is van een familie en is gevestigd in een charmant oud benzinestation. Het volgende hoogtepunt van je reis is Ribbon Road, het smalste en oudste deel van Route 66. Als je vandaag Tulsa nadert, kom je door het stadje Catoosa, de thuisbasis van de Blue Whale, een nostalgisch herkenningspunt langs de weg.

66 Drive-In Theatre in Carthage - Amerika Vakantie - Doets Reizen - Photo credits Brand USA - Visit the USA

Tulsa, Oklahoma naar Oklahoma City

Begin je reis vanochtend lekker ontspannen terwijl je geniet van de vele Route 66 bezienswaardigheden in Tulsa. Bij Buck Atom's Cosmic Curios, een voormalig benzinestation langs de route, kun je souvenirs shoppen en een selfie maken met Muffler Man Buck Atom: Space Cowboy. Een andere beroemde Muffler Man in de buurt is de Golden Driller, een monument van 22 meter hoog ter ere van Tulsa's rijke oliegeschiedenis. Stop voor de lunch bij Flo's Burger Diner en probeer hun Signature Bomb Burger. Als je de stad verlaat, maak dan een stop bij het Cyrus Avery Centennial Plaza, dat eer betuigt aan de inwoner van Tulsa die bekend staat als de "Vader van Route 66." Wandel over de observatiewandelgang voor ongelooflijke uitzichten op de historische Route 66 Bridge terwijl deze zich uitstrekt over de Arkansas-rivier. Terwijl je door Stroud rijdt, stop je bij de Skyliner Motel voor een foto onder hun imposante rode pijl. In Arcadia is een bezoek aan Pops 66 Soda Ranch een must. Tank bij het benzinestation en pak iets te eten in het restaurant, waar je keuze hebt uit meer dan 600(!) soorten frisdrank. Als je 's avonds voorbij rijdt, kun je deze plek niet missen: een gigantische frisdrankfles bedekt met neonverlichting staat buiten.


Oklahoma City

Vandaag ga je op ontdekkingstocht in de staatshoofdstad Oklahoma City en volg je de routes van de originele Route 66. Net buiten 23rd Street, midden op Classen Boulevard, staat een van de meest iconische Route 66 herkenningspunten van de stad - The Milk Bottle Grocery. Maak een foto van de gigantische melkfles die boven op het gebouw staat. Mis het Oklahoma State Capitol niet. De opmerkelijke koepel bovenop heeft een bronzen standbeeld van een inheems Amerikaanse figuur, die ruim 5 meter hoog staat en kenmerken van elk van de 38 door de federale overheid erkende tribale naties van de staat uitbeeldt. Vanavond verken je het historische Uptown 23rd District. Ontdek de nostalgische neonborden langs de oude route en stop voor het avondeten bij een van de vele door Aziaten beheerde restaurants in de omgeving, of probeer Cheever's Café, bekend om zijn chique comfortvoedsel.

Tucumcari - Route 66 - New Mexico - Doets Reizen

Oklahoma City naar Amarillo, Texas

Vertrek uit Oklahoma City en steek de stalen truss-brug over Lake Overholser over terwijl je de stad verlaat. Vervolg langs Route 66 en maak een stop bij het Route 66 Museum in Clinton om het verhaal van de Mother Road (bijnaam van de Route 66) te ervaren terwijl je luistert naar de big band muziek van die tijd, plaatsneemt in een booth bij een jaren 50-diner en leert over het leven onderweg door middel van beelden en geluiden. Als je de staatsgrens met Texas oversteekt, stop dan bij het prachtige Tower Station en U-Drop Inn Café. Dit art-decogebouw was ooit een populaire benzinestation en café voor Route 66-reizigers. Vandaag de dag is het volledig gerestaureerd en herbergt het een museum en cadeauwinkel. Maak een snelle fotostop in Groom, bij de eigenzinnige Leaning Tower of Texas, een onconventionele watertoren die is gebouwd om te lijken alsof hij elk moment kan instorten. Vanavond, in Amarillo, bezoek The Big Texan Steak Ranch, beroemd om zijn eigenzinnige architectuur en zijn met vlammen gegrilde steaks. Als je een grote eetlust hebt, ga dan de uitdaging aan en probeer de 72oz Steak Challenge.

The Route 66 Museum in Clinton - Route 66 - Vakantie Amerika - Doets Reizen - Credits: Brand USA

The Big Texan Steak Ranch in Amarillo, Texas - Route 66 - Amerika Vakantie - Doets Reizen - Photo credits Brand USA

Amarillo naar Tucumcari, New Mexico

Een korte rit ten westen van Amarillo bevindt zich de beroemde Cadillac Ranch, een opvallende installatie bestaande uit tien met graffiti bedekte Cadillacs die half begraven zijn in de grond in de Texaanse woestijn. Deze psychedelische ode aan auto's is een iconische plek voor foto's. Een korte afstand verder naar het westen, vier je je aankomst halverwege Route 66 bij het Midpoint Café in Adrian. Na de lunch reis je verder naar het historische spookstadje Glenrio. Het Glenrio Historic District ligt op de grens van Texas en New Mexico, en de lokale bevolking beweert dat het een filmlocatie was voor de film "The Grapes of Wrath" uit 1940. Je kunt nog steeds de oude Route 66-weg zien tussen de vele nu ongebruikte historische gebouwen. Geniet van het diner vanavond bij Del's Restaurant in Tucumcari, New Mexico; je kunt het gemakkelijk vinden dankzij de gigantische koe buiten. Met zijn neonborden, kitscherige Amerikaanse architectuur en door de lokale bevolking beheerde motels, is Tucumcari de thuisbasis van een overvloed aan fotomomenten die laten zien waar Route 66 voor staat. Neem de tijd om vanavond historische bezienswaardigheden te verkennen en zorg ervoor dat je het Blue Swallow Motel bezoekt.

Tucumcari - Route 66 - New Mexico - Doets Reizen

Tucumcari naar Albuquerque in New Mexico

Voordat je vandaag de stad verlaat, stop bij de cadeauwinkel Tee Pee Curios, gemarkeerd door de kleurrijke betonnen tipi buiten. Maak een stop voor het ontbijt bij retro diner Kix on 66; zorg ervoor dat je het Kingman ontbijtplateau en de gigantische kaneelbroodjes probeert. Ga richting het westen en maak een stop in het historische stadje Santa Rosa om een duik te nemen in de beroemde Blue Hole. Bezienswaardigheden in het stadsplein worden gedomineerd door het prachtige Guadalupe County Courthouse. Volg de originele Route 66 de stad uit, ga richting het noordwesten om het centrum van Santa Fe te bereiken. Verken de Cathedral Basilica of Sint Franciscus of Assisi en het luxueuze hotel La Fonda on the Plaza, en geniet daarna van de lunch in La Plazuela in de binnenplaats van het hotel. Het vertrekken van Santa Fe richting Albuquerque was ooit een van de meest uitdagende delen van de reis, omdat de weg in slechts drie kilometer met 26 ongelooflijk steile haarspeldbochten 150 meter daalde. Begin je Albuquerque-ervaring met een ontspannen diner bij de 66 Diner, gevestigd in een oud Phillips benzinestation. Probeer de Green Chile Cheeseburger en zorg ervoor dat je ruimte overhoudt voor een stuk huisgemaakte taart.

Tee Pee Curios in Tucamcari in New Mexico - Route 66 - Vakantie Amerika - Doets Reizen - Foto: Brand USA

Albuquerque, New Mexico

Vanochtend verken je de Old Town en Downtown van Albuquerque langs het stuk van de Old Route 66 dat nu bekend staat als Central Avenue. Must-sees zijn onder andere het KiMo Theater, een wonder van Pueblo Deco-architectuur, en de San Felipe de Neri Church, een van de oudste overgebleven gebouwen in de stad. Stop voor de lunch bij de Dog House Drive In, die televisieliefhebbers mogelijk herkennen uit "Breaking Bad" en "Better Call Saul." Na meer dan 50 jaar is dit restaurant grotendeels hetzelfde gebleven en serveert het hotdogs, hamburgers en milkshakes vanuit een bescheiden bakstenen hut. De Dog House heeft een van de meest herkenbare neonborden langs de route, die bezoekers verrukt met zijn afbeelding van een uitgerekte teckel die met zijn staart zwaait en op een worstenslinger kauwt. Na de lunch bezoek je de wijk Historic Nob Hill om Central Avenue te verkennen, met zijn gloeiende neonverlichting en borden die de locatie van de Oude Route 66 markeren. Dit gebied staat bekend om zijn kleurrijke nachtleven en diverse restaurants; als je van de Mexicaanse keuken houdt, probeer dan het eigenzinnige Range Café.

Albuquerque naar Holbrook, Arizona

Ga vandaag opnieuw naar het westen en maak je eerste stop in het kleine dorpje San Fidel om te neuzen in de Acoma Curio Shop. Beroemd om zijn adobe muren, mijnstijl gevel en tinnen dak, is dit kleine verlaten gebouw een van de meest populaire stops op Route 66. Ga verder naar Thoreau, nog een klein dorp langs Route 66, gekenmerkt door zijn Navajo-wortels en de thuisbasis van een lokaal handelscentrum voor turquoise en zilveren sieraden en ambachtelijke tapijten. De oude Roy T. Hermans' Garage and Service Station is een uitstekende plek voor een selfie; hoewel het geen benzine meer levert, runnen de Hermans nog steeds een reparatiewerkplaats vanuit dit gebouw. Rol Arizona binnen en maak vandaag je laatste stop bij een van de natuurlijke wonderen van Route 66, het Petrified Forest National Park. Verken zijn bijna buitenaardse landschap langs de 45 kilometer lange hoofdweg, die doorloopt naar de Crystal Forest Trail, een gebied met reusachtige boomstammen die versteend zijn tot bijna massief kwarts, en de prachtige Painted Desert, vernoemd naar zijn scala aan kleuren. Vanavond verblijf je in Holbrook in het iconische Wigwam Village Motel #6 en geniet je van een goede nachtrust in een oversized tepee.

Holbrook naar Flagstaff in Arizona

Vertrek uit Holbrook en geniet van een laat ontbijt in het nabijgelegen Winslow bij La Posada Hotel in de beroemde Turquoise Room. Geopend in 1930 als een van de meest luxueuze hotels in het zuidwesten van de VS, is dit juweeltje van Arizona in de jaren 90 gerestaureerd naar zijn vroegere glorie en is het nog steeds een van de meest populaire stops langs Route 66. De stad Winslow zit vol schatten, zowel historisch als modern. Bezoek Standin' on the Corner Park op de hoek van Kinsley en East 2nd Street, opgericht ter herdenking van het eerste hitnummer van de Amerikaanse band The Eagles, "Take it Easy," dat Winslow bij naam noemt. Het park brengt de songtekst tot leven met een standbeeld van een zanger met een gitaar en een muurschildering van "een meisje" dat "in een pick-up truck" zit. Stop net buiten Winslow om Meteor Crater te bekijken, waar zo'n 50.000 jaar geleden een meteoriet op aarde viel. Maak daarna je weg richting Flagstaff en zorg ervoor dat je stopt voor de lunch bij Miz Zip's, een retro Route 66 tentje die hamburgers en taarten serveert. Na de lunch bekijk je het blok lange muurschildering op South San Francisco Street, of als je meer wilt verkennen, maak je een zelfgeleide tour vanaf het bezoekerscentrum. Vanmiddag maak je de 90 minuten durende rit naar het Grand Canyon National Park om te genieten van de onvergetelijke schoonheid van de South Rim. Bekijk hoe de zon ondergaat over de rode rotsen van de Grand Canyon voor een werkelijk indrukwekkende ervaring. Keer terug naar Flagstaff om veel iconische neonborden te zien die nog steeds branden, waaronder de opwindende bewegende wagen en paarden die het Western Hills Motel versieren.

North Rim Grand Canyon - Arizona - Doets Reizen

Flagstaff naar Las Vegas in Nevada

Maak een korte rit vanuit Flagstaff om in Williams aan te komen. Rijd over Main Street om retro-chique borden te bekijken, zoals de rode auto bovenop Cruiser's Route 66 Café. De volgende stop is Seligman, een ander klein Route 66-stadje vol kleurrijke vintage benzinestations, cafés en winkels, allemaal gerestaureerd in hun oorspronkelijke glorie. Stop bij Delgadillo's Snow Cap Drive-In, nu een Guinness World Record-houder voor de "Grootste Display van Milkshake-variëteiten," voor een zoete traktatie. Een van de belangrijkste stops langs de route is Kingman, waar het Arizona Route 66 Museum de geschiedenis van de Moederweg volgt. Steek de straat over om te genieten van een bord barbecueribbetjes bij Mr. D'z Route 66 Diner. Een korte rit ten noorden door het adembenemende Sitgreaves Pass brengt je naar Oatman, een oud mijnstadje dat bijna bevroren is in de tijd, waar de trottoirs van hout zijn en wilde ezels door de straten dwalen. Maak vandaag een omweg van Route 66 en ga naar het noorden naar Las Vegas, vaak aangeduid als de Entertainmenthoofdstad van de Wereld. 

Route 66 - Arizona - Doets Reizen

Viva Las Vegas

Las Vegas, Nevada, heeft voor iedereen iets te bieden. Als je de oorsprong van Las Vegas wilt ontdekken, ga dan naar het centrum en bezoek het Mob Museum om de geschiedenis van georganiseerde misdaad in de VS te verkennen. Neem de tijd voor de lunch bij Atomic Liquors, waarvan het dak ooit een uitkijkpunt was om de atoomexplosies in de Nevada-woestijn te bekijken. Bekijk het Neon Museum Las Vegas, waar iconische borden van voormalige hotels tot leven zijn gebracht. Om je dag af te sluiten, bezoek je de Las Vegas Strip om te genieten van de neonlichten en onvergetelijk nachtleven dat deze opwindende stad wereldberoemd heeft gemaakt.

The Neon Museum in Las Vegas - Vakantie Amerika - Route 66 - Doets Reizen - Credits Brand USA

Las Vegas naar Santa Monica in California

Vandaag vertrek je uit Las Vegas en ga je naar het zuiden, richting Californië. Net over de staatsgrens rijd je door het Joshua Tree Forest bij Cima voordat je weer aansluit bij Route 66 in Amboy. Stop bij Roy's Motel & Café om foto's te maken van het iconische neonbord en het Route 66 Sign op de snelweg. Een uur ten westen daarvan bezoek je Barstow en het Route 66 "Mother Road" Museum, gehuisvest in het historische Casa del Desierto, waar je artefacten en afbeeldingen van de oude weg bewondert. Op weg naar de Stille Oceaan biedt Cajon Boulevard prachtige bergzichten van Cajon Pass terwijl het aansluit op de oude Route 66. Ga verder naar Downtown San Bernardino, waar het First Original McDonald's Museum een stukje Amerikaanse legende biedt, evenals de Route 66-kaart geschilderd op de zijkant van het stadhuis. Het Wigwam Motel net buiten de stad is een leuke plek voor een fotostop. Neem Foothill Boulevard langs het pad van de oude Route 66 om Pasadena te bereiken, waar je het enige overgebleven historische mijlpaal op Colorado Boulevard zult vinden. Steek vervolgens de Colorado Street Bridge over, die 's werelds hoogste cementbrug was toen hij in 1913 werd voltooid. Rijd door Downtown Los Angeles en maak een stop bij Grand Central Market voor de lunch voordat je aansluit bij Sunset Boulevard, waar je historische gebouwen en spectaculaire uitzichten op Los Angeles zult zien. Volg Santa Monica Boulevard door West Hollywood naar Beverly Hills en maak een selfie bij het Beverly Hills-bord. Kom aan in Santa Monica en stop bij de hoek van Ocean en Santa Monica Boulevard voordat je naar de Santa Monica Pier gaat. Daar vind je een plaquette ter ere van Will Rogers, de bekende komiek en acteur die mensen inspireerde om Route 66 te rijden. Je reis eindigt als je de pier opstapt, waar een bord het officiële einde van de Moederweg markeert.

Santa Monica Pier - Route 66 - Doets Reizen - Vakantie Amerika - Photocredits Brand USA