Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Historie van de goudzoekers in Yukon – Gold Rush

18 oktober 2019 door Marloes Sevenhuijsen

In deze blog zal ik je meenemen naar de geschiedenis van de Gold Rush in Yukon. Dit is namelijk waar de staat toch wel om bekend is geworden. Zelf heb ik het verhaal mogen ervaren per mountainbike. Vanaf Dawson City gingen we per mountainbike naar de meest historische plaatsen van de Gold Rush. Het verhaal van de Gold Rush brengt je terug in de tijd, naar het jaar 1896 waar het allemaal begon. Skookum Jim, George Carmack en Dawson Charlie zijn de personen waar de Gold Rush door is ontstaan. Deze mannen liepen in augustus, op een zonnige dag, naar de Rabbit Creek (deze rivier is later de Bonanza Creek genoemd). Eenmaal aangekomen bij de rivier vinden ze de geweldige goudaders. Dit hadden ze nog nooit gezien! Vanaf dat moment is de hevigste goudkoorts van Noord-Amerika begonnen, de Klondike Gold Rush.

De drie mannen claimen meteen het gebied en laten dit op naam van Skookum Jim zetten. Hij is namelijk een indiaan en aangezien deze nogal onderdanig werden behandeld hoopten de anderen dat andere goudzoekers het verhaal minder serieus zouden nemen. Toch duurt het niet lang voordat dit gebied in Yukon bedolven wordt door goudzoekers. Ongeveer een jaar na de vondst komend de eerste goudstukken op de markt in California terecht. Hierna verspreidt het nieuws van het ‘Klondike’ goud zich erg snel. Op dat moment lijdt de Amerikaanse bevolking onder armoede de Amerikanen zien de jacht naar het goud als een perfecte uitweg. De rijkere hebben de mogelijkheid om zich per boot te laten vervoeren en zullen het goud eerder bereiken. De armere moeten de tocht naar het noorden per voet maken. Dit houdt in dat de mensen de Rocky Mountains overstaken via de gevaarlijke White Pass en Chilkoot Pass. De tocht van de armere, genaamd Stampede, heeft vele levens gekost. Je moet je namelijk voorstellen dat het in de winter op sommige stukken ook -30 graden kan worden. Van de honderdduizend mensen die de toch naar het noorden zijn begonnen wordt gezegd dat maar een derde van deze mensen de Klondike regio heeft bereikt. Van deze mensen kwam uiteindelijk maar de helft thuis met goud.

Ondertussen is op de plaats waar het eerste goud werd gevonden een stad gebouwd. Aangezien er zoveel mensen op het goud af zijn gekomen, is het van belang dat deze mensen onderdak krijgen. Deze stad bestaat nog steeds en is Dawson City. In 1989 leefden er ongeveer 30.000 mensen in deze stad. Dawson City maakte dus een onwijze groei mee. Er werden bars, restaurants en hotels geopend om geld te verdienen.

Ongeveer 3000 mensen hebben uiteindelijk goud gevonden in de Klondike Regio. Het verhaal dat in California was dus iets mooier dan de werkelijkheid liet zien.

Vandaag de dag kan je veel verhalen over deze Gold Rush vinden in Dawson City, de stad waar het allemaal begon. Ook kan je zelf een bezoek brengen aan de Bonanzie Creek. Als je met een gids een Klondike Gold Rush tour gaat doen, heb je de mogelijkheid om zelf ook goud te mogen zoeken. Dit is erg leuk en interessant om te doen. Je waant je even terug in de tijd en ervaart hoe het is om als goudzoeker op zoek te gaan naar goud. Het is een hele klus, maar als je dan (misschien) goud in handen hebt, ben je ontzettend blij!

Klondike Experience - Gold Rush - Goud zoeken - Yukon - Canada - Doets Reizen

Klondike Experience - Gold Rush - Goud zoeken - Yukon - Canada - Doets Reizen

Klondike Experience - Gold Rush - Goud zoeken - Yukon - Canada - Doets Reizen

Klondike Experience - Gold Rush - Goud zoeken - Yukon - Canada - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook