Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Miyajima, eiland van romantiek en religie

29 januari 2020 door Elske Doets

Veel gefotografeerd

Voor de kust van Hiroshima ligt een eiland, Miyajima, dat voor veel Japanners is uitgegroeid tot een bedevaartoord. De reden dat Japanners zoveel ontzag hebben voor deze plek heeft te maken met het shintoïsme, een godsdienst die het bovennatuurlijke eert. Aangezien op Miyajima volgens Japanners talloze bovennatuurlijke gebeurtenissen hebben plaatsgevonden, trekken ze niet alleen massaal naar dit eiland, maar behoren de beroemde bouwwerken op en rond het eiland (vooral de toegangspoort en de schrijnen) tot de meest gefotografeerde van Japan.

Hiroshima - Japan - Doets Reizen

UNESCO werelderfgoed lijst

Pronkstuk van Miyajima is de grote rood-oranje gekleurde toegangspoort (Torii), die zich vlak voor de kust bevindt. Bij vloed ligt de poort in het water en bij eb kun je er met droge voeten naartoe en doorheen lopen. Achter de poort vind je een middeleeuwse schrijn met heilige, shintoïstische voorwerpen, die met zorg worden bewaard en geëerd. Wanneer je de schrijn bezoekt en langs de rode, vijf etage hoge pagode loopt, of door de hal met 1000 tamtami matten, slaat de gewijde sfeer van het shintoïsme op je over. Wat opvalt, is dat de houten gebouwen uit de 15e en 16e eeuw er zo fier bijstaan. Niet voor niets staat de schrijn sinds 1996 op de Unesco werelderfgoed lijst.

Hiroshima - Japan - Doets Reizen

Traditionele huwelijken

Juist vanwege de mysterieuze historie is Miyajima ook een romantische bestemming. Vandaar dat er nog steeds veel traditionele huwelijken op het eiland worden gesloten en gevierd. Het gebied rondom de Torii, de schrijn en de pagode is bijzonder levendig. Overdag is er een prettige drukte van mensen, eettentjes en allerhande winkeltjes. Heb je ruim de tijd, dan verdient het aanbeveling tot ’s avonds te blijven, want dan zijn er nog maar een handvol reizigers en lokale inwoners en heb je het heiligdom bijna voor jezelf. Een andere bijzonderheid van Miyajima is dat je langs het strand, als je een beetje geluk hebt, zomaar herten kunt tegenkomen.

‘Zeven wonderen’

Buiten het gebied rondom de Torii kom je al snel met de natuur van Miyajima in aanraking: de bossen en de bergen. Ook daar vind je shintoïstische heiligdommen, vaak ter verering van de zeven bovennatuurlijke wonderen die volgens overlevering op het eiland hebben plaatsgevonden. Deze wonderen hebben ieder hun eigen, legendarische verschijningsvorm zoals: vuur, water, steen, speciale bomen en het geluid van een monster.

Denken aan Hawaii

Met zijn 535 meter is Mount Misen de top van het eiland. Daar vandaan heb je een prachtig uitzicht over de omliggende eilanden die weelderig begroeid zijn. En over grote granieten rotsblokken, die her en der verspreid liggen. Ook kun je met een kabelbaan naar boven gaan, de ropeway. Je stapt één keer over om op de top te komen en afhankelijk van drukte kun je in een halfuur of een uur de top bereiken. Omhoog lopen kan ook, maar dat is 2,5 kilometer en dus een pittige klim. Wij, met ons gezin, zijn vanaf de top naar beneden gelopen, waarbij we konden kiezen uit drie paden: het ene pad is wat beter onderhouden dan het andere. De natuur is werkelijk prachtig en toen we afdaalden deed het me op de één of andere manier aan Hawaii denken.

Hiroshima - Japan - Doets Reizen

Heerlijk vakantiegevoel

Verblijven op Miyajima geeft, alles bij elkaar opgeteld, een heerlijk vakantiegevoel: de natuur, het strand, de heiligdommen en de drukte overdag versus de  rust ‘s avonds. Fijn om hier even op adem te komen. Zeker als je net een bezoek hebt gebracht aan Hiroshima. Extra fijn vond ik de Japanse baden in de diverse hotels (‘onsen’ geheten): deze hebben natuurlijk, warm bronwater. Mannen en vrouwen baden er gescheiden en hygiëne staat heel hoog in het vaandel. Het betekent dat je je vooraf geheel wast en schoon schrobt met washandjes of borstels. Het water is natuurlijk en geeft een verkwikkend en ontspannen gevoel.

‘Hier ontplofte de atoombom’ 

Het eiland Miyajima is bereikbaar per ferry vanaf het vasteland, een tocht van circa vijftien minuten. Vanaf het eiland kun je een watertaxi nemen die je in drie kwartier naar het centrum van Hiroshima brengt, waar zich het beroemde Peace Memorial Park bevindt. Hier ontplofte de atoombom op 6 augustus 1945 met de bekende, verwoestende gevolgen.

Hiroshima - Japan - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook