Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Waar kun je het Noorderlicht zien?

15 juli 2016 door Melvin Malepaard

Het staat bij steeds meer mensen op de zogenaamde Bucket List: Het zien van het Aurora Borealis, oftewel het Noorderlicht. Als medewerker bij Doets Reizen weten veel mensen in mijn omgeving dat ik het poollicht al eens zag. Op feesten en partijen krijg ik daar dan ook vaak vragen over. En kan ik het ze kwalijk nemen? Natuurlijk niet!  Na het zien van het Noorderlicht ben ik zelf ook betoverd door dit unieke natuurverschijnsel en raak ik er niet over uitgesproken! 

We kennen ze allemaal wel, van die prachtige Noorderlicht plaatjes! De één droomt erbij weg en de ander zet het dromen daadwerkelijk om in daden. Niet veel mensen weten dat je niet eens zo ver hoeft te reizen om het Noorderlicht te kunnen zien, namelijk in IJsland! Bij ons op kantoor krijgen we ook vaak mailtjes met vragen als: ‘Wanneer is het de beste tijd om het Noorderlicht te zien?’ ‘Wat zijn de beste excursies?’ En, ‘Kan ik het Noorderlicht ook combineren met een bruisende stad als New York?’ Op al die vragen hebben wij, door onze uitgebreide ervaring bij Doets Reizen, antwoord! Ik geef je hierbij mijn persoonlijke tips… Succes! 

WAT IS HET NOORDERLICHT?

Laten we om te beginnen even stil staan bij dit bijzondere natuurverschijnsel. Want wat is het eigenlijk? Noorderlicht ontstaat door zonnewind, waarbij grote hoeveelheden geladen deeltjes het heelal in geslingerd worden. Dat klinkt saai, maar ik wil het toch nog even toelichten. Komt ie: Het magnetisch veld rond de Noord- en de Zuidpool zorgt ervoor dat de deeltjesstroom in die omgeving van de aarde wordt afgebogen en met verhoogde snelheid de atmosfeer binnendringt. De van de zon afkomstige deeltjes bevatten veel energie, die in de bovenste kilometers van de atmosfeer botsen met zuurstof- en stikstofatomen. Bij deze botsing ontstaat de kleur die wij waarnemen. Botsingen met zuurstof geven groen en geel licht, en botsingen met stikstofatomen maakt rode, violette en blauwe kleuren in de lucht. Naar mate de storm op de zon, 150 miljoen kilometer verderop, heviger is en er dus meer deeltjes uit de grote zwarte plekken op de zon wegwaaien, wordt het licht ook meer spectaculair. Het kan dan, na die lange reis, dansend, golvend en cirkelend in onze lucht verschijnen.

WAAR IS HET NOORDERLICHT?

Aangezien de zonnewind rond de poolgebieden binnenkomen is het vanzelfsprekend belangrijk om rond de poolcirkel te zijn. Dat wil zeggen dat IJsland en het noorden van Alaska en Canada perfecte plekken zijn voor het zien van het Noorderlicht. Als je een keuze hebt gemaakt tussen deze 3 bestemmingen, is het belangrijk om een plek te zoeken zonder lichtvervuiling en waar het relatief vaak onbewolkt is. Die twee factoren zijn enorm belangrijk, al dan niet cruciaal voor de beste beleving! Toch, als het licht heel sterk is, kun je zelfs in een stad als Reykjavik het noorderlicht nog zien! Maar die gok zou ik niet nemen. Verstandiger is om een tour te boeken waarbij je op zoek gaat naar dit bijzondere natuurverschijnsel. Voor de meest intense kleurenbeleving moet je echt op flink donkere plekken zijn, ver buiten de stad of bewoonde wereld.  


WANNEER IS HET NOORDERLICHT? 

Nu je weet dat IJsland, Alaska en Noord Canada goede plekken zijn om het Noorderlicht te zien, is het tijd om de juiste reistijd te bepalen. Het is belangrijk dat de dagen kort zijn en de zon relatief kort schijnt. Daarom is mijn advies om te reizen tussen laat september en begin april. Dat is inderdaad een behoorlijk groot deel van het jaar! Dus dat valt weer mee. Rest ons de weersomstandigheden. Wolken, mist en regen belemmeren of blokkeren het zicht op Noorderlicht. Zonde dus, maar helaas: Het weer is een niet te controleren factor. Enige manier om dat op te lossen is om je kansen op mooi weer te vergroten. Daarom adviseer ik iedereen om éxtra lang te verblijven op een Noorderlicht locatie. Maar dan nog zijn er geen keiharde garanties en blijft een reis naar het Noorderlicht een gok. Je moet op het juiste moment op de juiste plek zijn. Ik noem het dan ook vaak een ‘Norhern Ligth Hunt’.


HOE ZIE IK HET NOORDERLICHT? 

Het gaat dus om een jacht! Het zien van het noorderlicht is een jacht naar iets wat niet te voorspellen is. Dat maakt het extra spannend! Of je nu een StedenTrip Reykjavik boekt of verblijft in de Lazy Bear Lodge, een natuurlodge in de Yukon in het Noorden van Canada, het blijft een jacht. Het is dan ook belangrijk om te bepalen hoe belangrijk het zien van het noorderlicht voor jou is. Is het je reisdoel of is het een mooi extraatje? Bedenk dat goed, zodat je teleurstelling voorkomt. Zie je het als een ‘mooi meegenomen’ ervaring, dan kun je een verblijf in IJsland bijvoorbeeld goed combineren met een citytrip naar New York. Maar ga je puur voor het Noorderlicht, dan moet je echt de tijd nemen. Verblijf op een donkere locatie in een natuurlodge zoals de Aurora Lodge in de Yukon, Lazy Bear Lodge in Churchill of de prachtige ION Hotel op IJsland. Allen, door mij persoonlijk uitgezocht als HotSpots voor het zien van het Noorderlicht. Het voordeel van een verblijf in een natuurlodge is dat je de jacht vele malen makkelijker maakt dan wanneer je een enkele ‘avondexcursie’ doet! Zodra er een teken van het Noorderlicht is, zal de receptie je, op verzoek, wakker maken.


Heb je wat minder tijd? Dan kun je prima terecht in de hoofdstad van IJsland: Reykjavik. Dit is niet alleen kort vliegen (zo’n 3 uur vanuit Nederland) maar ook nog eens een te gekke stad! Vanuit deze leuke stad bieden wij verschillende mogelijkheden aan, en ook nog eens voor ieder budget. Denk aan een bustour per luxe touringcar. Dan ga je voor nog geen 5 tientjes in zo’n 3 uur tijd op zoek naar de beste Noorderlichtlocaties buiten de stad! Heb je pech? Dan mag je gewoon de volgende dag weer mee aan boord! Door jarenlange ervaringen van goede gidsen en metingen is er in de meeste gevallen wel een ‘hotspot’ te vinden! Wil je liever wat kleinschaliger op jacht? Dan is een vergelijkbare tour mogelijk per stoere Jeep! De gids weet de beste plekjes te vinden en hoeft zich niet aan de bestaande wegen te houden! De gidsen hebben zelfs een "Aurora Radar" ingebouwd in deze Super Jeeps! Mocht dit toch allemaal niet jouw ding zijn, dan kun je ook kiezen om zelfstandig te reizen en via Doets een auto te huren en de beste Noorderlicht accommodatie te reserveren.


WAT ZIJN DE BESTE ACCOMMODATIES?

Om je verder te helpen geef ik je graag mijn favoriete accommodaties die helemaal in het teken staan van het Noorderlicht en ook nog eens heel comfortabel zijn!  Ze zijn allemaal te vinden op bijzondere locaties zodat je overdag, ook kunt genieten van de prachtige natuur. Natuurlijk boek je deze bijzondere accommodaties via Doets Reizen! Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet. Je hoeft alleen maar te kiezen, een vertrekdatum te prikken en wij regelen het allemaal voor je! Happy hunting! 

Canada:

  • Northern Lights Resort & Spa bij Whitehorse in de Yukon
  • Blackford Lake Lodge & Wilderness Resort bij Yellowknife in de Northwest Territories
  • Lazy Bear Lodge in Churchill in Manitoba (extra pluspunt: IJsberen!)

Alaska:

  • Aurora Borealis Lodge bij Fairbanks in Alaska
  • Iniakuk Lake Wilderness Lodge bij Fairbanks in Alaska
  • Alyeska Resort bij Anchorage in Alaska


IJsland:

  • ION Luxury Adventure Hotel bij Reykjavik in IJsland
  • Hotel Rangá bij Reykjavik in IJsland


Gerelateerde reizen