Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Totempalen en hormoonvrije hamburgers

2 september 2015 door Melvin Malepaard

Bart Kouwenberg ging voor Doets Reizen en de Telegraaf Reiskrant op reis naar Canada. Om precies te zijn bezocht hij Vancouver, Whistler en Victoria in British Colombia, Canada. Ooit het gebied van de Cowichan, Squamish en de Lil’wat. Indianenstammen die volstrekt begrijpelijk deze streek uitkozen om hun wigwams op te slaan. Om de magie van de hier verpletterende natuur in al zijn grootheid te kunnen ervaren.

Vele totempalen staan op diverse plekken her en der verspreid in deze streek als stille getuigen en als eerbetoon aan de oorspronkelijke bewoners van dit land.  Dat de indianen hun geboortegrond “moeder aarde” noemden en diep respect hadden voor de natuur is bij het zien van deze omgeving niet meer dan logisch. Het land is namelijk van een belachelijke schoonheid en ondanks dat ik kleurenblind ben, en niet zo’n klein beetje ook, heb ik het geluk gehad een verpletterend kleurenpalet op mijn netvlies te mogen vangen. Wat een land is dit zeg.

Stanley Park - Vancouver - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Want je hebt blauw en blauw. Maar in  Vancouver en Whistler is blauw toch nog net even anders. De kleuren knallen namelijk naar binnen. Alsof je hallucinerende drugs gebruikt hebt.  Met één groot verschil. Dit is echt. Geen drugs, geen hallucinatie. Intense kleuren, puur natuur; een cadeautje van deze zelfde moeder aarde.  Daar hoefden ook de Squamish of Cowhichan geen vredespijp voor te roken om dit te kunnen aanschouwen.

Garibaldi Lake - Whistler - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Respect voor de natuur            

En net als de indianen realiseren ook de huidige inwoners van British Colombia dat ze de natuur en het land waarin ze leven moeten koesteren en met respect moeten behandelen. Op werkelijk alle manieren wordt je hier als toerist op een prettige manier mee geconfronteerd. Van de verschillende prullenbakken op de hotelkamer in het hippe Listel Hotel in Vancouver tot aan de ongekookte spaghettistengels van het koffiebarretje Mogul in Whistler, bedoeld om in je bakkie koffie te roeren in plaats van de hier gebruikelijke houten staafjes. Zelfs de kledingzaak doet mee; voor ieder verkocht item wordt een boom terug geplant . En ook de marinebioloog waarmee je orka’s gaat bewonderen vraagt aandacht voor bescherming van de walvis en blijft tijdens de trip op respectvolle afstand van deze mooie schepsels der natuur.                       

Het lijkt of iedereen in deze streek bezig is bomen te sparen en een koe voordat ze de bakplaat op gaat een normaal leven te geven. Want de hormoonvrije hamburgers zijn eerder regel dan uitzondering in Vancouver en omgeving.  Onderaan de berg in Whistler verkopen ze trouwens belachelijk lekkere van deze wereldberoemde dingen.

Green thinking 2.0

De gezondheid- en sportfreak kan sowieso zijn geluk niet op in deze streek van Canada want naast de hormoonvrije hamburgers zijn er vele smoothiebarren, juice-tentjes, superfood in de supermarkten en fairtrade koffiezaken. Jugo Juice spant de kroon; een smoothiebar waarin de chiazaadjes op de bar in een grote blender klaar zijn voor vertrek en spinazieblaadjes naar hartenlust gecombineerd worden met appel, mango en stukjes gember. En voor de krachtsporters onder ons: proteineshakes staan ook op het menu. And what about de zaak met de gele M? Hard zoeken. En dat zegt heel wat op dit continent lijkt mij.

British Colombia is green thinking 2.0. en het is juist deze sfeer die je voelt en proeft als je op je gehuurde Trek door Vancouver, Stanley Park en over Sunset Boulevard crossed; van Granville Island tot China Town. Van s’morgens vroeg tot laat in de middag zit ik met een smile van oor tot oor op mijn bike. Zo zou fietsen in de hemel kunnen zijn, beeld ik me in. In Whistler overvalt je hetzelfde gevoel als je met je rugzak de langste gondel van de wereld instapt om op voormalige Olympische skipistes een hike te maken of met een BMX crossfiets naar beneden te suizen. Met als ultiem toetje The Scandinace Spa in Whistler. Na een dag knallen in de bergen een saunaatje met hottubs pakken  in een oase van planten, bloemen en een kabbelend beekje midden in het Canadese woud. Zen in het kwadraat.

Hiken Whistler - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Outdoor-vakantiepark

British Columbia is één groot outdoor-vakantiepark. In één woord: BAM! Als reiziger kom je ogen, oren en tijd te kort om het gebied rondom Vancouver, Whistler en Victoria goed in je op te nemen.  Los van de uitgestrektheid van het gebied, alleen Vancouver Island is al net zo groot als Nederland,  is er zo ontzettend veel te doen dat je heel duidelijk keuzes moet maken wát je wilt gaan doen en wáár je die dag je focus op wilt leggen. Cultuur, natuur of outdoor-sporten? Of liever toch meer richten op kunst en een museumbezoek?  De combinaties zijn eindeloos. Het opnoemen “what to do” is dan ook onbegonnen werk. Koop de Lonely en go.

Al is er één ding wat absoluut niet op ieders lijstje mag ontbreken: orka’s spotten rondom Victoria, Vancouver Island. Want daar waar op het vasteland vooral de ogen betoverd zijn geweest door de overweldigende natuur, zijn het hier op zee juist de oren die je kippenvel doen bezorgen. Veroorzaakt door het magische en oorverdovende geluid van deze uitademende- en waterspuitende giganten van de  oceaan. Met een brok in mijn keel realiseer ik me  hoe amazing mooi de aarde is.

Orka's spotten Victoria - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen

Bekijk hier onze rondreizen door West Candad

Anderen bekeken ook