Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Beleef de winter in Jasper National Park

24 juli 2019 door Melvin Malepaard

Jarenlang is Oostenrijk (om maar een Europese bestemming te noemen) een vaste wintersportstek voor wintersportliefhebbers. Maar zo langzamerhand vinden steeds meer mensen dit een beetje saai worden. Steeds dezelfde riedel, altijd maar weer skiën, wachten in een rij voor een skilift stoeltje en vervolgens in de avond bruisende après-ski feestjes bezoeken.  Meer variatie, nieuwe indrukken en vooral een meer diversiteit in activiteiten is populair tegenwoordig. Sinds een aantal jaar ontdekken steeds meer wintersportliefhebbers de Canadese Rocky Mountains. Na het lezen van deze blog ben jij verkocht.... echt waar! 

Wintersport - Canada - Doets Reizen

Wintersport in Canada

Jasper National Park in Canada is een indrukwekkend Nationaal Park ten noorden van de Icefields Parkway. Verspreid over 11.000 vierkante kilometer vind je er woeste rivieren, ruige bergen met gletsjers en sneeuw, canyons en prachtige meren. Behalve skiën en snowboarden kun je er dus ook nog heel veel andere bucketlist-activiteiten ondernemen. ,,We zijn geland in Edmonton, waar we eerst een nachtje hebben geslapen,” vertelt Sjanneke. ,,De volgende dag zijn we op ons gemak naar Jasper gereden, wat een fantastische ervaring bleek te zijn. Het weidse landschap, de ongerepte natuur, de Rocky Mountains die voor je opdoemen. Dat was al een beleving op zich.”

Wintersport - Canada - Doets Reizen

Diezelfde dag stond er ook een heuse ‘icewalk’ op het programma op de bevroren Maligne Canyon. De canyon is door de jaren gevormd door het stromende water van de rivier en staat bekend als een van de mooiste en interessantste in de Canadian Rockies, iets wat Ans uit eigen ervaring kan bevestigen. ,,Onderweg naar de Maligne River kwamen we allerlei bevroren watervallen tegen,” vertelt ze. ,,Je kon op sommige plaatsen zelfs onder het ijs van de rivier kijken. De kleuren van de ijsformaties varieerden van helblauw tot prachtige tinten groen, afhankelijk van hoe het licht erin viel. Wij vonden het een bijzondere, bijna sprookjesachtige wandeling.”

Perfecte poedersneeuw

,,Het skigebied Marmot Basin bestaat uit veel verschillende soorten pistes, dus er is voor elk niveau wat wils. De pistes zijn heel ruim en breed, lekker divers en ontzettend rustig. Je komt bij een skiliftje aan en af en toe heb je één of twee mensen voor je, maar meestal kun je meteen doorlopen. Wat ons opviel, was dat de mensen overal zo ontzettend vriendelijk waren. Of je nu bij de lift aankomt of in een restaurantje binnenloopt, iedereen is aardig en vrolijk. Dat is in andere skigebieden op de wereld wel eens anders.”

Doordat er in Jasper National Park bijna geen gebruik wordt gemaakt van sneeuwmachines, is de sneeuw waarop je skiet of snowboard de ‘real thing’. En dat merk je! ,,Het was de droogste poedersneeuw die we ooit hebben meegemaakt,” zegt Sjanneke. “Dat was dus heerlijk skiën voor ons. En tussendoor lekker lunchen en na afloop aan de après-ski, want er zijn genoeg gezellige restaurantjes waar je wat kunt eten of drinken. Proef vooral een keertje van de speciaalbiertjes die in Jasper zelf worden gebrouwen. Heerlijk! En bestel tijdens de lunch een pretzel gevuld met warm vlees en brie. Dat is een lokaal gerecht waar wij erg van hebben genoten.”

De hele beleving is volgens Sjanneke compleet anders dan in Oostenrijk. ,,Dat is zo massaal en toeristisch. Overal waar je komt, zijn er rijen en zie je groepen mensen om je heen. In Jasper is het rust en puur natuur. Je voelt je bijna een pionier in het gebied, alsof jij de eerste bent die het ontdekt. Ik weet nog dat we tijdens het skiën op een gegeven moment ineens een stromend riviertje tegenkwamen. Door het grote temperatuurverschil kookte en borrelde het rivierwater. Dat was zo’n uniek gezicht, zoiets tref je nergens anders. Ook leuk: je komt op de meest onverwachte momenten allerlei dieren tegen: Elk, Moose, Whitetail Deer, Mountain Sheep.”

Op de hondenslede

Met z’n rust, ruimte en ruigheid heeft Jasper op ski- en snowboardgebied alles te bieden wat je in Europa niet vindt. Maar je doet jezelf tekort als je het houdt bij alleen skiën en snowboarden, want er is in Jasper National Park nog zo veel meer te doen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Bubbles Tour, waarbij je per helikopter over bevroren meren en watervallen vliegt en de bijzondere bubbels in het bevroren Abraham Lake bezoekt? Of misschien wil je liever ijsklimmen? Een gecertificeerde gids leert je de basisprincipes van het ijsklimmen op een bevroren waterval, met de prachtige Maligne Valley om je heen. Het kan in Jasper National Park allemaal!

Wintersport - Canada - Doets Reizen

Wintersport - Canada - Doets Reizen

,,Op ons verlanglijstje stond onder meer een hondensledetocht, wat in het echt nog veel mooier bleek te zijn dan we hadden durven hopen,” zegt Sjanneke. ,,De tocht vond plaats in Valemount, zo’n anderhalf uur buiten Jasper. Eerst kregen we als groep een uitleg over hoe je de slee moet besturen. Vervolgens gingen we met z’n tweetjes op een slee: de een zat in het bakje voorop, de ander stond achterop te mennen. Het was fantastisch om op die manier zo’n twintig kilometer dwars door de geweldige natuur van de Rocky Mountains te rijden, met onderweg de mogelijkheid tot een warme lunch die wordt bereid op een kampvuurtje.”

Wintersport - Canada - Doets Reizen

Om alles te zien en doen wat in Jasper National Park te beleven is, moet Sjanneke beslist nog een keertje terug. ,,Het gebied heeft ons hart absoluut gestolen,” vertelt Sjanneke, die tot op het allerlaatste moment volop van haar reis heeft genoten. ,,Er zijn verschillende routes naar Edmonton, dus op de terugweg hebben we een andere weg gekozen. Dat bleek wederom een geweldige ervaring. We hadden onderweg de mooiste uitzichten en reden dwars door allerlei kleine, verlaten gehuchten. Een soort niemandsland, met uit het niets ineens een schattig koffietentje of restaurantje. Ja, we komen beslist nog eens terug naar Jasper.”

Meer informatie over wintersport in Canada? Bezoek onze speciale Sneeuwzekerdeal pagina met fantastische reisaanbiedingen. 

Wintersport - Canada - Doets Reizen

Gerelateerde reizen