Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Tibet is de meest magische plek in Azië. De wereldberoemde Mount Everest in het Himalayagebergte trekt zowel bewonderaars als waaghalzen die de gevaarlijke klim aandurven. Het autonome Tibet heeft de bijnaam Dak van de Wereld niet voor niets: het grootste deel van het land begeeft zich boven 4000 meter hoogte. Naast de majestueuze uitzichten op reusachtige bergen bieden tempels, kloosters en het contact met de vreedzame bevolking je een once in a lifetime experience…

Imposante gebedsruimtes

Hoofdstad Lhasa is het spirituele centrum en kloppende hart van Tibet. Het is een van de weinige plekken in Tibet waar je, zonder gids, lekker op je gemak kunt ronddwalen. Grijp die kans en ontdek de eeuwenoude straten, de Jokhangtempel (de belangrijkste bestemming voor de Tibetaanse bedevaart) en het levendige Barkhorplein. Bekijk de vroegere residentie van de Dalai Lama, de geestelijk leider van de Tibetanen die nu in ballingschap in India leeft. Dit Potala-paleis heeft bijzondere beelden en imposante gebedsruimtes en kapellen.

Geluk en voorspoed

Het geloof staat centraal bij de vredelievende Tibetanen. Tempels en heiligdommen hebben ze in overvloed. Zoals het machtige Tashilhunpo-klooster dat in 1447 gebouwd werd in Shigatse, een stad in het zuiden van Tibet. Het klooster staat op een heuvel midden in het centrum. Tashilhunpo betekent “alle geluk en voorspoed worden hier verzameld”. Het klooster is een van de belangrijkste bestemmingen voor boeddhistische pelgrims.

Overnacht in een nomadentent

Op 5150 meter hoogte heb je vanaf Mount Everest Base Camp een fenomenaal uitzicht over hoge bergtoppen. Je kunt er ook geweldige wandelingen maken. Als toerist mag je het officiële kamp van de echte klimmers niet bezoeken maar het uitzicht of een overnachting in een traditionele nomadentent is een bezoek aan het Base Camp zeker waard. Ook Mount Kailash is een bezienswaardigheid. Het is de heilige berg van Azië, die door boeddhisten en hindoes aanbeden wordt. De piramidevormige berg is de oerbron van de vier grootste rivieren van Azië.

Driemaal nee zeggen

Een spirituele omgeving als Tibet vraagt om respect en begrip van (buitenlandse) bezoekers. Wanneer je je op heilige grond bevindt, wordt verwacht dat je je respectvol gedraagt. Blijf links lopen, met de klok mee. Dit is erg belangrijk aangezien het heiligdom zich altijd aan de rechterhand moet bevinden, uit respect voor de goden. Trek je schoenen uit als je binnen een tempel of ander heiligdom treedt en richt nooit de voetzolen naar de Boeddha. Voeten worden als onrein gezien. En mocht je een Tibetaan iets willen geven, houd er rekening mee dat hij standaard driemaal ‘nee’ zegt. Pas na driemaal ‘nee’ antwoorden zullen Tibetanen een geschenk van je aannemen.

Ruige wintermaanden

De beste periode voor een rondreis door Tibet is tussen april en oktober. Het hoogseizoen loopt van mei tot september, wanneer het klimaat het meest gunstig is voor transport, hiken en klimmen. Ben je avontuurlijk en wil je Tibet eens van de ruige kant zien? Ga er dan tijdens de wintermaanden heen. Vraag Doets Reizen om meer informatie. 

Bestemmingen in Tibet

Reis naar Tibet

Logo Doets Reizen China

Tibet