Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Deze stad in het oosten van Frankrijk is ongeveer 2000 jaar geleden ontstaan. Lyon was ooit de hoofdstad van het Romeinse Gallië. De stad is gelegen aan de kruising van twee rivieren, de Rhône en de Saône, en is dankzij de gebroeders Lumière voor eeuwig verbonden met de vroegste dagen van de filmkunst en de bioscoop. Lyon kent door haar verleden een rijke geschiedenis, veel evenementen en gezellige wijken. De historische binnenstad staat op de lijst van UNESCO.

Ongekende waaier aan musea

Lyon heeft waanzinnig veel te bieden op gebied van musea. We beginnen bij het museum voor Beeldende Kunst (musée des Beaux-Arts) en het museum voor Stoffen en Decoratieve Kunst (musée des Tissus et des arts décoratifs). In dit laatste museum is niet voor niets de grootste stoffencollectie ter wereld te bezichtigen: ooit was Lyon een belangrijk kruispunt in de zijdehandel. Verder zijn er het museum voor eigentijdse kunst (musée d'Art Contemporain), het marionettenmuseum (musée des Arts de la Marionnette) en het "Miniature et Cinéma", een museum waar piepkleine filmsets te zien zijn, die gebruikt zijn voor speciale effecten. Daarnaast is het Instituut Lumière een bijna ‘must’, niet alleen voor liefhebber van de Franse filmkunst, maar ook als plek waar ieder jaar, in december, het Fête des Lumières wordt gevierd. En tenslotte mogen het museum Gallo Romaine, over de Gallisch-Romeinse beschaving, en het schitterend gelegen, hypermoderne Musee de Confluences, gewijd aan de wetenschap, in dit overzicht niet ontbreken.

Salade Lyonnaise en meer…

Typische streekgerechten uit Lyon zijn quenelles, salade lyonnaise, tablier de sapeur (pens) en cervelle de canut (smeerkaas). Wie van lekker eten houdt is in deze stad aan het juiste adres. In Lyon vind je ook “bouchons”, dit zijn traditionele eethuizen. Je kunt ook heel gemakkelijk een wijngaard van de Côtes du Rhône bezoeken of een rondleiding ervaren.

Schitterend ruiterstandbeeld

Bezoek ook Place Bellecour; dit om het ruiterstandbeeld van Lodewijk XIV te bewonderen voordat je de rivier de Saône oversteekt, richting de berg Fourvière die je al in de verte kunt zien. Op de top van de berg zie je meteen het gouden beeld van de Maagd Maria, die de stad overziet sinds 8 december 1852. Deze Maagd Maria is zelfs de reden dat de lokale bevolking het eerder genoemde Fête des Lumières viert. En voor voetballiefhebbers is er het indrukwekkende Parc Olympique Lyonnais om je hart aan op te halen.

Reizen naar Lyon