Bosbranden Jasper Meer info

Letterlijk betekent Agder ‘het land dat in de zee steekt’, dus je raadt het al: een groot deel van deze gevarieerde provincie ligt aan de kust. De Noorse Rivièra, zo wordt de streek in de volksmond ook wel genoemd, omdat het hier het hele jaar door heerlijk vakantievieren is. Op de afgelegen rotsstrandjes, aan de door fjorden omgeven kust of verderop in het binnenland, in het bergachtige achterland met heidelandschappen en bossen.

Ga op vakantie zoals de Noren dat doen

Komt de naam Agder je bekend voor, maar rinkelt er niet meteen een belletje? Kan kloppen, want de provincie bestaat nog niet zo lang. Tot begin 2020 waren het twee delen, Vest-Agder en Aust-Agder, die in samengesmolten toestand Agder zijn gedoopt. De zuidoostkant, beter bekend als Aust-Agder, heeft de meeste zonneschijn van Noorwegen en is een populaire vakantiebestemming voor de Noren. De zuidwestkust, ook wel Vest-Agder genoemd, is rauwer, met een rotsachtige kust en voorbij het zuidelijkste punt volop fjorden.

Zoek de culturele, historische en architectonische schatten

Verspreid langs de kust van Agder vergaap je je tijdens je vakantie aan de ene na de andere culturele, historische of architectonische schat. Bewonder de tientallen schereneilandjes, slenter rond in de charmante haventjes en lunch in vissersdorpjes met de kenmerkende witte houten huisjes. Absolute eyecatcher tijdens je trip is het autovrije Lyngør, dat een paar jaar terug tot ‘best geconserveerde dorp van Europa’ werd uitgeroepen. Heb je zin in rust, ruimte en stilte, dan roept het binnenland je. Het is hier zo uitgestrekt en dunbevolkt dat je vaak urenlang niemand tegenkomt.

Net zo rustig en relaxt als z’n inwoners

De kuststrook van Agder is zowel in de winter als de zomer een heerlijke bestemming, want de vele inhammen beschermen het gebied tegen al te ruig en guur weer. In de zomer schommelt de temperatuur in deze streek rond de 18 graden Celsius, in de winter rond de 2 graden Celsius. In het binnenland kan het af en toe vriezen en sneeuwen. 

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Agder gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Noorwegen

Agder