Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Als je Telemark zou moeten vergelijken met een dier, dan werd dat zonder twijfel een kameleon. Net als je denkt dat je de Zuid-Noorse provincie hebt weten te doorgronden, ontdek je een nieuwe kant. Reis je met de auto of de fiets door het land, dan verandert het landschap terwijl je ernaar kijkt, met op elke plek eindeloze mogelijkheden. Of je nu wilt eilandhoppen, een hoogvlakte ontdekken, langs de kust wandelen, aan het strand liggen of door een kanaal roeien, het kan in Telemark allemaal.

Eén bestemming, duizend mogelijkheden

De voormalige provincie Telemark, die tegenwoordig met Vestfold is samengevoegd tot Vestfold og Telemark, ligt ingeklemd tussen de bekende steden Oslo, Stavanger, Bergen, Vradal en Kristiansand. De regio is wereldwijd bekend vanwege de ongerepte, diverse natuur. Van besneeuwde valleien en bevroren watervallen tot de woeste kust en eindeloze pistes. Je vindt hier alles voor de ultieme wintersportervaring. Zoals de locals het graag mogen zeggen: ‘Eén bestemming, duizend mogelijkheden’.

Half the speed, twice the fun

Het unieke aan Telemark is dat het niet alleen een geweldig skigebied is, het is ook de plek waar de populaire skitechniek telemarken is geboren. Het was de Noorse boer Sondre Norheim uit Telemark die bedacht dat het misschien wel een uitkomst zou zijn, skiën met de hak los van je schoen. Volgens de overleving is dit de oudste skitechniek op aarde, en het ziet er nog eens spectaculair uit ook. De snelheid ligt in het begin lager dan bij alpineskiën, omdat het best een uitdaging is om het onder de knie te krijgen. De slogan van telemarkers is niet voor niets: ‘Half the speed, twice the fun’.

Er ligt net zoveel sneeuw als in de Alpen

Je kunt de bergen in Telemark niet vergelijken met de Alpen, maar er ligt in de winter net zoveel sneeuw. En dat pak sneeuw blijft vaak tot in mei liggen. De hemel is vaak helderblauw, met een lekker zonnetje, dus vergeet je zonnebrand niet. Bezoek je Telemark in de zomer, dan is het gemiddeld een aangename 20 graden Celsius.

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Telemark gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Noorwegen

Telemark