Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Na een trektocht van twee jaar kwam de Italiaanse pater Francesco Negri in de winter van 1664 aan bij de Noordkaap. Honderd jaar daarvoor was er al eens melding gemaakt van dit grillige, ruige en lege plateau in de Noordelijke IJszee, maar niet eerder had een reiziger het plan opgevat om de steile kliffen met een bezoek te vereren. Toen Negri zijn bestemming eindelijk had bereikt, schreef hij in een brief naar het huisfront dat ‘hier de wereld eindigt, en ook zijn nieuwsgierigheid’: ‘Ik kan tevreden terug naar huis’. Wedden dat jij hetzelfde zult zeggen als je het avontuur bent aangegaan?

De aantrekkingskracht is gigantisch

Het noordelijkste puntje van het vasteland van Europa heeft sinds het bezoek van Francesco Negri een enorme aantrekkingskracht op mensen met een avontuurlijke inborst. In vroegere jaren kon je de reis alleen maar maken met een roeiboot naar een steil klif, waarna je via een bijna loodrecht pad dik driehonderd meter omhoog moest klauteren. Dat is nu een stuk makkelijker, dankzij een tunnel. Maar het gevoel van avontuur is er niet minder om geworden, want op het plateau van de Noordkaap staan en uitkijken over de Barentszzee is nog steeds dezelfde adembenemende ervaring als honderden jaren geleden.

Alles wat een beetje eng is, kun je hier doen

Het Noordkaapplateau is dé must-see, maar dat wil niet zeggen dat je daarna uitgekeken bent. Sterker nog: dan begint het avontuur pas!  In de wildernis rondom de Noordkaap kun je kajakken in de middernachtzon, een vogelklif bezoeken met honderden papegaaiduikers, oude gletsjers beklimmen, naar het noordelijkste punt van Magerøya hiken, op koningskrab vissen, zwemmen in bevroren fjorden en parachutespringen in de bergen. In de winter komen daar nog een paar extra activiteiten bij, want ijsvissen, een tocht maken of sneeuwschoenwandelen en rijden met een quad, dat kan hier ook!

Je thermobroek hoeft in de zomer niet mee

De laagste temperatuur die ooit op de Noordkaap is gemeten, is -51 graden Celsius. Maar voordat je nu meteen je thermobroek gaat opzoeken, in de winter is er ook weleens 32 graden Celsius geklokt. Ofwel: het kan vriezen en het kan dooien, maar meestal zit het daar ergens tussenin. In de wintermaanden is het gemiddeld zo’n -10 graden Celsius overdag, in de winter variëren de temperaturen tussen 5 en 15 graden Celsius. 

Reizen in de buurt van De Noordkaap

Logo Doets Reizen Noorwegen

De Noordkaap