Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Gävleborgs län, een provincie dat bol staat van archeologische vondsten uit de tijd van de Vikingen waarbij je nog steeds een bezoek kunt brengen aan graven en nederzettingen uit die tijd. Anderzijds is de provincie bijzonder waterrijk met tal van eilandjes, uitgestrekte bossen en een indrukwekkend vogelrijk in het nationale park Färnebofjärden.

IJzerwinning
De provincie Gävleborgs län ligt in het Noord- Zweedse landsdeel Norrland en omvat Gästrikland en Hälsingland. De provincie staat vooral bekend om de winning van ijzer wat terug is te zien in de mijnen, statige huizen en oude staalfabrieken. Ook komt dit gebied voor in de top 10 van de beste viswateren van Zweden. De Dalälven rivier kent afwisselende stroomversnellingen en talrijke heldere meren. Visliefhebbers kunnen hier 30 verschillende vissoorten vinden waar onder zalm, zeeforel en snoek.

Op een onbewoond eiland
In één van deze meren ligt het eiland Djupsundsholmarna waar een unieke accommodatie op gevestigd is. Kabin Sweden laat je kennismaken met een detox midden in de natuur op je privé eiland, waar je 48 uur kunt genieten van oorverdovende stiltes, zwemmen en kayakken op het meer en heerlijk kunt ontspannen in de hottub terwijl de stralende sterrenhemel boven je hangt. Het zal lastig worden om na die 48 uur gedag te zeggen, het liefste boek je een enkeltje!

Cultureel aanbod in Gävle

Gävle is de hoofdstad van de provincie en ligt ongeveer 180 kilometer ten noorden van Stockholm en op 80 KM van Uppsala. Gävle kent een rijk cultureel aanbod en staat bekend om het philharmonisch orkest en heeft het grootste spoorwegmuseum van Zweden. Daarnaast is het ook een echte studentenstad, waar jaarlijks vele internationale studenten naar toe trekken om aan de Högskolan I Gävle te studeren.

Fun fact - Elk jaar wordt er, op de eerste adventszondag een reusachtige Gävle geit op het plein geplaatst. Een jaarlijkse viering waar veel inwoners op af komen en de start van de decembermaand vieren met hapjes en drankjes. Deze traditie begon in 1966, toen het idee ontstond om een reusachtige versie van de traditionele Zweedse kerststogeit te ontwerpen. Het doel was om klanten te trekken naar de winkels en restaurants in het zuidelijke deel van de stad. Vandaag de dag is de geit wereldberoemd met een eigen Instagram account en wordt hij zelfs bewaakt. Het doel is dat de geit tot Nieuwjaar blijft staan, maar het noodlot slaat zo nu en dan eerder toe als hij door vandalen in de brand wordt gestoken. Deze bijzondere traditie kun je ook thuis creëren, IKEA verkoopt een kleine versie van de Gävle geit!Bestemming in Gävleborgs län

Doets Reizen advies

Wij hebben op dit moment op onze website geen reizen die naar Gävleborgs län gaan.

Neem contact met ons op voor meer reismogelijkheden of een volledig op maat gemaakte reis.

Logo Doets Reizen Zweden

Gävleborgs län