Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Jezelf een kasteeldame of landheer wanen, dat is niet moeilijk in de Zweedse provincie Sörmland. Het ligt op een steenworp afstand van Stockholm, waarmee het voor de adel een perfecte uitvalsbasis was om bij te komen van de stadse drukte. Dat zie je overal om je heen, want het is in deze streek een en al landhuizen en kastelen wat de klok slaat, elk met hun eigen kleurrijke geschiedenis. Een ideale combinatie met een citytrip naar Stockholm. Ga je mee?

Watersporters komen volop aan hun trekken

Om verwarring te voorkomen: met Sörmland wordt hetzelfde gebied bedoeld als met Södermanland. Het ligt in het oosten van Svealand en is heerlijk groen, wat het een geweldige plek maakt voor mooie wandeltochten op een van de vele aangelegde routes, zoals de populaire 900 kilometer lange trail Sörmlandsleden. Watersporters komen hier ook volop aan hun trekken, op de Oostzee of een van de vele prachtige meren, waar je geweldig kunt raften, zeilen en vissen. Ontspannen een boekje lezen met een fantastisch uitzicht? Dat kan natuurlijk ook.

Dwaal rond in een lang vervlogen verleden

Wil je cultuur snuiven of lekker shoppen, dan is de hoofdstad van Sörmland een must-go. Nyköping is een van de oudste steden van Zweden, met een prachtig oud stadhuis, de fotogenieke St. Niklaskerk, de kenmerkende rode Zweedse huisjes en een authentieke haven. Wil je nog wat langer in de sfeer van toen blijven? Neem een kijkje in de goed bewaarde kamers van Gripsholm Slott, dwaal door de barokke kasteeltuinen van Eric’s Castle en vergaap je aan de Victoriaanse luxe in Tullgarns Slott.

Fris briesje vanaf de Oostzee

Sörmland heeft een gematigd zeeklimaat. De winters zijn warm met volop zon, de lentes stralend, de herfst meestal zacht en de winters mild. Wordt het toch een keertje goed heet, dan is er altijd een fris briesje vanaf de Oostzee.

Bestemming in Sörmland

Reizen naar Sörmland

Logo Doets Reizen Zweden

Sörmland