Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Van wonen in Zweden naar Product Manager Zweden

15 december 2020 door Anouk Gortzak

Na mijn HAVO studie besloot ik de toerisme kant op te gaan, zoals we het zo mooi kunnen benoemen. Reizen en het ontdekken van de wereld heeft mij altijd geïntrigeerd en wilde daarom heel graag de processen daar achter leren. Hoe ontstaan de pakketreizen, hoe wordt de inkoop geregeld, hoe kunnen we toch mooie reizen maken en een niet al te grote footprint achter laten? Allemaal vragen waar ik tijdens de studie antwoorden op kreeg. Vanaf het 3e studie jaar kwam de keuze om minors te volgen in Nederland, maar ook in het buitenland had je veel opties om je horizon te verbreden. Niet zo gek dus dat ik deze kans wilde aangrijpen om mijn minors in het buitenland te volgen. Na lang overwegen en een selectieronde kwam ik in Zweden terecht. Mijn vader zag mij liever naar Amerika vertrekken, maar ik zocht het, als 19 jarige, toch liever iets dichter bij huis. Ik was nog nooit in aanmerking gekomen met Zweden en had al helemaal niet gehoord van Gävle, maar door het enthousiasme van mijn docent besloot ik deze keuze te maken. Gävle ligt zo ongeveer 2 uur boven Stockholm en is een echte studentenstad.

Zweedse zenheid & Lagom

Mijn Zweedse avontuur begon in augustus 2011, waar ik voor 6 maanden in Gävle ging wonen om aan de hogeschool diverse vakken te volgen. Van project management tot het leren van de Zweedse taal en mooie case studies uitwerken voor Brand Management. Een geweldige periode brak aan waar ik veel mocht leren over de Zweedse cultuur. De Zweden zijn wat terughoudend, maar zodra ze je leren kennen kom je veel over hen te weten. Eén van de mooiste aspecten van de Zweden vind ik de Fika’s, een zeer belangrijk element in het dagelijkse leven, die gedurende de dag een aantal keer voorbij komt. Je kunt het zien als onze koffiebreak, alleen is het tijdens een fika uit den boze om over werk te beginnen. Fika’s zijn er om te socializen, digitaal te detoxen en onder het genot van een goede kop koffie en een kanelbullar de dag te bespreken. Je merkt echt dat de Zweden Zen zijn, met beide benen op de grond en relaxt in het leven staan. Zij hebben daar een uitspraak voor: LAGOM – niet te veel, niet te weinig maar precies goed. Een lijfspreuk die ik graag toepas!

Mooie reizen en het vinden van de liefde

Naast de nodige studie uren, werd al snel duidelijk dat er vanuit college genoeg ruimte werd gegeven om het land te ontdekken. De omgeving van Stockholm en Gävle heb ik kunnen ontdekken en met een internationaal gezelschap merkten we al snel dat ook verdere weekend trips naar bijvoorbeeld Riga gemakkelijk gepland werden. Stockholm is elke keer weer een feest. Als ik de stad bezoek, inmiddels al een keer of 8, ontdek ik weer nieuwe plekken. Stockholm ligt op een archipel en elke wijk ligt weer op een ander eiland met een eigen karakter. Toen ik thuis verkondigde dat ik een studie in het buitenland zou volgen, kreeg mijn moeder al de “all you need is love” vlekken in haar nek. Want zeg nou zelf, elk jaar weer zie je de liefdesverhalen voorbij komen van studenten die tijdens een studie in het buitenland verliefd worden en met kerst niet samen kunnen zijn. Als nuchtere Hollander heb ik bij afscheid nemen plechtig beloofd dat mij dat niet zou overkomen. Niets bleek minder waar te zijn. Halverwege de reis en mijn blogs over mijn verblijf zagen mijn ouders telkens een bepaalde naam voorbij komen. Dat je veel (internationale) mensen ontmoet staat buiten kijf en wat maakt het nog leuker dat je uiteindelijk je geliefde daar ontmoet. Gelukkig voor mijn thuisfront was het een Nederlandse jongen die ook nog eens in de buurt woonde. De eerste keer dat ik hem zag, dacht ik dat hij Zweeds was! En ik ben niet de enige die dat denkt. Als we op reis zijn en een roadtrip maken voor het geliefde Zweden wordt hij vaak in het Zweeds aangesproken. Het mooiste is dat we allebei ons hart hebben verloren aan het land en elkaar.

Anouk Gortzak in Zweden - Doets Reizen - Vakantie Zweden - Toerisme

Van toffe evenementen naar prachtige reizen

Na mijn studie ben ik de evenementen wereld ingerold waar ik ruim 7 jaar met veel plezier heb gewerkt. Het uitwerken van toffe projecten waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten, het zien van die speciale emotie van bruidsparen en de blije gezichten van de opdrachtgever, zijn punten waar ik het plezier van mijn werk uithaal. Toch begonnen de reiskriebels meer en meer toe te nemen, waardoor ik besloot mijn horizon te verbreden. Logischerwijs zou je denken dat ik met man en macht zou zoeken naar een bedrijf waar mijn liefde voor Zweden tot zijn recht zou komen. Niets is minder waar. Mijn Amerika en Canada interesse was zo groot dat ik besloot om te solliciteren bij Doets Reizen. Daar kreeg ik het geluk en vertrouwen dat ik als product manager voor Amerika aan de slag mocht.

Nieuwe visie en bestemmingen

Dat er niet alleen maar negatieve punten uit de Corona tijd komen, is voor mij wel bewezen. Een gekoesterde droom werd werkelijkheid toen wij aan het begin van de Corona tijd met het Product Management team nieuwe ideeën en bestemmingen bespraken. Ik kon het niet laten om het Scandinavië balletje op te gooien. Een bestemming die bij de collega’s in goede aarde viel. Ik had nooit kunnen denken dat ik 9 jaar na mijn Zweden avontuur een nieuw avontuur mag aan gaan en reizen mag ontwikkelen naar het prachtige Scandinavië. Het voelt haast of de cirkel zo rond is! Nu ik al die mooie reizen mag uitwerken merk ik dat ik nog lang niet alle bijzondere plekken van Zweden heb gezien, dus de bucketlist wordt steeds langer. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook