Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Luxe boomhut in het Zweedse oerbos

7 oktober 2020 door Elske Doets

Elske Doets bezoekt het bijzondere Treehotel in Zweden

Verblijven in een boomhut is een kinderdroom die voor mij waarheid is geworden. Als kind was ik al gek op hutten bouwen, het liefst ver weg, buiten de bebouwde kom. Een boomhut in een afgelegen, Zweeds oerbos was voor mij dan ook de overtreffende trap van avontuur, en van alle romantische gevoelens die ik op hutten projecteer. Mijn boomhut in het Zweedse oerbos, die in een levende boom hing, leek aanvankelijk nogal primitief. Geen leidingen, geen stromend water en dus ook geen riool. Mijn eerste reactie? ‘Hè nee, ik wil luxe…’

Dat veranderde echter snel!

Want mijn boomhut, één van de zeven boomhutten van het Treehotel, bleek een soort futuristisch mirakel! Best comfortabel, ook. Het was een droom! De hut had de vorm van een spiegelbox, in het Engels aangeduid als ‘mirror cube’. Door die spiegeling en de bomen die in de spiegeling te zien waren, ‘verdween’ de hut op een surrealistische manier tussen de boomstammen van de dennenbomen. De steeds andere lichtinval gedurende de dag zorgde er bovendien voor dat ik elke keer een ander perspectief kreeg op de glazen, zwevende doos waarin ik overnachtte.

De experimentele buitenkant van de hut annex spiegelbox contrasteerde lekker met de knusheid binnen (ik houd heel erg van contrasten). Dankzij houten wandbekleding en het verborgen gepositioneerde terras gaf de hut me een fijn, intiem gevoel, heerlijk veraf van buren of pottenkijkers. Het toilet is een verhaal apart. Hoe vaak maak je mee dat je behoeften direct worden verbrand in een stijlvol vormgegeven watertank? Het leidde er niet alleen toe dat naar de wc gaan een bijzondere gebeurtenis werd, maar ook tot het inzicht dat het verbranden van je behoeften, bij nader inzien, superhandig is.

Wat de boomhutten van het Treehotel nog weer een extra dimensie gaf, was dat ze allemaal een andere vorm hebben: van vogelnest tot UFO. Daartussen bevinden zich twee privé sauna’s, die net als de hutten middenin het oerbos zijn gelegen.

Ontstaansgeschiedenis

De zeven boomhutten van het Treehotel zijn ooit geboren uit een documentaire, die is opgenomen in de eerste boomhut, ofwel een ‘test’ boomhut. De docu heet ‘Tree lovers’ en laat zien welke bijzondere helende werking bomen op mensen kunnen hebben. Als eerbetoon aan die helende werking hebben diverse, Zweedse architecten elk een eigen, unieke boomhut ontworpen, van binnen en van buiten.

Elske Doets in Zweden - Treehotel Zweden - Treehotel Sweden - Treehotel - Vakantie Zweden - Doets Reizen

Onalledaagse maaltijden 

’s Ochtends wandel je in tien minuten door een wit berkenbos naar de hoofd lodge, waar je ontbijt en ’s avonds dineert. Dit is een historisch, houten gebouw dat ooit diende als bejaardentehuis in de jaren ‘30 van de vorige eeuw. De nostalgie van weleer is er nog intact en je eet heerlijk van grootmoeders servies. Ook leek het mij superromantisch om een keer in het bos te dineren, zo middenin de natuur – en ook dat is mogelijk. Zo’n diner valt via de lodge te regelen. Ik vond het geweldig! Omdat het echt past bij het mystieke en zachte karakter van het Zweedse oerbos.

Elske Doets in Zweden - Treehotel Zweden - Treehotel Sweden - Treehotel - Vakantie Zweden - Doets Reizen

Mystieke omgeving

Minstens zo bijzonder is de vier uur durende wandeling met een gids. Je loopt dan naar een nationaal park, dat circa dertig minuten van de lodge af ligt. Hier ga je echt de wildernis van Lapland in. Je klimt de Korgen Mountains van circa zeshonderd meter hoogte op. Deze bergen zijn zo genoemd door de nomadische Sami, de oorspronkelijke nomadische bevolking van dit gebied. Het betekent letterlijk ‘Mand’, omdat de bergen de vorm hebben van een mand.

Elske Doets in Zweden - Treehotel Zweden - Treehotel Sweden - Treehotel - Vakantie Zweden - Doets Reizen

Je loopt door een bos, dat met de meest prachtige mossen is bedekt. Ik was er gelukkig in de herfst, dus de blauwe en rode bessen waren in grote aantallen plukbaar. Misschien een beetje eng, maar die bessen zijn ook een gewild hapje voor beren. De zwarte beer leeft in dit nationale park, net als elanden en rendieren. Omdat de beren – ondanks dat ze er voorkomen – toch zeldzaam zijn, had ik geen verwachtingen ze te zien. De gids en ik hebben tijdens onze wandeling wel sporen van diverse wilde dieren gezien, maar geen beer. Maar dat werd ruimschoots goedgemaakt door de ultrafrisse lucht, de schilderachtige, natte mossen en de mist. Ik ervoer de wandeling als een mystiek sprookje. Aangezien ik een rijke fantasie heb, zag ik denkbeeldige trollen die zo in dit landschap zouden passen.

Tijdens een van de stops hebben we koffie gemaakt op een zelfgestookt vuurtje. De lunch kregen wij na uren wandelen ook van het vuur, bestaande uit een vis-groente-pakketje. Wil je hier zonder problemen van genieten, dan zijn wandelschoenen en een speciale waterdichte broek dringend aan te raden. 

Elske Doets in Zweden - Treehotel Zweden - Treehotel Sweden - Treehotel - Vakantie Zweden - Doets Reizen

Helende kracht

Samen met yoga-, meditatie- en hardlooptrainer Veronica heb ik me de volgende dag drie uur verder ondergedompeld in de natuur. We hebben er gesport, gemediteerd en aan yoga gedaan. Veronica concentreerde zich heel erg op houden van jezelf, iets dat Zweden best lastig vinden, zo leerde ik later. Zweden zijn ingetogen, rustig; een gezonde portie eigenliefde kan hen helpen losser te worden.

Alle elementen bij elkaar – de natuur, het wandelen, het mediteren, de picknicks, de sauna – maakten mij als persoon, merkte ik, een stuk zachter. Alsof uit het diepste van Lapland een helende kracht je omgeeft. Een bijzondere ervaring!

Elske Doets in Zweden - Treehotel Zweden - Treehotel Sweden - Treehotel - Vakantie Zweden - Doets Reizen


Slow travel per trein

Omdat wij een bijzondere, eenmalige ervaring het allerbelangrijkste vinden – bij Doets noemen we dat nu ‘het diepe reizen’-  gaan we voor #slowtravel, en reis je van en naar noord Zweden per nachttrein. Een fascinerende rit van circa dertien uur naar Boden. Vanaf Boden heb je dan een transfer van circa vijfenveertig minuten naar Harads, waar het Treehotel ligt. Je slaapt in een privé treincompartiment met wastafeltje. Voordeel is dat je ‘s morgens vroeg aankomt en op de dag van vertrek pas om tien uur ‘s avonds trein vertrekt, waardoor je twee extra dagen hebt om te genieten van je boomhut en de natuur.

Het Treehotel is in ieder seizoen bereisbaar. In de winter is het een wit sprookje, waar je allerlei bijzondere activiteiten kunt doen zoals hondensleeën, rendieren ontmoeten en het ondernemen van sneeuw scooter tochten. De meest ultieme sensatie is natuurlijk het noorderlicht zien!

Zweden - Doets Reizen - Vakantie Zweden - Rondreis Zweden

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook