Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Bier proeven in Oregon

10 oktober 2018 door Menno Boersma

Menno Boersma woont in Amsterdam en is eigenaar van een reclamebureau. Het verkopen van speciale bieren is zijn grootste hobby. Samen met Doets Reizen reisspecialisten zette hij een (werk)reis door West-Amerika in elkaar. Thema? Bier proeven in brouwerijen.

“De reis begon in Seattle, en dat was een grote verrassing. Wat ligt de stad mooi. Het is er dynamisch, moderne grote bedrijven als Boeing hebben er een hoofdkantoor, hier startte ooit de eerste Starbucks-zaak. Dat begrijp je meteen als je er loopt. We hadden trouwens last van een jetlag en besloten al om 5 uur in de ochtend hard te gaan lopen. We waren de enige twee op straat, je ziet de stad langzaam ontwaken. Heel indrukwekkend om Seattle zo te ontdekken”, vertelt Menno enthousiast. Via Olympic National Park rijden ze de route van Seattle naar Portland. “Het was er onderweg vooral vochtig en koud en toch geniet je intens van de prachtige omgeving. De volgende stop was Portland waar je meteen een fijne vibe voelt. Het is een hippe stad met veel design en mooie restaurants. Het hoofdkantoor van Nike is hier gevestigd en dat zegt veel over de vooruitstrevendheid die je hier overal ziet. Maar het hoogtepunt is het Pearl-district want dat is het walhalla voor de bierliefhebber. Nergens vind je zoveel bierbrouwerijen zo dicht bij elkaar als in Portland. Als je ook maar een beetje van bier houdt moet je een van de brouwerijen bezoeken. Aanraders zijn Deschutes, Fat Heads Brewery, 10 Barrel Brewery, McMenamins en Rouge. Prachtige gebouwen die bijna allemaal wel een restaurant hebben zodat je tijdens een bierproeverij een lekkere hamburger kunt eten. Het is een ideale combinatie. De 10 Barrel brouwerij is my all time favourite.”


Tip van Menno: Houd je van de biercultuur en vind je het leuk brouwerijen te bezoeken? Blijf dan wat langer in Bend, er is zoveel te zien en te beleven. 

Bier voor India

“Na Portland gingen mijn vriendin Roos en ik richting Bend. Een klein dorp, zeker vergeleken met Portland maar net zo gezellig! Ook hier draait het allemaal om bier. Niet zo gek want Bend ligt erg gunstig aan de rivier Deschutes. Veel bierbrouwerijen gebruiken het heldere bergwater dat via Deschutes door het dorp naar beneden stroomt. Het water is een belangrijk bestanddeel van bier uit deze streek. Ook de Yacuma-vallei is dichtbij, de vallei staat wereldwijd bekend om de hoeveelheid hop die er groeit. In Bend moet je echt even naar de Deschutes-brouwerij gaan, dat is de beste. Het liefst was ik nog een week in Bend gebleven om alle bierproeverijen langs te gaan.”


De liefde van Menno voor bier gaat diep. Hij verkoopt exclusieve bieren van brouwerijen in Nederland en België. “Ik kijk op reis natuurlijk ook of sommige bieren te importeren zijn. Zo ben ik groot fan van een soort dat voornamelijk in Amerika gemaakt wordt: IPA, beter bekend als India Pale Ale. Het is oorspronkelijk door de Engelsen ontwikkeld. Er zat meer hop in dan in gewoon bier zodat het bier de gehele reis naar India houdbaar bleef. De Amerikanen hebben het weer nieuw leven ingeblazen. Maar in Bend kun je meer doen dan drinken! Je kunt er de prachtige natuur induiken. We sliepen een nacht in een blokhut in the middle of nowhere in Paulina Lake. Het was een verademing, de omgeving was heerlijk rustig, de hut was heel basic ingericht en er was geen wifi. We hebben ’s avonds voor de eerste keer in lange tijd een boek gelezen.”

Nooit een shabby motel

“Next stop was Crater Lake, het grootste kratermeer van Amerika. In drie kwartier loop je langs de rand van de krater naar beneden... wat je dan ziet is adembenemend: ik werd overmand door de intense schoonheid van het meer. Je kunt niet naar Crater Lake gaan zonder er een duik in te nemen, vind ik. Maar wat was het water ijskoud! Na Crater Lake reden we door naar Klammath Falls. We zijn dwars door het binnenland naar de kust gereden. Je maakt een hele ruk met de auto en ziet onderweg veel karakteristieke, ouderwetse dorpjes als Jacksonville. Voor deze reis wilde ik niet alles van tevoren vast te leggen. Nou, dat hebben we geweten... We stopten tijdens de route in Brookings waar alleen nog plek voor ons was in een motel. Echt zo’n shabby motel, met rokende receptioniste en een oude magnetron op je kamer. Ik raakte er in gesprek met een hotelgast die al acht maanden in dit motel zat, zonder zijn gezin. Hij deed seizoenswerk en zat ver van huis. De triestheid droop van de omgeving af. Dat is dus het risico dat je neemt als je het alleen regelt. Het leek me leuk om flexibel te zijn maar alles wat we zelf uitzochten was van beduidend mindere kwaliteit dan wat we van Doets Reizen kregen. Dat is altijd perfect. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. De Doets Reizen-standaard ligt hoog, dat merk je. De kwaliteit van de accommodatie is top en de locatie is perfect. Of je nu in een nationaal park of een wereldstad zit, je kunt er steevast vanuit gaan dat je op de beste plek zit.”

Oregon Coast - Oregon - Doets Reizen

In een Mustang naar Malibu

“San Francisco is voor mij bekend terrein en ook mijn vriendin is er vaker geweest. Daarom sloegen we deze keer de sightseeing maar over. Er valt nog genoeg te ontdekken qua winkelen en eten. Haight Street in Haight-Ashbury bijvoorbeeld: een hippe, nieuwe buurt dat helemaal is opgeknapt. Er hangt een relaxte sfeer en je hebt er foodtrucks, kappers en koffietentjes. Een beetje inspiratie-shoppen doe je op Haigt Street, daar heb je aparte kledingwinkels en goede lunchtenten. Voor lekker eten en drinken moet je bij Comstock Saloon zijn. Dat is een bar annex restaurant waar een piano op de vliering staat. Alle design is geïnspireerd op de saloon. Een western-style maar dan in een modern jasje gegoten.

Portland - Oregon - Doets Reizen

Na San Francisco reden we via het binnenland door naar Los Angeles. Het eerste dat we deden was onze huurauto inruilen voor een passend exemplaar want bij LA hoort natuurlijk een cabriolet... Met een Ford Mustang GT reden we downtown LA binnen. Dat gaf werkelijk een fantastisch gevoel! Op een van deze laatste dagen reden we naar Paradise Cove Beach Cafe, een strandtent in Malibu. Daar kon ik goed de sier maken met de Mustang, het is daar namelijk echt zien en gezien worden. In het Beach Cafe hebben we van een geweldige lunch genoten. Wat ik gedronken heb? Een Lagunitas IPA natuurlijk!”

Menno’s Top 5 Brouwerijen in Portland

  1. 10 Barrel
  2. Fat Heads
  3. Deschutes
  4. McMenamins
  5. Rogue

Bier Oregon - Doets Reizen

Bier Oregon - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook