Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Big 5 van Denali National Park

26 september 2019 door Angela Kuijs

De wildlife is natuurlijk een van de redenen om Alaska te bezoeken. Het kan zijn dat je onderweg al veel tegenkomt, maar om echt kans te maken op het zien van de dieren in hun natuurlijke omgeving is Denali National Park de plek om naar toe te reizen.

Mount Denali - Denali National Park - Alaska - Doets Reizen

Hier vind je de Big 5 terug. Hieronder kan je verstaan de beren, dall sheeps, de caribou, moose en de wolf. Uiteraard zijn hier nog veel meer dieren te spotten, zoals vossen, coyotes, eekhoorns, golden Eagles etc. Neem zeker je verrekijker mee, want soms kan je ze alleen vanaf een afstand zien.

Aangezien er maar één weg door Denali National Park loopt en je deze niet met de eigen auto mag rijden, spot je de dieren in hun eigen leefomgeving. Het geluid van de tourbussen die soms voorbij komen zijn ze gewend, maar mensen helemaal niet. Zo gebeurde het dat wij tijdens de tour twee grizzly beren tegenkwamen langs de  kant van de weg. Zij waren zo geconcentreerd bessen aan het eten, dat ze ons zelfs niet hoorden aankomen. We zetten de motor uit en bleven 5 minuten kijken en foto's maken vanuit de bus, want ze waren wel op 2 meter afstand! De grizzly beren die veel in dit gebied leven zijn kleiner dan de grizzly beren aan de kust. Dat komt doordat de beren in Denali National Park een veganistisch dieet aanhouden, omdat ze alleen maar bessen eten. Aan de kust eten de beren heel veel zalm, waardoor ze een stuk groter worden. Aan het einde van de zomer eten de beren wel tot 20 uur per dag om genoeg binnen te krijgen voor hun winterslaap, vandaar dat je heel veel kans hebt om deze indrukwekkend dieren te spotten.

Wildlife Denali National Park - Alaska - Doets Reizen

Een ander indrukwekkend dier is de moose, die behoort tot het grootste lid van de herten soorten. De mannetjes kan je goed herkennen door hun gewei, die in de zomer groeien en ze verliezen in de winter. Hoe groter het gewei is, des te ouders de moose is. In Denali National Park moet je soms goed kijken, want ze hebben schutkleuren. Bij ons kwam een moose zo hard aanrennen vanuit de busjes dat we hem niet zagen aankomen en hard op de rem moesten. Op dat moment zagen we pas echt hoe groot deze prachtige dieren zijn! 

Wildlife Denali National Park - Alaska - Doets Reizen

Ook zie je op de bergen regelmatig van die kleine witte stipjes, vooral bij Igloo Canyon en Polychrome Mountain. Grote kans dat dit dall sheeps zijn die vaak in groepjes bij elkaar zijn. Om deze dieren te spotten heb je zeker een verrekijker nodig, want ze komen zelden op de weg. De reden waarom ze zich op de stille bergen bevinden is om te ontsnappen aan de wolven.

Denali National Park - Alaska - Doets Reizen

De wolven zijn erg lastig om te vinden in dit grote gebied en elk jaar is de grote van de populatie weer anders. Kijk dus goed uit naar deze exclusieve dieren, helaas hebben wij ze niet gezien.

Last but not least heb je de kans om de caribou te spotten, want er leven er hier wel ongeveer 2000 in groepen! Je vindt ze voornamelijk terug bij het water en in open vlaktes zodat ze het gevaar goed in de gaten kunnen houden. Wij hadden het gelukkig een prachtige caribou te spotten die bij het water lag. Ze zijn te herkennen aan hun grote gewei. 

Wildlife Denali National Park - Alaska - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook