Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Wat mag je niet missen tijdens een reis door Yukon en Alaska

12 oktober 2016 door Angela Kuijs

Gelegen in het noorden van Canada en Amerika vind je Alaska en Yukon. Door tv-programma's als The Last Alaskans en Yukon Gold zijn de afgelegen, noordelijke gebieden steeds bekender geworden. Ontdek de adembenemende schoonheid van Alaska en Yukon tijdens een rondreis!

Yukon - Canada - Doets Reizen

Alaska en Yukon. Het is er groter, weidser en rustiger dan in de rest van Canada en Amerika. Het is zo waanzinnig mooi en je hebt vaak het gevoel dat je bijna alleen op de wereld bent. Je bent letterlijk in de middle of nowhere. Je staat niet met honderd mensen naar een mooi uitzicht te kijken, maar op dat moment is de natuur echt van jou en er zijn maar weinig plekken op de aarde waar je dat gevoel nog kunt beleven. Heel bijzonder. Wat je ook niet verwacht is dat Yukon en Alaska ook echte zomervakantiebestemmingen zijn. Tijdens jouw rondreis door Yukon en Alaska kan het wel boven de twintig graden worden. 

Ontdek Yukon 

Yukon is een territory in het noordwesten van Canada, ter grootte van Spanje. Toch wonen er in het hele gebied maar 36.000 mensen, waarvan de helft in hoofdstad Whitehorse. Afgelegen en verlaten zijn de woorden om Yukon te omschrijven. De Territory is natuurlijk niet écht onontdekt, er wonen immers mensen, maar zo voelt het wel. Het is allemaal zo weids en rustig. De mensen in Yukon leven echt met de natuur en de natuur bepaalt de agenda. Dat kan ook niet anders in een gebied waar het in de zomer 24 uur lang licht is en in de winter de zon niet eens opkomt.


Wat mag je niet overslaan tijdens je bezoek aan Yukon

 • Breng zeker een bezoek aan het Kluane National Park. Dit park bestaat voornamelijk uit gletsjers, en je bekijkt het dan ook het beste vanuit de lucht. Tijdens een vlucht van anderhalf uur zagen wij alle mooie plekjes van dichtbij. Een absolute aanrader!
 • Ontdek de geschiedenis van Dawson City. Ruim een eeuw geleden was dit het middelpunt van de goudkoorts en woonden er tienduizenden mensen. Nu zijn dat er nog slechts 2.000, maar die goldrush vibe voel je er nog steeds in het casino, de saloon en bij de shows die de can can-danseressen opvoeren.  
 • In Yukon heb je een aantal legendarische wegen die je gereden moet hebben. Een hiervan is de Top of the World Highway, die Dawson verbindt met Tok in Alaska. De weg slingert door het hooggebergte en trakteert je op het ene na het andere verbluffende uitzicht. Een ander pareltje is de Dempster Highway, die ook in Dawson begint en je naar Inuvik boven de poolcirkel leidt. Het voelt alsof je alleen op de wereld bent wanneer je uitkijkt over de bergen, weiden en meren. 

Bezoek Alaska 

Alaska is the place to be als je dol bent op dieren. Grote kans dat je hier de Alaska Big Five spot: de grizzlybeer, de eland, het rendier, de wolf en het dall sheep. Maar ook heb je grote kans op het zien van arenden, walvissen, orka’s en puffins. Wie Alaska aan het einde van het seizoen, rond eind augustus of begin september bezoekt heeft zelfs kans op het zien van het noorderlicht.


Wat mag je niet missen tijdens je bezoek aan Alaska? 

 • Het Denali National Park bestaat uit een toendralandschap gedomineerd door Mount Denali. Wilde bloemen, glooiende heuvels, grizzlyberen, vossen, wolven, elanden, rendieren, dall sheep: je komt ze er allemaal tegen. Soms op een afstandje, soms van dichtbij. Boek van te voren een bustour door Denali, want zelf mag je het park niet met de auto of camper verkennen. 
 • Het magische leven op zee spot je het beste vanuit Seward, met de Kenai Fjords en Glacier Tour. Zeeottertjes, bultrugwalvissen, orka’s, dolfijnen, puffins, ze komen allemaal voorbij. De tour vertrekt iedere dag om 8 uur en om 11.30. Wij raden je aan de vroegste te nemen, die is het rustigst.
 • Het absolute hoogtepunt van Alaska is de Bear & Wildlife Viewing Flight Safari die vanuit Homer dagelijks vertrekt. In een klein vliegtuigje word je naar een ruig strand gebracht, waar je met de gids langs de kustlijn wandelt. Daar hebben we de grizzly’s gezien, die geconcentreerd bezig waren met het vangen van vissen. Wanneer je dat op ongeveer 15 meter afstand meemaakt is het een herinnering om nooit meer te vergeten. 

Combineer Yukon en Alaska tijdens jouw rondreis

Je kunt natuurlijk alleen Yukon of Alaska bezoeken, maar de combinatie levert een fantastische reis op. De desolate natuur en de rijke geschiedenis van Yukon in combinatie met de indrukwekkende wildlife in Alaska. Een topcombinatie! Je moet daarvoor wel minstens een week of drie uittrekken. De afstanden zijn namelijk groot. 

Tips & tricks voor jouw reis naar Alaska en Yukon

Omdat Alaska en Yukon niet de meest gangbare vakantiebestemmingen zijn, is het handig je van tevoren goed voor te bereiden op je reis. Wij zetten een aantal tips op een rijtje.

 • Een navigatiesysteem is niet nodig om de weg te vinden, maar wij raden je aan er wel één te huren. Zo kun je namelijk een goede dagindeling maken: je weet precies hoe lang je nog rijden moet.
 • Zorg dat je altijd voldoende te eten en te drinken bij je hebt als je onderweg bent, en tank bij ieder tankstation dat je tegenkomt. Vooral in Yukon kun je honderden kilometers geen winkel of benzinepomp treffen. 
 • Neem kleding in laagjes mee en pak ook een muts, handschoenen en een sjaal in. Het is over het algemeen hartstikke lekker weer in de zomermaanden, maar soms slaat het om en kan de temperatuur opeens sterk dalen, zelfs richting het vriespunt.
 • Neem een slaapmasker mee! Omdat het in de zomer amper tot niet donker wordt, kun je het op die manier toch donker maken om je heen.
 • Koop ter plaatse een antimuggen middel als je snel geprikt wordt door muggen. Het valt vaak mee, maar er zijn plekken waar het toch handig is jezelf te beschermen.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook