Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Elske Doets in San Antonio

26 juni 2023 door Elske Doets

San Antonio in Texas is super kleurrijk en divers!

Hoewel Amerika naarmate ik ouder word voor mij steeds minder onbekende plekken heeft, was de stad San Antonio (Zuid-Texas) tot voor kort precies dat: een onbekende plek. Ik was er nooit geweest. Hoe dan ook, het beroemdste en daarom meest gefotografeerde en gefilmde gedeelte van de stad is de San Antonio River Walk: een kleurrijk en drukbezocht gebied waar je lopend of met de boot prachtig en sfeervol kunt flaneren.

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

Aaibaar centrum

Verkijk je ondertussen niet op de grootte van San Antonio! Met de omliggende gebieden erbij gerekend staat de stad in de Amerikaanse Top-10 qua bevolkingsomvang. Toch is San Antonio in zekere zin ‘aaibaar’ gebleven: het centrum wordt gedomineerd door de zachtheid van veel groen, de vriendelijke schaal van laagbouw en de inderdaad prachtige San Antonio River. Het 15 mijl lange wandelpad langs de rivier is wat mij betreft een ‘must do’. Of je nu kiest voor wandelen of hardlopen: je wordt omringd door prachtige, groene cederbomen, links en rechts fraaie zitjes en zandstenen bruggetjes.

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

Sprookjesachtige lichteffecten

De architect van de aan de River Walk gelegen bruggen, fonteinen en waterwerken is Robert Hugman. Op een slimme manier heeft hij zijn oog voor esthetiek kunnen mixen met de noodzaak van waterafvoer, die in San Antonio aanzienlijk is vanwege de zware regenbuien. In het drukste gedeelte van de River Walk vind je een grote selectie aan terrassen, restaurants, bars en livemuziek. De bomen en beplanting rondom de rivier doen tropisch aan. En ’s avonds is dit gebied écht een speciale belevenis! Door de feeërieke verlichting en de spectaculaire lichteffecten voel je je tijdelijk opgenomen in een sprookje.

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

‘The Alamo’

Overdag kun je een boottocht over de rivier maken, waarbij een gids toelicht wat er aan hoogtepunten en iconische architectuur te zien is. In het centrum vind je bijvoorbeeld het historische ‘The Alamo’, een prachtige, historische missiepost die nu is gepromoveerd tot Unesco’s Wereld Erfgoed. Het gebouw is 300 jaar oud en werd in 1718 gesticht door de Spaanse kolonisten. Op hetzelfde terrein als de missiekerk kun je het Govenor’s Palace bezoeken, en in het bezoekerscentrum vind je een schat aan informatie over de geschiedenis en de strijd die zich in het gebied rond San Antonio de afgelopen eeuwen heeft afgespeeld.

San Antonio - Texas - Doets Reizen

Inspirerende diversiteit

Als je eenmaal een beetje op de hoogte bent van die veelkleurige geschiedenis in en rond San Antonio, is het – eveneens aan de River Walk – gelegen Briscoe Western Art Museum ‘the place to be’. Dit museum laat je kennismaken met kunst van onder meer cowboys, Spaanse kolonisten, First Nations en met de uitgestrekte canyons en woestijnen van Zuid-West Amerika. ‘La Villita’ is een prachtig buurtje in het centrum dat op een openlucht museum lijkt. Hier vind je historische panden en kleine boetieks. Kleurrijke, Mexicaans geïnspireerde versiersels maken het tot een sfeervolle plek rondom de River Walk.

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

SoFlo

Een nieuw, wat robuuster gebied SoFlo – South of Flores Street – heeft een meer artistiek karakter en herbergt veel unieke horeca. Hier bezocht ik een verstopt liggende Speakeasy Bar, luisterend naar de naam Bar 1919. Een Speakeasy stamt uit de tijd van de drooglegging, waarin alcohol verboden was en er op geheime plekken werd gegokt en gedronken. Dichtbij Bar 1919 vind je een fantastisch, Peruviaans restaurant, te weten ‘Leche de Tigre’. Je kunt hier aan een tafel, maar bij voorkeur aan de bar, van allerlei fantastische ceviches genieten, ofwel: zeevruchten op unieke Peruviaanse wijze bereid. Ik waande mij in een zakelijke, Edward Hopper-achtige setting (ruimte! industrie!) die tegelijkertijd zeer menselijk aandeed.

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

Allerbeste luxehotel van Amerika

Het Pearl District, met Hotel Emma als blikvanger, is eveneens een geheimtip als je in San Antonio bent. Dit gigantische, zowel rustiek als modern ogende hotel vind je in de voormalige Pearl Brouwerij, die in 2001 haar deuren sloot. Met haar Duitse wortels en roodbakstenen uiterlijk mag je het Emma Hotel gerust als een extreem perfecte ‘reus’ in de hotelbranche beschouwen. Niet voor niets werd het gekroond tot het allerbeste luxehotel van Amerika in 2023. Alles lijkt er te kloppen! Zelfs de eigen geurlijn van het hotel is overal (en overheerlijk) aanwezig. Het elegante is bovendien dat elementen van de brouwerij, zoals de metalen vaten, onderdeel uitmaken van het interieur. En tevens worden gebruikt als postindustriële fonteinen en plantenbakken. Verder kun je kiezen uit een aantal restaurants die in het hotel gevestigd zijn. En als je daar bent eenmaal bent verwend is er rondom een hippe jonge buurt met prachtige appartementen gebouwen, pleinen, horeca en koffietentjes met sfeervolle terrassen. Sfeervolle belevenis alom!  

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

Mis San Antonio niet…

Door haar ligging in Zuid-Texas is San Antonio rijk aan invloeden vanuit Mexico, Spaanse en Duitse kolonisten en First Nations (de oorspronkelijke inwoners). Tezamen levert dat een kleurrijke mix op van invloeden, geuren en smaken. En laat San Antonio, tot slot, ook nog de bakermat zijn van het beroemde basketbalteam San Antonio Spurs, waar het grootste talent van de komende jaren, Victor Wembanyama (2 meter 20), zijn kunsten zal vertonen.

Nóg een reden om San Antonio niet te missen!

San Antonio - Texas - Amerika Vakantie - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook