Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Elske Doets in IJsland: Winters IJsland is episch!

13 januari 2023 door Elske Doets

Elske Doets met gezin in IJsland

Nieuwsgierigheid

Begin januari reisde ik met mijn gezin naar IJsland. Voor mijn gezinsleden een primeur, voor mij de tweede keer. De kennismaking met de brute pracht van IJsland begon al in het vliegtuig: aan de zuidkust zagen we een ijzig landschap van magisch witte sneeuw, vermengd met blauwtinten. Ik zag de nieuwsgierigheid al op de gezichten van mijn medereizigers; en genoot daarvan. (In de zomer is diezelfde zuidkust overwegend lava zwart.) 

Elske Doets in IJsland - IJsland Vakantie - Doets Reizen

Luxe uitvalsbasis

Alvorens we ons in het natuurgeweld zouden storten, maakten we onze eerste stop in de ‘Retreat’ bij de ‘Blue Lagoon’, een luxe en ontspannen uitvalsbasis. Het fijne van dit typisch minimalistisch ingerichte hotel is dat je een indrukwekkende Spa hebt, inclusief een eigen Blue Lagoon-bad, alleen voor hotelgasten. Wat dit zo fantastisch maakt, is dat je na een mooie, sensatierijke dagtocht in de IJslandse natuur tot circa 21.00 á 22.00 uur kunt bijkomen in het warme en helende water van deze Lagoon. Of even kunt uitsoezen in een sauna, stoomcabine of lavagrot met open haard. 

Elske Doets in IJsland - Doets Reizen - Vakantie IJsland

Must see’s

Na geproefd te hebben van de luxe zijn we diverse dagtochten gaan maken, onder meer naar Geysir en Gullfoss, twee zeer indrukwekkende must see’s. De geisers (Geysir) en de waterval (Gullfoss) waren een geweldige bonus, naast de spectaculaire snowmobile-tocht op de Long Glacier. Deze gletsjer is 50 km lang en  omringd door schilderachtige bergpieken en vulkanen. Een geweldige belevenis!

Elske Doets in IJsland - Doets Reizen - Vakantie IJsland

Waar kleurenspektakel

Bijzondere toevoeging aan de beleving van deze gletsjer was het licht. Begin januari – toen wij er waren - is het immers de donkerste periode (op IJsland nóg donkerder dan elders). Op de zeldzame momenten dát het dan zonnig is, krijg je een waar kleurenspektakel te zien, zeker in combinatie met de wolken.

Elske Doets in IJsland - IJsland Vakantie - Doets Reizen

Gave sneeuwscooter

Natuurlijk gingen mijn drie mannen uit hun dak bij het racen met een sneeuwscooter. Super gaaf! Voor wie geeft 90 km per uur over de sneeuw razen geen bevrijdend gevoel? Zelf was ik blij dat er af en toe een stop was ingelast, met wat uitleg van de gids. Extra speciaal was de prachtig spuitende Strokkur geiser (Geysir), die oplichtte in een diep oranje zon. Echt fantastisch! De lucht kleurde nu oranje tot lichtroze.

Elske Doets in IJsland - IJsland Vakantie - Doets Reizen

Trollenpoelen

Ook onze tweede dagtocht, op de eilandpunt bij Grindavik, was episch. Hier zagen wij mythologische trollenpoelen aan een zwarte, wilde lavakust met ruim tien meter  hoge golven. De witte Reykjanes vuurtoren was ooit IJslands eerste vuurtoren. Omdat de toren 70 meter boven zeeniveau ligt, is het als lichtbaken bijzonder indrukwekkend. Elke IJslander kent de Reykjanes!

Elske Doets in IJsland - Doets Reizen - Vakantie IJsland

Heel grappig…

Dichtbij de Reykjanes liggen de mythische Gunnuhver-bronnen en IJslands grootste moddervelden. Door de krachtige wind sloeg het metershoge stoom van de bronnen plotsklaps in ons gezicht. Hierdoor raakten we bijna bedwelmd onder de zwavellucht. Heel grappig: onze puberzonen vonden dit een prachtige gelegenheid ons te filmen als fictieve zombies van ‘Walking dead’. Bij het nabij gelegen Hafnir, tenslotte, kun je een brug overlopen die het Euraziatische continent met het Noord Amerikaanse continent verbindt. Onder de brug zie je de breuklijn tussen beide continenten lopen. Prachtige symboliek!  


Wie durft IJsland in de winter aan?

Veel reizigers kiezen ervoor om IJsland in de zomer maanden te bezoeken. Ik durf na twee bezoeken te stellen dat de winter meer spektakel biedt, door de ultieme licht- en kleurencombinaties. 

Elske Doets in IJsland - Doets Reizen - Vakantie IJsland

Óp voor herhaling!

Voor mijn die mannen heeft hun eerste bezoek aan IJsland de verwachtingen enorm overtroffen. Kortom, voor herhaling vatbaar!

Elske Doets in IJsland - IJsland Vakantie - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook